Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα χαμηλά 29 ετών για τον τραπεζικό δείκτη

Νέα συνεδρίαση με βαριές απώλειες εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις με τους εταίρους. «Σάκος του μποξ» έγιναν οι τράπεζες στη σκιά της «βαριάς» ειδησιογραφίας. Που εντοπίζονται οι επόμενες στηρίξεις για μετοχές και δείκτες.

Απολύτως βραχύβια και αιτία περαιτέρω εγκλωβισμών, αποδείχθηκε η χθεσινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, εν μέσω ελάχιστων προσδοκιών ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό από την Δευτεριάτικη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, καθώς τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν το χθεσινό κλείσιμο της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, όχι μόνο "κόντυναν" τον πήχη των προσδοκιών, αλλά επανέφεραν δριμύτερες την ανησυχία και την εσωστρέφεια.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η "νηοπομπή" των ειδήσεων αφαίρεσε κάθε έρεισμα στους λίγους αγοραστές, με αποτέλεσμα η "νότια" κίνηση της Αγοράς να θεωρηθεί σαν απόλυτα φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Επιγραμματικά, έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε το Μαξίμου για το βέτο των θεσμών στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, αλλά και για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, που αναφέρθηκε σε σενάρια Κύπρου, δηλαδή για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν ως τον Ιούνιο.

"Η Ελλάδα εξόργισε τους εταίρους της χθες το απόγευμα αρνούμενη να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής", σημείωσε το Reuters.

"Οι θεσμοί που επιβλέπουν τη διάσωση της Ελλάδας προειδοποίησαν τις άλλες Χώρες της Ευρωζώνης ότι οι τεχνικές συζητήσεις με την Ελλάδα αναφορικά με τη διάσωση της χώρας δεν πάνε καλά", σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal. Το συμπέρασμα ήταν ότι "οι Έλληνες δεν συνεργάζονται" και ότι "η Ελληνική Πλευρά είναι τελείως εκτός πραγματικότητας", σχολίασε Αξιωματούχος στην "WSJ".

"Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση των Ελληνικών οικονομικών προβλημάτων και των μεταρρυθμίσεων από την διεθνή τρόικα", δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατεβάζοντας σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών για την συνάντηση της Δευτέρας.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προετοιμασμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος", δήλωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο επίτροπος επί οικονομικών θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί.

Aξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριξαν, μιλώντας σε Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ότι "η Ελλάδα είναι ο 'χειρότερος πελάτης' (unhelpful client) που αντιμετώπισε το Ταμείο στα 70 χρόνια της ιστορίας του", μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες και για την οποία οι δανειστές διαμαρτύρονται ότι η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες για τα σχέδια της αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα στελέχη του Ταμείου σημείωσαν ότι η στάση της Ελλάδας ήταν απαράδεκτη καθώς δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα.

"Είναι σαφές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα και ο χρόνος τελειώνει", υπογράμμισε ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, σημείωσε, "η Ελληνική Κυβέρνηση μας έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θέλει τρίτο πακέτο διάσωσης".

Σκληρή κριτική με βαρείς χαρακτηρισμούς και από το άρθρο του "Marketwatch" που υπογράφει ο Matthew Lynn, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: "Η Ελλάδα βυθίζεται σε πιο σοβαρά προβλήματα. Τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει. Οι τιμές υποχωρούν ακόμη περισσότερο. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει και το καλύτερο που μπορεί να βρει η Κυβέρνηση είναι σχέδια όπως αυτό που θα πάρουν τους τουρίστες από τα θέρετρα για να τους κάνουν φορολογικούς ντετέκτιβ για να πιάσουν τους μπάρμαν που αποφεύγουν να κόψουν αποδείξεις. Ενδεχομένως να είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, τουλάχιστον όχι αμέσως και όχι εάν η ίδια η Χώρα δεν έχει αποφασίσει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Ποιος ξέρει όμως, τι μπορεί να γίνει; Εάν δεν ελέγχει αυστηρά τις εξελίξεις, τότε μπορεί να βρεθεί εκτός κατά λάθος – απλώς επειδή οι Ηγέτες της Χώρας δεν ξέρουν τι κάνουν. Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές δεν γίνονται ηθελημένα, αλλά κατά λάθος. Η Ελλάδα μπορεί να μας διδάξει ξανά αυτό το μάθημα".

