Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στα blue chip

Στο κόκκινο 24 από τις 25 μετοχές του FTSE 25, με τον Γενικό Δείκτη να κατακρημνίζεται προς τις 740 μονάδες με μέτριο τζίρο. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί προς το 1 ευρώ με διψήφιες απώλειες. Εξαίρεση ο τίτλος της Coca Cola.

Ξεπερνούν το 3,50% οι απώλειες στο Χ.Α., με ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη και ρευστοποιήσεις στις 24 από τις μετοχές του FT 25. Ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ (στις 13.00), η εικόνα του ταμπλό είναι απογοητευτική, με το τραπεζικό βαρίδι να διορθώνει μέχρι και 12% και στην πλειονότητα των τίτλων το ποσοστό της υποχώρησης να ξεπερνά το 3%, με εξαίρεση τη CC HBC.

Επί... ξυρού ακμής οι σχέσεις δανειστών - Αθηνών, με τις δύο πλευρές σε κλίμα σύγκρουσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και τα περισσότερα ξένα κέντρα (πολιτικοί, ΜΜΕ, επενδυτικά σπίτια) να δυναμιτίζουν την κατάσταση δοκιμάζοντας προφανώς (και) τις αντοχές της κυβέρνησης λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Μακριά από θεωρίες συνωμοσίας είναι προφανές πως όσο πλησιάζει η ημέρα των κρίσιμων συναντήσεων, κυρίως όμως αυτή με την Αγκ. Μέρκελ, στο Βερολίνο οι κάθε λογής πιέσεις θα ξεπερνούν ενίοτε τα ηθικά όρια θυμίζοντας πως τη συνάντηση της Δευτέρας τη ζήτησε η γερμανική πλευρά.

Σε ένα τόσο φοβικό περιβάλλον, με ομοβροντία αρνητικών, απαξιωτικών, κινδυνολογικών κ.λπ. βολών φαίνεται να σύρεται η Αθήνα σε δρόμους που αρχίζουν και θυμίζουν το... 2012.

Οι αγορές μετοχών, ομολόγων, κρατικών τίτλων αλλά και ασφαλίστρων κινδύνου στο... βαθύ κόκκινο και ίσως το μόνο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι όσο το δυνατόν καθαρότερο μυαλό και ψυχραιμότερη στάση.

Συνεδρίαση διλημματικού χαρακτήρα, ανάλογο με αυτό που πλανάται ευρύτερα, με τις αξίες στο χρηματιστήριο να κατακρημνίζονται με μέτριες συναλλαγές, με την απόδοση του 3ετούς πάνω από το 20,50% και το ασφάλιστρο στις 2.106 μονάδες βάσης, και όλα αυτά σε ρηχές αγορές (εύκολα διαμορφούμενες) με χαμηλούς τζίρους και έντονη την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της εικόνας.

Είμαι σίγουρος πως απόψε το βράδυ στα δελτία των 20.00 το κλίμα θα παραπέμπει σε... Αρμαγεδδώνα, ό,τι αυτό δημιουργεί στους τηλεθεατές και στην κοινωνία. Για να δούμε...

Για sell off στις τράπεζες, αλλά με συναλλαγές χαμηλότερες του μέσου όρου των τελευταίων 7 ημερών μιλούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, καθώς κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια πυροβολούν τις μετοχές της Εθνικής έως 11,50% χαμηλότερα στο 1,02 ευρώ, της Alpha Bank έως το 0,277 ευρώ, της Πειραιώς έως το 0,341 ευρώ, της Eurobank έως το 0,094 ευρώ.

Με μέτριες συναλλαγές, αλλά με εξαφανισμένους τους αγοραστές στις υψηλές τιμές, και η διόρθωση για τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ υπό πίεση βρίσκονται στο σύνολό τους και οι υπόλοιπες μετοχές.

Σημειώνω πως λίγο πριν από τις 13.00 σε μετοχές του FT 25 με τζίρους που δεν ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ η διόρθωση ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη της αξίας των συναλλαγών. Σε λιγοστές περιπτώσεις υπήρχε όντως σοβαρή πίεση - προσφορά και αυτή περιοριζόταν στις μετοχές των Τιτάν (στα 21,02 ευρώ με -3,40%), Μυτιληναίου (στα 5,38 ευρώ με -4,95%), ΕΧΑΕ (στα 4,83 ευρώ με -2,85%), Jumbo (στα 8,30 ευρώ με -3,45%).

Σε αυτήν τη συγκυρία να συνεκτιμηθεί πως στα παράγωγα η απόκλιση - discount και στο συμβόλαιο του FT 25 αλλά και σε ΣΜΕ των 4 τραπεζικών μετοχών και των «εμπορεύσιμων» τίτλων ΟΤΕ και ΟΠΑΠ διαμορφώνεται με θέσεις λίγων χιλιάδων ευρώ.

Από τεχνική πλευρά η απομάκρυνση του Γ.Δ. από τις σημαντικές 759 μονάδες ενεργοποίησε αυτόματα εντολές πώλησης και σε μετοχές και σε συμβόλαια του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v