Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θα έχει συνέχεια το ράλι;

Με αψιμαχίες πέριξ των 930 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή μετά τη χθεσινή εκτόξευση μετοχών και δεικτών σε υψηλά 2,5 μηνών. Αρωγός για διατήρηση του θετικού momentum οι διεθνείς αγορές. Ποια είναι η πρώτη σημαντική αντίσταση για τον ΓΔ.

Καταλύτης για την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών σε Wall Street και City η λύση στον ελληνικό... γόρδιο δεσμό. Ομοβροντία αγορών σε όλα τα κύρια ξένα χρηματιστήρια, θεαματικές αλλαγές στο συνάλλαγμα, ενώ είχαν προηγηθεί τα ιστορικά υψηλά για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Μόλις σε υψηλά 2,5 μηνών το Χ.Α., μετά τη χθεσινή εκρηκτική ανοδική αντίδραση, ωστόσο η κίνηση αυτή ήταν αρκετή για να λύσει τα χέρια των αγοραστών από την Ευρώπη μέχρι τη Νέα Υόρκη. Βέβαια για το ράλι στη Wall Street συνέβαλε τα μέγιστα η κατάθεση της Janet Yellen στη Γερουσία, είναι όμως νωπές ακόμη οι επίμονες παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον για την εύρεση λύσης στο ελληνικό αδιέξοδο.

Οι επενδυτές και δη οι βραχυπρόθεσμοι δεν περίμεναν το OK του Eurogroup, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, πράσινο φως που δόθηκε αργότερα και αφού στη συνεδρίαση είχε επικρατήσει η απόλυτη προεξόφληση αυτών των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (στις 929,48 μονάδες με 17,25%), διψήφια ποσοστά για τις μετοχές του, ακραίες αποδόσεις για τα warrants και μόχλευση στα παράγωγα, το Χ.Α. επανήλθε άνετα πάνω από τις 900 για να κλείσει στις 937,96 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Με υπεραπόδοση για τον FT 25 κατά 10,92% στις 281,37 μονάδες, και απόλυτο συγχρονισμό και των 25 μετοχών του δείκτη προς το τέλος της συνεδρίασης καθώς ανοδικά γύρισε και η μετοχή της CC HBC.

Κλάδος-κλειδί ήταν και παραμένει, μέχρι νεωτέρας, ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που επηρεάζεται τα μέγιστα από όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες. Από το περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η συνέχεια (ή όχι) της τελευταίας ανοδικής κίνησης, που σημειωτέον έχει πολλά γνωρίσματα ενός «προεξοφλητικού ράλι εκτόνωσης» με αρκετούς ξένους και πολλούς Έλληνες να δραστηριοποιούνται εκ νέου μετά από καιρό αποχής.

Η αξία των συναλλαγών στα 253,3 εκατ. ευρώ με 358,9 εκατ. μετοχές, από τα οποία το 53% στις τραπεζικές μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank αλλά και στα warrants των τριών πρώτων, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Και ερχόμαστε στο... τώρα, καθώς για τους βασικούς δείκτες προσεγγίστηκαν είτε προσεγγίζονται οι πρώτες κύριες σημαντικές βραχυπρόθεσμες τεχνικές περιοχές, που προσώρας λειτουργούν ως αντιστάσεις.

Οι 280 μονάδες ήταν ένας κοινά αποδεκτός στόχος για πολλούς αναλυτές, στόχος που επιτεύχθηκε και σε κλείσιμο στη χθεσινή συνεδρίαση. Το περίεργο είναι πως για τον Γενικό Δείκτη η... ανάλογη περιοχή είναι λίγο ψηλότερα στις 965-970 μονάδες, ενώ πάνω από τις 950 μονάδες έχει διαμορφωθεί για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Δεδομένου ότι κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι δεν περίμεναν την έγκριση του Eurogroup, καθώς στη διάρκεια της συνεδρίασης η ροή των πληροφοριών και των ειδήσεων ήταν συνεχής και θετική, η αγορά χρειάζεται σήμερα αυξημένη προσοχή. Κι αυτό και για τεχνικούς λόγους, μετά το εκρηκτικό χθεσινό άνοιγμα, που δημιούργησε ανοδικά χάσματα για δείκτες και μετοχές-σηματωρούς.

Για τον τραπεζικό κλάδο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ορόσημο θεωρείται η μέρα όπου η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα, και το Bloomberg κάνει λόγο για άρση του waiver μετά τις 5-6 Μαρτίου. Αυτό, κατά την εκτίμησή τους, είναι το επόμενο σημαντικό στοίχημα για τις τράπεζες, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 1.040-1.050 μονάδων. Περί τις 120 μονάδες ψηλότερα για τον κλαδικό δείκτη, κίνηση που εάν επιτευχθεί (μέχρι εκείνο το διάστημα) θα μπορούσε να φέρει την αγορά σαφώς πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Ωστόσο η προσοχή μας επικεντρώνεται στην πρώτη κύρια σημαντική αντίσταση των 965-970 μονάδων, καθώς σε αυτήν τη ζώνη τιμών έχει συγκεντρωθεί αυξημένος αριθμός εγκλωβισμένων από την πρόσφατη διόρθωση της αγοράς.

Εάν κερδηθούν οι 965-970 μονάδες για τον Γ.Δ., και εάν όντως η ΕΚΤ ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αποδοχής των ελληνικών τίτλων (το ταχύτερο δυνατό), τότε η επαναφορά άνω των 1.000-1.040 μονάδων είναι εφικτή.

Σε κάθε περίπτωση όμως προέχουν οι 965-970 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v