Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το πάνω χέρι στους πωλητές

Στο «κόκκινο» παραμένει ο Γενικός Δείκτης που κινείται στη ζώνη των 920 μονάδων. Διψήφια πτώση για την Τράπεζα Πειραιώς. Απώλειες άνω του 5% για Alpha, Eurobank, Εθνική. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ενώ κέρδη καταγράφουν ΟΤΕ, MIG, Μotor Oil, Ελλάκτωρ.

Η διόρθωση με διαδοχικές δοκιμασίες των 925-900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζεται στο ΧΑ, λίγο πριν αρχίσει η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Η μέχρι τώρα υποχώρηση της αγοράς, κυρίως λόγω της διεύρυνσης των απωλειών που σημειώνονται για τον τραπεζικό κλάδο, μπορεί να θεωρείται φυσιολογική-αναμενόμενη, να θεωρείται διαχειρίσιμη (όσο δεν ακυρώνονται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις...) πλην όμως ενισχύει την εκτίμηση όσων θεωρούν πως το τελευταίο ράλι προεξόφλησης ολοκληρώθηκε στα επίπεδα των 950 μονάδων και των 280-285 για τον ft25.

Σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία κάνουν λόγο για επανατιμολόγηση του ελληνικού ρίσκου και της έκθεσης ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Από το πρωί αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως η δημοσιοποίηση της απομείωσης επενδυτικής θέσης χαρτοφυλακίων του Capital (στην Eurobank) θα πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτική της στάσης που θα τηρήσουν ορισμένα ξένα funds, σε μία περίοδο που άλλα μειώνουν θέσεις τους και άλλα τις ενισχύουν είτε ξεκινούν τώρα ¨κάλυψη¨ της ελληνικής αγοράς. Ξένοι οίκοι προχωρούν πλέον στην επόμενη μέρα, μετά την συμφωνία στο Εurogroup, με γνώμονα και τις πιθανές εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και τις αναμενόμενες ενέργειες της ΕΚΤ.

Επιφυλακτική για τις πολιτικές ισορροπίες της συγκυβέρνησης εμφανίζεται η Nomura, την ώρα που τις ρευστοποιήσεις της Capital φέρεται να ακολουθούν ακόμη 2-3 αμερικανικά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια φέρεται να ¨μαζεύουν¨ από τα χαμηλά της συνεδρίασης μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς η διόρθωση για Πειραιώς είχε φτάσει σε διψήφιο ποσοστό και προσέγγιζε το 9% για τις ΕΤΕ, Eurobank.

Η γνωστοποίηση της «εξόδου» των Πειραιώς, Eurobank από τον δείκτη Stoxx 600 είναι αφορμή, υποστηρίζουν στελέχη τραπεζικής χρηματιστηριακής, θυμίζοντας πως η αλλαγή αυτή θα γίνει μετά από ένα μήνα και ότι στις τραπεζικές μετοχές δεν έχουν ληφθεί θέσεις ανάλογης έκτασης που να δικαιολογούν ρευστοποιήσεις από σήμερα.
Πρόκειται για ένα ¨γύρισμα¨ μετά από βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση, που μάλιστα στην χθεσινή συνεδρίαση προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ενδεικτικό, πως για τον Τραπεζικό Δείκτη παρά τις σημερινές απώλειες κατά 9,62% η συνολική εβδομαδιαία απόδοση φθάνει στο 12,51% με τον δείκτη στις 840 μονάδες.

Ανάλογο γύρισμα και για τα warrants των Alpha Bank, Πειραιώς και ΕΤΕ αν και το ΑΛΦΑ τπ σημειώνονται οι μικρότερες απώλειες (0,28%) έναντι των ΕΤΕ τπ (6,93%) και του ΠΕΙΡ τπ που υποχωρεί 7,56% στα 0,22 ευρώ.

Στα 135 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 15.50) από τα οποία το 55% στις τράπεζες.

Σε αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν σε ανοδική φορά μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ και 2-4 τίτλων σηματωρών όπου «μεταγγίζεται» ρευστότητα κυρίως ξένων παικτών που τις τελευταίες συνεδριάσεις μέτρησαν διψήφιες αποδόσεις από τις τράπεζες.

Στα 7,31 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές 6,5 εκατ. ευρώ, στα 9,22 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με τζίρο που ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές συντηρείται η άνοδος για τις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Motor Oil.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι κάνουν λόγο για αναπόφευκτη διόρθωση του ΧΑ, μετά από έναν γύρο 2.5 μηνών που ξεκίνησε με αφορμή την ανακοίνωση της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ (από τον Αντ. Σαμαρά ) την κατάρρευση της 8ης Δεκεμβρίου την ¨βύθιση¨ έως τα χαμηλά των 708,61 μονάδων και την επαναφορά προς τα τελευταία υψηλά επίπεδα.

Θυμίζω το -12,78% της 8/12 το δεύτερο χειρότερο αρνητικό ποσοστό για τον ΓΔ (σε...βάθος σχεδόν 30ετών) τα χαμηλά της 28/1 (οπότε σημειώθηκαν ελάχιστες τιμές για τις τραπεζικές μετοχές) και η εν συνεχεία ανάκαμψη μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση.

Τεχνικά για τον ΓΔ όσο επιβεβαιώνονται οι 925-900 μονάδες δεν αλλάζουν τα βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά της τάσης (που όμως παραμένει καθοδική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα) με τις τράπεζες να παραμένουν το κλειδί κάθε κίνησης, ανοδικής-πτωτικής, καθώς σήμερα αποκομίζονται κέρδη από τραπεζικό κλάδο.

Στα παράγωγα παρατηρείται μετά τις 15.45΄ μικρή διεύρυνση της απόκλίσης/discount στα Συμβόλαια του fts25 με ¨πωλήσεις¨ έως τις 271 μονάδες (από 274,08 στην υποκείμενη αγορά). Να συνεκτιμηθεί πως ο συνολικός αριθμός φτάνει τα 39.706 με 6.610 στη σημερινή συνεδρίαση και με τις 270 μονάδες να θεωρούνται σημείο αναφοράς μέχρι και την Παρασεκυή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v