Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλό 2,5 μηνών ο ΓΔ. Ποιοι είναι οι λόγοι που οι επενδυτές δεν περίμεναν το «ok» του Eurogroup. Τι σηματοδοτεί η εκτόξευση των συναλλαγών. Που μπαίνει τώρα ο πήχης για την αγορά. Κέρδη άνω του 35% στα warrants.

Ο Andre Kostolany στο βιβλίο του "Η ψυχολογία του Χρηματιστηρίου", μεταξύ άλλων αναφέρει: "Οι τιμές των Χρηματιστηρίων, ή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, κινούνται προς τα πάνω, ή προς τα κάτω και στη συνέχεια ενεργοί παίκτες, κερδοσκόποι, επενδυτικοί σύμβουλοι και αναλυτές, εξηγούν με απόλυτη ακρίβεια (συχνά με εντελώς αντίθετα επιχειρήματα), γιατί ήταν αναπόφευκτο να συμβεί κάτι τέτοιο! Συμπερασματικά, οι τιμές δημιουργούν πρώτα τις ειδήσεις και όχι οι ειδήσεις τις τιμές!

Τον άγραφο και διαχρονικό κανόνα προεξόφλησης των εξελίξεων, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην συνεδρίαση - καρδιογράφημα της Παρασκευής, που συνοδεύτηκε με τον 5ο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών "ever" και βέβαια αφού είχε προηγηθεί σημαντική "εξαέρωση" των traders, η σημερινή συνεδρίαση ήλθε, επιθετικά, να "επιχορηγήσει" τις εξελίξεις που ακολούθησαν από την Παρασκευή τον βράδυ και εντεύθεν!

Σε μία περίπου "πανηγυρική" συνεδρίαση, η Αγορά τιμολόγησε την θετική εξέλιξη στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά και ανέβασε σημαντικά τα "πονταρίσματα" για θετική αποδοχή από την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις 15.00 ώρα Ελλάδος, της Ελληνικής επιστολής.

Από εκεί και πέρα, τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, απλά έδωσαν τα επιπλέον ανοδικά "καύσιμα".

"Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας είναι 'επαρκώς εκτενές' και πως θα πρέπει να εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλέον ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα θα εξασφαλίσει την επέκταση της δανειακής της σύμβασης" ανέφερε δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλέστηκε η εφημερίδα, "η λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές από το πιο ασαφές περίγραμμα που είχε συζητηθεί το Σαββατοκύριακο".

Έτερος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στους Financial Times πως "Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, αν και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ έχει κάποιες κρίσιμες σημειώσεις αναφορικά με τη λίστα".

Εννοείται ότι από την νέα επιστολή της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τους Δανειστές, η προσοχή της Αγοράς εστιάστηκε στην "δέσμευση να μην σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα η Αθήνα θα σεβαστεί ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών και θα επανεξετάσει περιπτώσεις που δεν έχουν ξεκινήσει".

Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στις εισηγμένες που εμπλέκονται στα παραπάνω σενάρια ιδιωτικοποιήσεων, όπως Lamda Development (+17,91%), ΟΛΠ (+10,18%) και ΟΛΘ (+6,14%, με ελάχιστες συναλλαγές).

Ακολούθησαν οι πληροφορίες από διεθνή μέσα, που επιβεβαιώθηκαν και οι οποίες αναφερόντουσαν σε έγκριση του Ελληνικού σχεδίου από το Eurogroup.

Όλα τα παραπάνω έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ενεργούς traders και ιδιαίτερα αυτούς που φοβούμενοι πιθανή νέα αποτυχία συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά και το τριήμερο που ακολουθούσε, επέλεξαν την σημαντική μείωση των θέσεων στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Έτσι, σήμερα αναγκάστηκαν να κυνηγούν τις τιμές από την αρχή της συνεδρίασης, με την Αγορά να μην τους δίνει ευκαιρίες "φτηνής εισόδου", καθώς οι περισσότεροι από τους Δεικτοβαρείς τίτλους (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ) ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και με ανοδικό "gap".

Την τάση "επιχορήγησαν" οι κινήσεις "short covering", αλλά και αντιστάθμισης κινδύνου, από όσους είχαν "ξεχαστεί" με "short" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στο πρώτο 10λεπτο ο τζίρος ξεπερνούσε τα 30 εκατ. και στο πρώτο ημίωρο τα 48,1 εκατ. για να κατεβάσει, σημαντικά, στροφές στην συνέχεια.

