Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χωνεύει» το ράλι το Χρηματιστήριο

Πέριξ των 935-940 μονάδων κινείται ο ΓΔ μετά την αρχική πίεση στην αρχή της συνεδρίασης. Ισχυρά κέρδη 9% για τον τίτλο της ΔΕΗ, πιέσεις στις τράπεζες μετά το χθεσινό ράλι και την απόσυρση Πειραιώς-Eurobank από τον Stoxx 600. Συνεχίζουν ανοδικά OTE, Ελλάκτωρ, MIG.

Πάνω από τις 940 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με "ρεύμα" από τη ΔΕΗ που κινείται έως 9% υψηλότερα, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις στις τράπεζες.

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε:

Με απώλειες έως 1,45% η συνεδρίαση και διόρθωση από τα επίπεδα των 945 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Έως την ευρύτερη περιοχή των 950 μονάδων συνεχίστηκε η αντίδραση της αγοράς, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν αρκετές εντολές πώλησης σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές-σηματωρούς του FT 25, με συνέπεια μετά τα πρώτα 10΄-15΄ η αγορά να γυρίσει, υποχωρώντας έως την πρώτη ζώνη στηρίξεων των 925-930 μονάδων.

Με νέες πωλήσεις μετά τις 11.15 κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και σε επιμέρους σηματωρούς δοκιμάζονται οι 925-900 μονάδες.

Στη διάρκεια του πρώτου ημιώρου έγιναν συναλλαγές αξίας περίπου 35 εκατ. ευρώ, με το 65% στις τράπεζες και τις περισσότερες σε Πειραιώς και Eurobank, λιγότερες δε σε Εθνική και Alpha Bank.

Την υποχώρηση των τραπεζών προς τις 895 από τις 940 μονάδες ακολούθησε σχεδόν αμέσως η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, καθώς ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση θέσεων επιχειρήθηκε σε περισσότερους από 15 τίτλους. Κυρίως μετοχές με βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση πιέστηκαν περισσότερο, γεγονός που αποδίδεται στην εύλογη κίνηση των βραχυπρόθεσμων να κατοχυρώσουν τις σημαντικές υπεραξίες που έχουν αποκομίσει τις τελευταίες ημέρες.

Από τεχνική πλευρά η μέτρηση της αγοράς, στο σταθερά περιοριστικό χρονικό όριο του Τ+2+1 ξεκινά από τα επίπεδα των 830-840 μονάδων που είχαν καταγραφεί στο διήμερο Πέμπτης 19 - Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή περί τις 100 μονάδες χαμηλότερα.

Όπως εκτιμούν τεχνικοί αναλυτές, εάν σήμερα-αύριο επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα της στήριξης των 900-925 μονάδων, τότε θα είναι εφικτή η ανοδική συνέχεια με στόχο την υπέρβαση των 965-970 και την ολοκλήρωση αυτής της κίνησης πέριξ των 1.050 μονάδων (για τον Γ.Δ.).

Το αν θα επιβεβαιωθεί η στήριξη θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση των ρευστοποιήσεων, που μέχρι τις 11.10 θεωρούνταν διαχειρίσιμη με την προσφορά να απορροφάται στα «χαμηλά» ημέρας και νέες τοποθετήσεις να γίνονται από αυτά τα επίπεδα. Προφανώς και οι εξελίξεις επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, ωστόσο η χθεσινή υπεραπόδοση προεξόφλησης έχει καλύψει μέχρι και την έγκριση της ελληνικής συμφωνίας από τη γερμανική βουλή, μεθαύριο Παρασκευή.

Ζητούμενη ήταν και παραμείνει η επαναφορά στην κανονικότητα του τραπεζικού κλάδου, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση της αγοράς και την επανισχυροποίηση του κλάδου.

Η 5η Μαρτίου θεωρείται ήδη ημέρα-ορόσημο, εάν επιβεβαιωθεί το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg για την πρόθεση της ΕΚΤ να ξαναδεχτεί τους ελληνικούς τίτλους.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης ανιχνεύει τα στοιχήματα στα blue chips μετά την συμφωνία και ο Χρήστος Κίτσιος στο πώς αποτιμά η αγορά το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κλειδί της τάσης περνά μέσα από τον τραπεζικό κλάδο.

Εάν η αγορά, ξένοι και Έλληνες επενδυτές, πειστούν πως είναι εφικτή η σταδιακή ανάκαμψη, τότε θα είναι «ορατή» η υπέρβαση των 1.000 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη. Προσώρας όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το 1,61-1,56 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, θυμίζοντας το χθεσινό ανοδικό χάσμα (από το 1,44 ευρώ της Παρασκευής). Ανάλογη είναι η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank που δεν θα πρέπει να χάσει το 0,415 ευρώ.

Λίγο διαφορετική περίπτωση θεωρούνται Πειραιώς και Eurobank και λόγω εξόδου τους από τον δείκτη Stoxx 600 (από 23 Μαρτίου). Ειδικότερα για την Eurobank συνεκτιμάται η ανακοίνωση της μείωσης της θέσης της Capital Group Companies κάτω από το 10% (στις 20/2).

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ξεχωρίζουν ανοδικά ΟΤΕ και ΔΕΗ. Και λόγω της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αύριο η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε νωρίτερα έως τα 9,26 ευρώ, κινητικότητα στον κλάδο της ενέργειας με τον αρμόδιο υπουργό να διαφοροποιείται από τη... λίστα Βαρουφάκη. Έως τα 7,18 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Επιχείρησης.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης με θετικό πρόσημο κινούνταν οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Motor Oil, FF Group, Jumbo.

Από τον FT Mid ξεχώριζε, απόλυτα φυσιολογικά, η επαναφορά της Lamda Development στα 4,41 ευρώ (11,65%) και συναλλαγές που ξεπερνούσαν τις 320 χιλιάδες ευρώ.

Στα 48 εκατ. ευρώ είχε διαμορφωθεί ήδη ο τζίρος (στις 11.32΄) με την προσφορά να απορροφάται από τα επίπεδα των 925 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v