"H EKT ετοιμάζεται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", σύμφωνα με το περιοδικό "Manager Magazin". Σε εσωτερικά υπολογιστικά μοντέλα, μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν μετρηθεί οι συνέπειες που τα διάφορα σενάρια για τη σχέση της Ελλάδας με τη Νομισματική Ένωση μπορεί να έχουν στις τιμές των Ελληνικών χρεογράφων.

Από την άλλη, η JP Morgan εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες, αυτό θα προκαλέσει νέες εκροές καταθέσεων και την επιβολή "capital controls". Ο οίκος προβλέπει μια "παγωμένη σύγκρουση", για αρκετούς μήνες, μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης θα συνεχιστούν, αλλά η Οικονομία θα πληγεί από την ενισχυμένη αβεβαιότητα και τους περιορισμούς στην ικανότητα του Τραπεζικού Συστήματος να λειτουργήσει.

Και όλα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται και η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για το θέμα του ELA που απασχολεί άμεσα τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες.

Με το "ψυχροπολεμικό κλίμα" σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών ξεκίνησε και εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τον Τραπεζικό κλάδο και σήμερα να αποτελεί τον "σάκο του μποξ" και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αν ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος, αυτός της ΕΕΕ (+2,29%), δεν έβαζε μπροστά το θετικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Χ.Α. παραμένει απόλυτα εξαρτημένο από την τρέχουσα ειδησεογραφία και από τις δηλώσεις όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια άκρως ανησυχητικά στοιχεία που ίσως δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, ξένα funds που μέχρι πρότινος διατηρούσαν συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο Ελληνικό ζήτημα, από σήμερα προστέθηκαν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Επέστρεψαν δριμύτερα τα "margin calls" δημιουργώντας "παράπλευρες απώλειες" και στον μη Τραπεζικό 25αρη, ενώ αναμένεται να πολλαπλασιαστούν αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση και ο Γενικός Δείκτης "δει" τιμές χαμηλότερα των 710 - 708 μονάδων.

Και ενώ συνεχίστηκαν, με ένταση οι μετακυλίσεις θέσεων, στην Αγορά Παραγώγων, εν όψει του triple witching Μαρτίου (την Παρασκευή), απόλυτα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, κυρίως στις κοντινές λήξεις, κινούνται προς νέα υψηλά: 10ετες (10,78%), 5ετες (15,56%) και 3ετες (20,22%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτικού χαρακτήρα, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος ξεκίνησε με "ανοιχτό βηματισμό" (5,6 εκατ. το πρώτο 10λεπτο), για να κατεβάσει στροφές στην συνέχεια.

Παρά ταύτα η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι για μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η οποία αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. περισσότερα από 1,6 δισ ευρώ.

Με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚ και ΤΕΝΕΡΓ.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 733,2 μονάδες (-4,75%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 526,21 μονάδες (-9,92%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,2680 ευρώ (-11,84%), της Εθνικής μέχρι τα 1,00 ευρώ (-13,79%), της Eurobank μέχρι τα 0,091 ευρώ (-8,08%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,3410 ευρώ (-6,58%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή υποχώρηση σημείωσαν οι Jumbo (μέχρι τα 7,65 ευρώ, -10,84%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μέχρι τα 1,64 ευρώ, -9,39%) και Ελλάκτωρ (μέχρι τα 1,73 ευρώ, -9,90%). Ο τίτλος του τελευταίου συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Eurobank, ενώ σε χαμηλά 344 μηνών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο (υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ "πολλαπλασιάστηκε" επί 10) να έχει σημειωθεί στις 14/7/1986 (531,2 μονάδες).