Με τα τρέχοντα δεδομένα και από την στιγμή που βγήκε "λευκός καπνός" από τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αναμένεται σημαντική μείωση των ημερήσιων ταλαντώσεων στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και έτσι η τεχνική ανάλυση θα αποκτήσει μεγαλύτερη "αξιοπιστία"!

Με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αν ο Γενικός Δείκτης "εγκαθιδρυθεί" υψηλότερα των 900 μονάδων, θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη βραχυχρόνια κίνηση προς τις 960 - 965 με 980 μονάδες, με στόχο το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1000 μονάδων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ

Όσον αφορά το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στη περίπτωση που "δηλώσει ισχυρό 'πάτημα" στην περιοχή των 285 μονάδων τότε θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να κάνει ένα "ανοδικό ταξίδι" προς την "δύσπεπτη" ζώνη των 300 - 310 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και για όσους παραμένουν "πιστοί" στην τεχνική ανάλυση και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, είναι μία σοβαρή ένδειξη - σηματωρός, αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις μετοχές του 25αρη, σε υψηλότερα επίπεδα από τον ΚΜΟ 200 ημερών κινούνται οι Viohalco (ο ΚΜΟ των 200 εντοπιζόταν στα 3,30 ευρώ), Μυτιληναίος (5,90 ευρώ), ΕΧΑΕ (6,58 ευρώ), Τιτάν (20,90 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (6,78 ευρώ), ΟΛΠ (15,08 ευρώ), Motor Oil (7,25 ευρώ), Jumbo (10,35 ευρώ), Folli Follie Group (28,30 ευρώ), Grivalia (8,57 ευρώ).

Θέλουν ακόμα προσπάθεια για να υπερκεράσουν τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών οι ΟΠΑΠ (10,70), Εθνική (2,10), Πειραιώς (1,28), ΔΕΗ (8,60), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,90), Ελλάκτωρ (3,00), ΕΕΕ (16,68), Ελ. Πετρέλαια (4,90), ΕΥΔΑΠ (7,70), Μέτκα (10,58), ΟΤΕ (10), Τέρνα Ενεργειακή (3,08), Alpha Bank (0,57), Eurobank (0,29), MIG (0,324 ευρώ).

Την τακτική των τελευταίων συνεδριάσεων συνέχισαν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, καθώς για μία ακόμα ημέρα ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης με ιδιαίτερα ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ σαφώς θετικότερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με επιθετικές αγορές στο 3ετες ομόλογο και τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να συρρικνώνονται σημαντικότατα: 10ετες (8,37%), 5ετες (10,37%), 3ετες (11,78%)!

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων 2,5 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 (1035,08 μονάδες) και το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη (+17,25%) είναι το υψηλότερο των τελευταίων 31 ημερών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/1/2015 (960 μονάδες).

Από τις μετοχές του FTSE25, με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ (+17,03%), ΕΤΕ (+16,67%), ΕΥΡΩΒ (+16%), ΠΕΙΡ (+19,97%), ΜΙΓ (+16,22%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+14,29%), ΓΡΙΒ (+11,25%), ΔΕΗ (+13,72%), ΕΥΔΑΠ (+10,66%), ΕΧΑΕ (+10%), ΜΕΤΚ (+11,6%), ΜΠΕΛΑ (+12,97%), ΟΛΠ (+10,18%), ΟΤΕ (+15,98%).

Ακόμα εντυπωσιακότερη η κίνηση από τους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους. Το warrant της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 39,53%, της Εθνικής με κέρδη 34,67% και της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 37,57%!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

Η Κυβέρνηση κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση, μιας και τυχόν ρήξη με τους Εταίρους θα μπορούσε να μας φέρει στο χάος, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη, η πολιτική της Κυβέρνησης θα είναι αυτή που θα μας δείξει πως θα καταφέρει να κερδίσει το χαμένο έδαφος από πλευράς αποτελεσμάτων.

Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση και παράλληλα και η Χώρα, πήραν μία παράταση για το επόμενο τετράμηνο, έχοντας πλέον να καλύψουν Μαραθώνιο, αλλά με ταχύτητες από κατοστάρι, με την Κυβέρνηση να καλείται να αποδείξει ότι με την πολιτική της μπορεί να συντηρήσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος με τα μέτρα-μεταρρυθμίσεις έφερε σήμερα.

