Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στο ΧΑ εν αναμονή του Eurogroup. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Alpha, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ. Με θετικό πρόσημο ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Πτώση καταγράφουν Coca Cola, ΤΕΝΕΡΓ. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Συγκρατημένα ανοδικό και σήμερα το άνοιγμα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 870 μονάδες. Αντίδραση έως τις 258,47 μονάδες για τον FT 25, κίνηση που θα ήταν ισχυρότερη εάν η δεικτοβαρής CC HBC δεν υποχωρούσε από την αρχή 2,12% στα 15,27 ευρώ.

Ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών από τα οποία το 78% στις τραπεζικές μετοχές. Αυξημένος τζίρος εκτός από την Εθνική και στη Eurobank, που τουλάχιστον στην αρχή υπερβαίνει αυτόν της Πειραιώς και της Alpha Bank.

Στην περιοχή των 810-820 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης με (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ακολουθούν πολύ προσεκτικά τη συνεδρίαση. Η εικόνα της χθεσινής ημέρας, η ακραία μεταβλητότητα, οι ευκαιρίες-παγίδες και οι εγκλωβισμοί δεν διευκολύνουν τις παράτολμες ενέργειες.

Περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα η αρχή, καθώς η αγορά παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, διεργασίες που προηγούνται του σημερινού έκτακτου Eurogroup, συνεκτιμώντας και αξιολογώντας κάθε νέο, κάθε φήμη.

Ο Φινλανδός υπουργός ΥΠΟΙΚ βλέπει να... ανατέλλει αχτίδα φωτός για συμφωνία με την Ελλάδα, γκρινιάζουν όμως οι Αυστριακοί, το Bloomberg βλέπει λιγοστές πιθανότητες για Grexit, ενώ ο αμερικανικός παράγων ενεργεί επιθετικότερα όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα για τη στάση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ. Προσπαθούμε να δώσουμε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, σημειώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, τη στιγμή που τα νέφη πυκνώνουν πάνω και από τη γαλλική αλλά και τη φινλανδική οικονομία.

Αρνητικός πληθωρισμός στη Γαλλία και στη Φινλανδία διαβάζει κάποιος στη θεματογραφία του Euro2day.gr και καλό είναι να τα συνεκτιμούμε όλα, καθώς κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε και να περιοριστούμε στην πολύ βραχυπρόθεσμή μας προσέγγιση του Χ.Α., των αγορών, όσων διαδραματίζονται διεθνώς.

Στα υπόψη όλα όσα συμβαίνουν και αξιολόγηση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων - παραμέτρων για τη συνέχεια.

Στο βραχυπρόθεσμο... κυνήγι, ειδικά για σήμερα, απαιτείται η συμπαρακολούθηση και της αγοράς παραγώγων, όπου μέχρι στιγμής η απόκλιση-premium δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο. Κοντά στις τιμές των 255-258 μονάδων τα περισσότερα συμβόλαια Φεβρουαρίου, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν τα ΣΜΕ Μαρτίου από τη στιγμή που ορισμένοι διακινδύνευσαν να λάβουν θέσεις έως τις 270 μονάδες.

Στο 1,36-1,41 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, σε σαφώς στενότερο εύρος απ' ό,τι εχθές, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Δεδομένου ότι σε διάστημα εβδομάδας ο μέσος όρος μεταβλητότητας προσεγγίζει για τον τραπεζικό κλάδο τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, απαιτείται αυξημένη προσοχή και συνεχής παρακολούθηση της αγοράς.

Στο 0,164-0,169 ευρώ, επίσης στενότερο εύρος, και η μετοχή της Eurobank, με αυξημένο από την αρχή τζίρο και τοποθετήσεις πριν από λίγο και στα... υψηλά της αρχής. Στο 0,645 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,382 ευρώ της Alpha Bank.

Για τις τράπεζες χρήζει αναφοράς το βάρος/κόστος της σεισάχθειας, που ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος κοστολογώντας την αναλυτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερές οι μικρές πιέσεις και οι απώλειες για τη CC HBC την επομένη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου-χρήσης 2014.

Με αγοραστές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού στα 7,63-7,75 ευρώ μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις αμερικανικού (όπως ελέχθη) χαρτοφυλακίου. Ενθαρρυντική ένδειξη η προσέγγιση των 7,70 ευρώ. Στα 8,50-8,55 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 6,10-6,17 ευρώ της ΔΕΗ.

Βλέπετε πως η μέχρι τώρα διακύμανση και των 4 τραπεζικών μετοχών αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ γίνεται σε στενότερο εύρος απ' ό,τι τις τελευταίες συνεδριάσεις, ένδειξη πως επιχειρείται η διατήρηση των πωλήσεων-αγορών σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Μετά από 40΄-45΄συνεδρίασης με αγοραστές ήταν οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ, MIG, Jumbo, ΟΛΠ, FF Group. Στο συν, όπως προαναφέρθηκε, οι 4 τραπεζικές και η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Από τον FT Mid, κινητικότητα και σχετικό ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ, Attica Bank, Fourlis, Frigoglass, Πλαστικά Θράκης, Intracom, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΕΝΟΡ, Lamda Development.

Σε ό,τι αφορά τα πακέτα έχουν περάσει 4 στη Eurobank και 1 στην Πειραιώς στο 0,64 ευρώ.

Μικτές τάσεις στα ευρωχρηματιστήρια, με μικρές απώλειες για DAX στις 10.977 μονάδες, CAC 40 στις 4.817 μονάδες και με μικρή άνοδο ο FTSE στις 6.893 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v