Στην περίπτωση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, η επόμενη τεχνική στήριξη για την Alpha Bank εντοπίζεται στα 0,26 ευρώ, για την Εθνική στα 1,00 και 0,90 ευρώ και για την Πειραιώς σαν ύστατο "οχυρό" θεωρείται η ζώνη 0,3390 - 0,3210 ευρώ. Δεν υπάρχει, έστω θεωρητική, τεχνική στήριξη για την μετοχή της Eurobank.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., τα αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη για τον τίτλο της ΕΕΕ, "έσωσαν την παρτίδα" για τον FTSE25 που κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 218 μονάδων, καθώς η επόμενη στήριξη εντοπίζεται σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 209 μονάδες.

Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης δεν κατόρθωσε να διασωθεί υψηλότερα των 744 μονάδων και αν δεν αντιδράσει άμεσα, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 721 και 708 μονάδες.
Από την άλλη, για τους traders, το "stop" στο "short" εντοπίζεται στις 233 μονάδες για τον FTSE25 και στις 788 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά είναι εμφανές ότι κινείται στη "σκιά" του πολιτικού ρίσκου και αναμένει πλέον τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Πενταμελή Επιτροπή αύριο στις Βρυξέλλες και την κατ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο τη Δευτέρα, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Χαρακτηριστικό της απαξίωσης είναι ότι ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα έτους με τετραπλασιασμό της κερδοφορίας του, μείωση δανεισμού και ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους και έφτανε να χάνει μέχρι και 8,13%!

Αλλά και άλλες εταιρίες εμφανίζονται ελκυστικές τόσο σε επίπεδα ΕV/EBITDA όσο και P/Eκαι P/Sales αλλά το ρίσκο της διαπραγμάτευσης και η έλλειψη ρευστότητας τα επισκιάζει όλα.

Ταυτόχρονα οι αποτιμήσεις των Τραπεζών έχουν φτάσει σε επίπεδα P/ΒV0.25.

Αποτιμήσεις πολύ χαμηλές, εκτός και αν προεξοφλούνται σε αυτά τα επίπεδα ακραία σενάρια, ή αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αγοραστές να στηρίξουν τις τιμές, καθώς ένα fund είναι λογικό να θέλει να αποχωρήσει. Το δυστύχημα είναι να μην υπάρχει ισχυρός αγοραστής και να βλέπουμε Τράπεζα να χάνει σχεδόν 50% της αξίας της σε δύο εβδομάδες.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, η Αγορά εμφανίζει στηρίξεις στις 730, 710 και 680 μονάδες ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 780 και 830 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Sensex 30 (-0,4%) δεν κατόρθωσε θετικό κλείσιμο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,13% για την Shanghai (υψηλά 7ετιας, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας).

Επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, με την επενδυτική κοινότητα να περιμένει τους σημερινούς "χρησμούς" της Fed, όσον αφορά την νομισματική της πολιτική.

Μικρά κέρδη για χρυσό και ευρώ και πιέσεις στο US Oil.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο" και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα 19 Κράτη της Ευρωζώνης εμφάνισαν, τον Ιανουάριο, εμπορικό πλεόνασμα ύψους 7,9 δισ. ευρώ, από τα 100 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014 (πτώση κατά 6% των εισαγωγών, λόγω των μειωμένων τιμών του πετρελαίου, με τις εξαγωγές να ενισχύονται ελαφρώς).

Παράλληλα, η κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 1,9% τον Ιανουάριο, από το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα τέλη του 2013.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε σε αναπάντεχη μείωση του επιτοκίου και ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να αντιμετωπίσει το κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Η Riksbank μείωσε το βασικό επιτόκιο στο -0,25% από -0,1%, ενώ ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει 30 δισ. Σουηδικές κορόνες για την αγορά Κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με την Riksbank το επιτόκιο θα παραμείνει στο -0,25% ως το δεύτερο μισό του 2016 και στη συνέχεια θα κινηθεί υψηλότερα με πιο αργό ρυθμό από ότι είχε προβλέψει προηγουμένως.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", τις ανάγκες της Χώρας για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους (τόκοι και χρεολύσια) περιγράφει έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Πρόκειται για τις ανάγκες Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, χωρίς στα στοιχεία αυτά να περιλαμβάνεται το βραχυπρόθεσμο χρέος το οποίο αναχρηματοδοτείται. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ανάγκες της Χώρας όσον αφορά την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους είναι: Μάρτιος 2,2 δισ. ευρώ, Απρίλιος 0,82 δισ. ευρώ, Μάιος 1,03 δισ. ευρώ και Ιούνιος 2,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ΟΔΔΗΧ, με το Δημόσιο να αντλεί 1,3 δισ. ευρώ, ρολάροντας προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η απόδοση του τίτλου διαμορφώθηκε στο 2,7%, στα ίδια επίπεδα με την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία.