Τα 11 δισ ξεκαθαρίστηκε ότι αφορούν μόνο τον τραπεζικό κλάδο και τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν το επόμενο διάστημα για την σταθερότητα του.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει στο μεγαλύτερο ποσοστό τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ κάθε απόφαση της θα πρέπει να περνάει από την έγκριση των "θεσμών".

Η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσει να έχει και πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ουσιαστικά κάνει πολύ δύσκολη την πολιτική ελάφρυνσης φόρων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μιας και λόγω των εκλογών ήδη το 2015 έχει βρεθεί πίσω σημαντικά στα έσοδα.

Το επόμενο κοντινό διάστημα μπορούμε να δούμε τους αμυντικούς τίτλους που είχαν αποδώσει το τελευταίο διάστημα να κατεβάζουν ταχύτητα, με τον Τραπεζικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να κερδίζει την μερίδα του λέοντος από αποδόσεις.

Η Κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο, μιας και σε πρώτη φάση έχει να διαχειριστεί όχι μόνο τα οικονομικά του Κράτους, σε ένα πολύ στενό χρονικό ορίζοντα, αλλά πρωτίστως έχει να αντιμετωπίσει τόσο την εσωτερική αντιπολίτευσή της, αλλά και τον ίδιο τον Κόσμο που ουσιαστικά περίμενε άμεσα κάποιες σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις.

"Το Χρηματιστήριο θυμίζουμε προεξοφλεί τις εξελίξεις, και στα θετικά και στα αρνητικά και λογικά μετά τον πρώτο ενθουσιασμό θα περιμένει να δει το πώς θα κινηθεί η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και τις πιθανότητες που έχει να μπορέσει να περάσει τον 'σκόπελο' του Καλοκαιριού" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Τζάνας

"H επιτυχής ανύψωση του παραδοσιακού χαρταετού κατά τη χθεσινή ημέρα εν μέσω πολλών δυσκολιών (με την υποβοήθηση του έχοντα τη σχετική τεχνογνωσία συγγενή μου, σας ομολογώ), αποτέλεσε καλό οιωνό για τη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, σε συνέχεια της συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής, που καθόρισε τετράμηνη παράταση κατά την οποία διατηρείται η "ομπρέλα προστασίας" της ΕΚΤ για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις νέων χρηματοδοτήσεων σε συνέχεια επιτυχών αξιολογήσεων, ήρθε και η έγκριση των μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκαν στους Δανειστές μας.

Ευλόγως, η σημερινή συνεδρίαση προσέλαβε "εορταστικό χαρακτήρα" καταγράφοντας θεαματικά κέρδη, με τις τραπεζικές μετοχές σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τις αποδόσεις των 10ετων να υποχωρούν στο 8,40% (!) Η διάρκειά της είναι το ζητούμενο!

Η ανάγνωση του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύεται να υλοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, συνιστά αναμφισβήτητη στροφή προς το ρεαλισμό με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αύξηση των προς είσπραξη Δημοσίων εσόδων, τον έλεγχο/περιστολή Δημόσιων δαπανών, την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά και την επανεξέταση της υλοποίησης ιδιωτικοποιήσεων, ενδεχομένως δηλαδή και αυτών που πρόωρα κάποιοι ανήγγειλαν ότι "δεν θα γίνουν", ενώ τίποτε δεν θα γίνει με μονομερείς ενέργειες.

Η επίγευση που αφήνει το κείμενο είναι θετική και αδιαμφισβήτητα συμπλέουσα με το πνεύμα των Αγορών. Οπότε, καλείται να δει κάποιος τις πιθανές πηγές απειλής της υλοποίησης των παραπάνω.

Συνοπτικά λοιπόν, οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι είναι σε δύο κατευθύνσεις: την εφικτότητα της υλοποίησης των παραπάνω αφού προϋποθέτουν τη ταχύτατη μετάλλαξη του Κράτους. Εκείνου δηλαδή που υπό την καθοδήγηση του πολιτικού συστήματος οδήγησε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την παραγωγική αποδιάρθρωση στην Οικονομία.

Την διατήρηση της συνοχής του Κυβερνώντος κόμματος, σε σχέση με τη ψήφιση διατάξεων που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που δεσμευθήκαμε να υλοποιήσουμε.

Καταληκτικά, είναι σαφές ότι η διάρκεια της ανοδικής κίνησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συνυφαίνεται με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν, τη δυνατότητα δηλαδή μετάλλαξης των χρόνιων παθογενειών του Κράτους αλλά και της διατήρησης της συνοχής του Κυβερνώντος κόμματος.

