Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην «κόψη του ξυραφιού» το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 750 μονάδες με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ο Γενικός Δείκτης. Ηγούνται της πτωτικής κίνησης οι τραπεζικοί τίτλοι. Διψήφιες απώλειες για Εθνική, ισχυρές πιέσεις για Alpha, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤέρνα. Σε θετικό έδαφος μόνο η Coca Cola.

Με το... καλημέρα ρευστοποιήσεις και πιέσεις, κατ' αρχάς στις τράπεζες, με συνέπεια το πτωτικό γύρισμα της αγοράς προς τις 755 μονάδες. Με συναλλαγές περίπου 5 εκατ. ευρώ (το 55% στις τράπεζες) οι πωλητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα, που αμέσως ακολούθησαν κι άλλοι στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Από τη στιγμή που οι πωλήσεις και στις 4 τραπεζικές μετοχές πίεσαν έως 4,85% χαμηλότερα τον κλαδικό δείκτη προς τις 550 μονάδες, το υπόλοιπο ταμπλό δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί αισθητά. Ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια πρώτη αντίδραση, όταν υποχώρησε κάτω από την αντίσταση των 759 μονάδων, υποχωρεί εκ νέου κοντά ή και κάτω από το εν λόγω όριο.

Τουλάχιστον στα πρώτα 15΄ της συνεδρίασης όταν οι ρευστοποιήσεις σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank ακολουθούνταν (καλύπτονταν) από θέσεις σε συμβόλαια των ίδιων μετοχών.

Το κλίμα σύγκρουσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που περιγράφει ο Φίλιππος Πανταζής, προφανώς επηρεάζει αρνητικά (και) το χρηματιστήριο εν όψει των αλλεπάλληλων κρίσιμων συναντήσεων με αποκορύφωμα αυτήν της Δευτέρας, στο Βερολίνο.

Ωστόσο, μεσολαβούν η Σ.Κ., η 5μερής και το triple witching της Παρασκευής, σε έναν ομολογουμένως εκρηκτικό συγχρονισμό που βαραίνει ήδη και την αγορά. Ανάλογη εικόνα επιφυλακής και στα παράγωγα, στη ρηχή αγορά κρατικών τίτλων, σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία.

Για κατάσταση... νευρικής αναμονής κάναμε λόγο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας και πώς να είναι διαφορετικό το κλίμα λ.χ. στις τράπεζες όταν από τη μία ο επικεφαλής του Eurogroup, από την άλλη τα κλιμάκια των θεσμών επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Ρευστοποιήσεις συνεπώς από την πρώτη κιόλας εντολή και στις 4 μετοχές του κλάδου, με τους αγοραστές έως και 8%-9% χαμηλότερα, επίπεδα όπου μετά τις 10.45 έγιναν κάποιες πρώτες αγορές, μετριάζοντας έτσι την αρχική προσφορά.

Το σίγουρο είναι πως, όπως και οι προηγούμενες συνεδριάσεις, και η σημερινή (αλλά και οι επόμενες) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όσο το δυνατόν ενεργότερη παρακολούθηση και εστίαση σε συγκεκριμένες μετοχές. Για αυτό τις τελευταίες ημέρες επιχειρούμε κυρίως μέσω του Εκηβόλου να ακτινογραφούμε εταιρίες που κατά την εκτίμησή μας θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη σε αυτήν την πτωτική συγκυρία.

Προφανώς και μόλις 2 περιπτώσεις (Frigoglass, Τιτάν) είναι ελάχιστες, όμως η ακτινογράφηση οικονομικών, επιχειρηματικών αλλά και τεχνικών χαρακτηριστικών μας υποχρεώνει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Αλλά πάλι πίσω στο ταμπλό, με την Εθνική να μαζεύεται από το 1,08 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές μετά τις 11.45, την Alpha Bank από το 0,283 ευρώ, την Πειραιώς από το 0,341 ευρώ και από το 0,096 η Eurobank, η πρώτη από τον κλάδο που περνά σε θετικό έδαφος. Αναφερόμενοι στις μετοχές των τραπεζών συνεκτιμούμε τις απίστευτα χαμηλές απόλυτες τιμές, καθώς η όποια μεταβολή περιορίζεται σε... λεπτά του ευρώ.

Υποστηρικτική του FT 25 η CC HBC καθώς ενισχύεται προς τα 15,92 ευρώ, καλύπτοντας έτσι μέρος των τραπεζικών απωλειών αλλά και της πίεσης - διόρθωσης που δέχονται από την αρχή μέχρι πριν από λίγο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Να προσεχθούν οι χαμηλές τιμές της αρχής, αφού θα πρέπει να λειτουργήσουν ως βραχυπρόθεσμες - ημερήσιες στηρίξεις. Για τον ΟΤΕ τα 8,18 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ τα 8,27 ευρώ και τα 4,97 ευρώ για τη ΔΕΗ. Να προσεχθεί πως η μεγαλύτερη μεταβλητότητα, μέχρι τις 10.55, σημειώνεται για τη μετοχή του ΟΤΕ που κυμαίνεται στα 8,18-8,50 ευρώ.

Λιγοστές οι μετοχές που κοντράρουν την υποχώρηση, πέραν της CC HBC: Grivalia, MIG, ΟΛΠ, Μυτιληναίος. Για τον όμιλο Μυτιληναίου καταγράφεται σημαντική αύξηση καθαρής και λειτουργικής κερδοφορίας, σε ιστορικά υψηλά τα EBITDA, στα 90,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για τη ΜΕΤΚΑ.

Σημειωτέον πως μετά την αρχική σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών αλλάζει και πάλι η κατάταξη στον σχετικό πίνακα, όπου η CC HBC με αποτίμηση 5,8 δισ. απολαμβάνει μακράν την κορυφή. Στη δεύτερη θέση με 4,1 δισ. ευρώ ο ΟΤΕ, τρίτη η ΕΤΕ με 3,8-3,9 δισ., τέταρτη η Alpha Bank με 3,7 δισ., αρκετά πίσω με 2,6-2,7 δισ. ο ΟΠΑΠ και στην έκτη θέση η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 2,1 δισ. ευρώ. Τη 10άδα συμπληρώνουν Κύπρου, FF Group, Τιτάν, Eurobank.

Λίγο μετά τις 11.05 η αξία των συναλλαγών στα 11,8 εκατ. ευρώ, με ένα πακέτο 50.000 στα 21,25 ευρώ για τον Τιτάνα, συνολικής αξίας 1.062.500 ευρώ. Στο 16/44 η σχέση ανοδικών - καθοδικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v