Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίρνουν «θάρρος» οι αγοραστές

Ανεβάζει ελαφρά ταχύτητα και τζίρο η αγορά αποτιμώντας θετικά τις δηλώσεις που έρχονται από το Βερολίνο. Εθνική, ΟΤΕ και Alpha Bank ηγούνται της προσπάθειας. Κέρδη 8% για τον ΟΛΠ μετά τη χθεσινή επίσκεψη Τσίπρα στο λιμάνι.

Στην ευρύτερη περιοχή των 870 μονάδων διατηρείται το Χ.Α., με τις μέχρι τώρα συναλλαγές (*) να παραπέμπουν σε μία μετρημένη συνεδρίαση, προσεκτικών κινήσεων, εν αναμονή και της δημοπρασίας στο συμβόλαιο του FT 25 στα παράγωγα.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, στην πλειονότητά τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις, τη ροή πληροφοριών, ειδήσεων και από αυτήν την άποψη θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη η προ ολίγου τοποθέτηση της γερμανικής Καγκελαρίας, πως «...η τελευταία πρόταση Βαρουφάκη είναι καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις».

Είναι, όπως σημείωνε προ ολίγου στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η πρώτη σαφής ενθαρρυντική αναφορά του Βερολίνου, που ωστόσο χρήζει προσεκτικότερης ερμηνείας ως προς τον χρονικό ορισμό της.

Κι αυτό γιατί σύντομα λήγει η σειρά Φεβρουαρίου στα παράγωγα, και το έκτακτο Eurogroup θα ολοκληρωθεί πολύ μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ μεσολαβεί τριήμερο και το ζωτικό περιθώριο για την Αθήνα στενεύει όσο πλησιάζουμε προς την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Παρ' όλα αυτά είναι μία θέση που προϊδεάζει για τη στάση της Γερμανίας στο αποψινό Eurogroup και υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξηγεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση διευκολύνει όσους παραμένουν αγοραστές/long στα ΣΜΕ του FT 25 και για τον λήγοντα μήνα, αλλά κυρίως για τον Μάρτιο.

Κάτι που, κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, δικαιολογεί την εδώ και λίγη ώρα μόχλευση που παρατηρείται στο... ταμπλό, με τον δείκτη έως 1,98% ανοδικά ψηλότερα προς τις 260 μονάδες.

Με αιχμή τις τράπεζες, καθώς ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται τα τελευταία λεπτά κατά 3,55% προς τις 815 μονάδες, με περίπου το 75% των συνολικών συναλλαγών. Σχεδόν 17 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 14,4 εκατ. στην Πειραιώς, 11,9 εκατ. στη Eurobank και 6,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank.

* Με αγοραστές λίγο μετά τις 13.10-13.15 στις μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, ΟΛΠ, Viohalco, MIG, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v