"Με δεδομένη την αδυναμία κατηγορηματικής απόφανσης για τα παραπάνω, η συντήρηση συνθηκών υψηλής μεταβλητότητας για το επόμενο διάστημα είναι το πιθανότερο σενάριο για τη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς θα εναλλάσσεται η αισιοδοξία με την απαισιοδοξία για όσα εν δυνάμει επηρεάζουν τα δρώμενα της Ελληνικής Οικονομίας" εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με "κόκκινη" παραφωνία τον δείκτη Hang Seng (-0,35%, καθώς απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της HSBC) ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Στο Τόκυο η Αγορά κινήθηκε ανοδικά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Nikkei να σημειώνει νέο υψηλό 15 ετών. Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης παρέμεινε και σήμερα κλειστό για τον εορτασμό του νέου έτους.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους επικεντρωμένη στην ομιλία της Janet Yellen (αύριο θα μιλήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων).

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας επιβεβαίωσε πως η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σε ετήσια βάση το Γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,6%.

Από την άλλη, η κάθετη πτώση που καταγράφεται στην Αγορά Ενέργειας βαθαίνει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat μόνο Μάλτα και Αυστρία καταγράφουν - οριακή έστω- αύξηση των τιμών. Σε ετήσια βάση, οι τιμές στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν η Παγκόσμια Οικονομία είχε βυθιστεί στη δίνη της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μεγάλη πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο, με βάση τον δείκτη που καταρτίζει το CBO. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις 96,4 μονάδες από 103,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διολισθήσει στις 99,6 μονάδες.

Το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων, αργότερα το 2015, προετοίμασε η Janet Yellen στην κατάθεσης της στην Γερουσία, τονίζοντας τα θετικά σημάδια που δείχνει η Αμερικάνικη Οικονομία τους τελευταίους έξι μήνες. 

"H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να βγει από τις πολιτικές των μηδενικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στις Αγορές", δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν , σε συνέδριο στην Νέα Ορλεάνη. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο χρυσός θα επωφεληθεί από το επεισόδιο αυτό, προβλέποντας ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα είναι πολύ υψηλότερη σε πέντε χρόνια.

"Ένα αξιόπιστο και αποδοτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να στηρίξει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και να μειώσει το ρίσκο υποβαθμίσεων", τονίζει ο οίκος Fitch. Η ικανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος, χωρίς να πυροδοτηθούν σοβαρές χρηματοοικονομικές ανωμαλίες, αυξάνει την ευελιξία πολιτικής από τη στιγμή που τα επιτόκια βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της σημερινής συνεδρίασης που πρόσθεσε στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., περίπου 5,4 δισ ευρώ, επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές.

"H Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να αποδέχεται το γεγονός ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, ύψους 366 δισ. δολαρίων, ακόμη και αν διασφαλιστεί η παράταση του προγράμματος" δηλώνουν αναλυτές στο CNBC.

Αντίστοιχη είναι και η θέση της Barclays, που επισημαίνει ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον υψηλότερη από ποτέ. "Οι Ελληνικές Αρχές ενδέχεται να αρχίσουν να νιώθουν την πίεση της κοινής γνώμης, κάτι που θα τους οδηγήσει σε χαλάρωση της εφαρμογής των πολιτικών, τη στιγμή που οι διεθνείς Πιστωτές ίσως δεν είναι πρόθυμοι να ανεχτούν άλλες αποκλίσεις από το πρόγραμμα", τονίζει η τράπεζα.

Η πιθανότητα για πολιτικά λάθη, πολιτική αστάθεια και τα ρίσκα στην εφαρμογή παραμένουν υψηλά και μπορεί να αυξηθούν υποστηρίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

"Τα προβλήματα της Ελλάδας αναβάλλονται, αλλά δεν λύνονται με τη συμφωνία της Παρασκευής και την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης" δήλωσε ο Marc Faber μιλώντας στο CNBC. "Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ή να πληρώσει αυτά τα χρέη. Η οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή για να το στηρίξει αυτό" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Στρατηγικά όμως, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα γιατί είναι πολύ σημαντική. Από τη Μαύρη Θάλασσα θα είναι πολύ εύκολο η Ρωσία να εδραιώσει Λιμενική παρουσία στην Ελλάδα".