Εντός των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ το δ' τρίμηνο του 2014, αναφέρει η Euroxx Securities, η οποία διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 6,5 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "overweight". Η ΑΧΕ προχωρά σε μείωση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2015-2017 κατά 2-4% ώστε να αντανακλώνται τα υψηλότερα έσοδα από συναλλακτικές υπηρεσίες και X-Net, οι χαμηλότερες πωλήσεις από τις Υπηρεσίες Αποθετηρίου και IT, τα πιο αδύναμα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία και τις υψηλότερες αποσβέσεις. Η νέα εκτίμηση της Euroxx υποδηλώνει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή κατά 11% το 2014-2017, ενώ η χρηματιστηριακή αναμένει η επιτυχής αξιολόγηση της τετράμηνης συμφωνίας και μια συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα μετά τον Ιούνιο να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σταθερότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών το β' εξάμηνο του 2015.

"Η Πλαίσιο αναδύεται ισχυρότερη από την κρίση", τιτλοφορείται έκθεση της Euroxx, με την οποία ξεκινά κάλυψη της μετοχής. Δίνει σύσταση "overweight" και τιμή-στόχο 7,5 ευρώ για τον τίτλο. Όπως αναφέρει, κόντρα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, το ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο και η ορθή στρατηγική της εταιρείας έχουν οδηγήσει σε μέση ετήσια αύξηση των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή κατά 12% και 28% αντίστοιχα. Η μετοχή της Πλαίσιο διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με μετοχές ομοειδών εταιρειών, κάτι που δικαιολογείται μόνο εν μέρει από το μικρό της μέγεθος και το ρίσκο Χώρας.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 742,49 (3,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 737,96 μονάδες με απώλειες 4,13%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 96,6 εκατ. από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ).

Διακινήθηκαν συνολικά 197461436 τίτλοι από του οποίους οι 177610663 αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του FTSE25.

Κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών, 34 τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6% και 15 από αυτές με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, MIG, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ.

Σημαντικές ανακατατάξεις έφερε και η σημερινή συνεδρίαση στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (5,903 δισ), ΟΤΕ (4,166 δισ), Εθνική (3,674 δισ), Alpha Bank (3,549 δισ), ΟΠΑΠ (2,532 δισ) και Πειραιώς (2,166 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μετακυλίσεις θέσεων να κυριαρχούν (οι "short" ρολάρισαν επιθετικότερα), ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (153.539 συμβόλαια).

Μειώθηκαν σημαντικά οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 17.050 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 36.968, 16.793 για τον Μάρτιο, 20.153 για τον Απρίλιο, 22 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 220) κινήθηκε μεταξύ 215,5 και 226 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,70%.

Αυξήθηκε κάπως ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.178 ΔΕΗ, 11.300 Alpha Bank, 8.000 Grivalia, 7.800 Intralot, 500.000 Eurobank, 65.100 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (4.625), ΔΕΗ (1.313), Alpha Bank (22.711), Εθνική (21.282), Πειραιώς (40.945), Eurobank (35.699), ΟΠΑΠ (977), Μυτιληναίο (2.188), MIG (10.783), Jumbo (333), ΓΕΚ (9.553), ΕΧΑΕ (313), Ελ. Πετρέλαια (904), Μέτκα (451), Σωλ. Κορίνθου (202), Ελλάκτωρα (311), Intralot (194), Viohalco (133).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 81%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 999 δικαιώματα (924 calls και 75 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (41.421.299 τεμ.), Eurobank (101.199.072 τεμ.), Πειραιώς (29.456.082 τεμ.), Εθνική (2.087.934 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.055.500 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v