Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Πιο κοντά η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Η κατάσταση της απασχόλησης στις ΗΠΑ βελτιώνεται σε πολλά επίπεδα, δήλωσε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, στην κατάθεση στη Γερουσία. Έκκληση στους επενδυτές να μην ερμηνεύσουν μια αλλαγή του guidance για τα επιτόκια με άμεση αύξηση. Ρίσκα από Κίνα και ευρωζώνη.

Yellen: Πιο κοντά η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων αργότερα το 2015 προετοίμασε η Janet Yellen στην κατάθεσή της στην Γερουσία, τονίζοντας τα θετικά σημάδια που δείχνει η αμερικάνικη οικονομία τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η κατάσταση της απασχόλησης στις ΗΠΑ βελτιώνεται σε πολλά επίπεδα» επισήμανε η κ. Yellen, προσθέτοντας πως αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται η κεντρική τράπεζα «θα αρχίσει σε κάποιο σημείο να εξετάζει μια αύξηση στο στόχο για το επιτόκιο».

«Εφόσον οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίσουν να βελτιώνονται και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, η επιτροπή της Fed προβλέπει ότι θα είναι κατάλληλο να αυξήσει τα επιτόκια όταν, με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, είναι αρκετά βέβαιη πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» ανέφερε η κ. Υellen.Σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το στόχο του 2% εν μέρει λόγω της βουτιάς στο αργό.

Η ίδια τόνισε ωστόσο πως αν η κεντρική τράπεζα εγκαταλείψει το guidance για τα επιτόκια, δεν σημαίνει πως η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Σημειώνεται πως αυτή την στιγμή η Fed διατηρεί την δέσμευση να παραμείνει «υπομονετική» όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.  Η κ. Yellen υποστήριξε πως όταν η κεντρική τράπεζα εγκαταλείψει την λέξη «υπομονετική», θα ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την πολιτική μηδενικών επιτοκίων.

H κ. Yellen προειδοποίησε για μια σειρά από κινδύνους από το εξωτερικό.

«Στην Κίνα, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από ότι αναμένεται, καθώς οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τις χρηματοοικονομικές αδυναμίες και προχωρούν την μετάβαση σε μια οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από εξαγωγές και επενδύσεις ως πηγές ανάπτυξης» σημείωσε. «Στην ευρωζώνη, η ανάκαμψη παραμένει αργή και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v