Μέχρι το τέλος του 2015 η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal". Οι πρώτες πληρωμές πρέπει να γίνουν από 6 Μαρτίου έως 8 Μαΐου, στη συνέχει από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου και τέλος από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου.

Από 6 Μαρτίου έως 8 Μαΐου Σύνολο: 10.378.729.024 ευρώ
Από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου Σύνολο: 11.606.843.685 ευρώ
Από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου Σύνολο: 7.361.733.340 ευρώ

Θετικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του Eurogroup της Παρασκευής η NBG Securities τονίζοντας πως ο συμβιβασμός δεν είναι απαραίτητα κακός. Εκτιμά ότι οι όποιες τριβές στην Κυβέρνηση, λόγω της συμφωνίας, θα είναι διαχειρίσιμες ακόμη και στην περίπτωση όπου το deal έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., η NBG Sec αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για αγορά και διακράτηση.

Στα 6,2 ευρώ από 13,20 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΔΕΗ η IBG σε σχετική έκθεση στην οποία υποβαθμίζει την σύσταση σε "Hold", από "Buy".

Σε "buy" από "hold" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή των ΕΛΠΕ η Wood and Co, σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 5,4 από 4,9 ευρώ, τονίζοντας ότι η μετοχή είναι πλέον "φθηνή αλλά Ελληνική". Στην ίδια έκθεση, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο τίτλος της Motor Oil παραμένει κορυφαία επιλογή της από τον κλάδο των Ευρωπαϊκών Διυλιστηρίων. Διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή-στόχο των 11,1 ευρώ για τη μετοχή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να περιμένει τουλάχιστον έως την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου για να άρει το waiver (τον "αποκλεισμό") των Ελληνικών ομολόγων και να επιτρέψει την άμεση χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δυο πηγές που "γνωρίζουν τις συζητήσεις". Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 5 Μαρτίου στην Κύπρο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 939,68 μονάδων (+10,01%) και τελικά έκλεισε στις 937,96 μονάδες με κέρδη 9,81%.

Ο τζίρος έφθασε τα 253,3 εκατ. από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ). Οι "γνωστοί" έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ) απέσπασαν το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν, συνολικά, 358904096 τίτλοι, από τους οποίους οι 325709069 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο οι ΕΕΕ και Τιτάν "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Όλοι οι υπόλοιποι, θεωρούμενοι, Δεικτοβαρείς τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.

Σημαντικές οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου "γκανιάν" πέρασε η Εθνική (5,935 δισ) αφήνοντας "πλασέ" την ΕΕΕ (5,777 δισ) να διασώζεται από την επίθεση της Alpha Bank (5,529 δισ). Σε σχετική απόσταση οι Πειραιώς (4,509 δισ) και ΟΤΕ (4,411 δισ ευρώ).

Χαμηλότερα του 25αρη, ουκ ολίγοι οι ημερήσιοι διακριθέντες, καθώς 26 τίτλοι "άκουσαν το κουδούνι της λήξης" με διψήφια ποσοστά ανόδου.

Σε κάθε περίπτωση η τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να δίνουν ένα "αβαντάζ" στην Lamda Development, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο τίτλος της Kleeman, αν ολοκλήρωσε το "έργο" του ο επιθετικός πωλητής των τελευταίων ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 1294488 μετοχές, ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% της εισηγμένης.

--ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η κίνηση συνοδεύτηκε από μικρή μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (108.432 συμβόλαια).

Περισσότερο επιθετικές οι κινήσεις των "long" αύξησαν τις ανοιχτές θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη, στον μήνα Μάρτιο, στα 39.706 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21.192, 21.123 για τον Μάρτιο, 69 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 279,75) κινήθηκε μεταξύ 265 και 284,5 μονάδων, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.400 Alpha Bank, 5.000 Τιτάν, 213.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.567), ΔΕΗ (815), Alpha Bank (16.436), Εθνική (15.389), Πειραιώς (25.629), Eurobank (40.028), ΟΠΑΠ (873), Μυτιληναίο (338), MIG (2.490), ΓΕΚ (479), Ελ. Πετρέλαια (746), Jumbo (114), Ελλάκτωρα (221), ΕΧΑΕ (582), Μέτκα (153).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 90%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.022 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (687 δικαιώματα αγοράς και 335 δικαιώματα πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (46.134.350 τεμ.), Eurobank (45.108.077 τεμ.), Πειραιώς (31.716.071 τεμ.), Εθνική (2.151.490 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v