Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Οι επενδυτές δεν βλέπουν κίνδυνο Grexit

Κρίνοντας από τις κινήσεις στις αγορές ομολόγων, αλλά και των μεγάλων επενδυτικών οίκων, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως οι αγορές δεν προεξοφλούν ελληνική χρεοκοπία και Grexit. Η σύγκριση με το 2012 και οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Bloomberg: Οι επενδυτές δεν βλέπουν κίνδυνο Grexit

«Ξεχάστε τους αναλυτές της Commerzbank που λένε ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι 50%  και εκείνους της Barclays που θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι ήταν το 2012.

Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index δείχνει πως όσοι έχουν χρήματα που κινδυνεύουν δεν βλέπουν σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο δείκτης, που είναι μέτρο των ελληνικών ομολόγων με βάση την αγοραία αξία (market value weighted measure) έκλεισε την Τετάρτη στο 90,05. «Αυτό το επίπεδο είναι 23% υψηλότερο από το μέσο όρο πέντε ετών και είναι υπερπενταπλάσιο από το 17,2 όπου είχε υποχωρήσει το 2012» αναφέρει το πρακτορείο.

«Τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα αυτή τη φορά» εξηγεί και ο Allan von Mehren, της Danske Bank και συμπληρώνει: «Εάν ανατρέξουμε πίσω στο 2012, υπήρχε πολύ μεγαλύτερος φόβος για κατάρρευση όλου του συστήματος. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα υπάρξει λύση». 

«Αυτή ήταν η άποψη μεγάλων παικτών του κλάδου όπως η PIMCO και το hedge fund Greylock Capital Management, οι οποίοι ακόμη και μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έβλεπαν αξία στα ελληνικά ομόλογα» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Συγκρίνοντας τα spreads και τις κινήσεις σήμερα με το 2012, βλέπεις ότι είναι τελείως διαφορετική αγορά» εξηγεί και ο Daniel Lenz, της DZ Βank και συμπληρώνει: «Τότε ο κίνδυνος χρεοκοπίας είχε προεξοφληθεί. Εάν δεις όμως, τα επίπεδα των αποδόσεων τώρα, οι αγορές φαίνονται πολύ πιο χαλαρές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v