Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα και αναμονή στο ΧΑ

Απώλειες στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 730 μονάδων. Πτώση υψηλότερη του 3% για Εθνική, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή. Στο κόκκινο Πειραιώς, Alpha, OTE, ΔΕΗ. Στήριξη από Coca Cola, OΠΑΠ. Αυξημένος ο τζίρος.

Με τους πωλητές να αναλαμβάνουν δράση η αγορά έγειρε αρνητικά προς τις 730 μονάδες, καθώς σταδιακές πωλήσεις μετά τις 12.00 πίεσαν χαμηλότερα κυρίως ΕΤΕ, Eurobank, Ελλάκτωρ ενώ ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν και στην Πειραιώς.

Νωρίτερα η αγορά αντέδρασε έως την περιοχή των 750 μονάδων, με αιχμή κατ΄αρχάς μη τραπεζικές δυνάμεις και με κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων 40-45΄ το γύρισμα των Alpha Bank, Πειραιώς και τις συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Εκ προοιμίου πονηρή και η σημερινή συνεδρίαση, με αυξημένη μεταβλητότητα βασικών δεικτών, μετοχών στοιχείο που χαρακτηρίζει την αγορά μας σχεδόν καθ΄ όλη τη μετεκλογική περίοδο.

Με τους αγοραστές να στοχεύουν από τις πρώτες κιόλας εντολές σε δεικτοβαρείς μετοχές με πρώτη και καλύτερη τη CC/HBC που εδώ και καιρό λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον δείκτη ft25.

Είναι ενδεικτικό πως για τη μετοχή η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται πλέον στο 5,42% με τον όμιλο να αποτιμάται και πάλι περισσότερο από 6 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν τοποθετήσεις στους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ για να ενεργοποιηθούν εντολές αγορές και σε Alpha Bank, Πειραιώς με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δείκτη προς τις 220 - 222 μονάδες.

Αυτό που διαφοροποιεί τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης σε σχέση με αυτήν των προηγούμενων είναι η αυξημένη κινητικότητα σε αρκετές μετοχές του ft25, οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές καθώς σχετικά νωρίς (*) ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ και τα αρκετά πακέτα-προσυμφωνημένες πράξεις στις μετοχές της Jumbo και του ΟΠΑΠ.

Είθισται η Jumbo να θεωρείται μία από τις αξιόπιστες σηματωρούς για τη βραχυπρόθεσμη στάση συγκεκριμένων παικτών. Νωρίτερα είχαν αλλάξει χέρια 5 πακέτα στις τιμές των 7,92-7,95 ευρώ. Η μετοχή της Jumbo κυμαίνεται στα 7,79-8,13 ευρώ που θα πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικό εύρος.

Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο μετά μάλιστα το χθεσινό άδειασμα παραπέμπει σε αλλαγή θεματοφύλακα σε τοπικά χαμηλά σε είσοδο ή ενίσχυση θέσης τρίτου παίκτη.

Για την εξαγωγή καλύτερης εκτίμησης για τον τίτλο του ΟΠΑΠ θα χρειαστεί να δοκιμαστεί η περιοχή των 8,10-8,20 μονάδων σήμερα - αύριο.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να λάβουν θέσεις (είτε short είτε long) όσοι προεξοφλούν είτε το αρνητικό είτε το θετικό σενάριο. Η αυριανή λήξη λόγω του χαρακτήρα της, triple witching, είναι μεν σημαντική, κρίσιμη ωστόσο αφού πολλές θέσεις μετακυλίονται ήδη προς Δευτέρα-Τρίτη κάτι που αποτυπώνεται σταδιακά στα συμβόλαια επόμενου μήνα.

Το Χ.Α. προεξοφλείται πως θα κινηθεί με γνώμονα τις εξελίξεις και την προεξόφληση του όποιου αποτελέσματος στη συνάντηση των Βρυξελλων αλλά και του Βερολίνου.

Ο Φίλιππος Πανταζής καταγράφει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες (θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο) αλλά και την ατζέντα Τσίπρα στη συνάντηση κορυφής.

Στην αγορά η πλειονότητα των ενεργών παικτών δεν θεωρεί πως από τις δύο συναντήσεις (της... 7μερούς και της Σ.Κ.) θα προκύψει κάτι θετικότερο. Απεναντίας περιμένουν ένταση των πιέσεων μέχρις σημείου ασφυξίας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και ες Δευτέρα τα σπουδαία, που λένε...

Σταθεροί οι πωλητές σε Εθνική και Eurobank, επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς μετά τις 13.00 με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί εκ νέου προς τις 524 μονάδες. Οριακά χαμηλότερα στις 522,50 μον. είναι το χαμηλότερο σημείο ever για τον τραπεζικό δείκτη από την εποχή συγκρότησης/λειτουργίας του δηλαδή σε βάθος χρόνου που φτάνει στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Τόσο καλά...

Χαμηλότερα και του 1 ενός ευρώ η ΕΤΕ, με πίεση και στο warrant της μετοχής, καθώς ο τίτλος διορθώνει σε επίπεδα αρχών Φεβρουαρίου. Ενδεχόμενη διάσπαση και του ων 0,95 ευρώ ανοίγει διάπλατα την κατηφόρα προς τα χαμηλά του 0,79 ευρώ που σημειώθηκαν στις 28 Ιανουαρίου.

Απώλειες που προσεγγίσουν το 8% για την Ελλάκτωρ και το 4% για την Τέρνα Ενεργειακή.

Σημειώνεται ότι μετά τις 13.00 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 47 εκατ. ευρώ με 139 εκατ. τεμάχια. Σχεδον το 43% στις τράπεζες, αυξημένος τζίρος και μέσω πακέτων στην Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v