Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κλίμα αισιοδοξίας με χαμηλό τζίρο

Ξεκάθαρο προβάδισμα διατηρούν οι αγοραστές στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ. Κέρδη 3% για τον ΓΔ, ενώ υπεραποδίδουν Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ. Ανοδος για Alpha, Tιτάνα, Coca Cola. Aπώλειες καταγράφει η Εθνική. Περιορισμένος ο τζίρος.

Στα υψηλά ημέρας των 780-785 μονάδων διατηρείται η αντίδραση προεξόφλησης στο Χ.Α.

Σε μία χαμηλών συναλλαγών και κόστους κίνηση με το 50% των συναλλαγών στις τράπεζες και ικανοποιητική διασπορά σε άλλες μετοχές του ft25 (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι αποτιμούν την επόμενη μέρα της συνάντησης του Βερολίνου.

Ηδη η επιστολή Ντάισελμπλουμ στον EFSF και στον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ στάλθηκε σύμφωνα με πηγές του EFSF που επικαλείται το πρακτορείο MNI. Παράλληλα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ενδεχομένως να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Εξελίξεις που αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό, με τους αγοραστές να έχουν διευρύνει αισθητά τις επιλογές τους σε μη τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς του ft25 (η εικόνα του FT 25 στο διάγραμμα).

Εως τις 230 μονάδες ο δείκτης και αφού νωρίτερα επιβεβαιώθηκε η ημερήσια στήριξη (σε σχετικό συγχρονισμό και με Γ.Δ. και Δ.Τρ.) για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τις 235,14 μονάδες. Σημειωτέον, πως για τον Δείκτη Τραπεζών το εύρος διακύμανσης είναι στις 626,38-646,99 μονάδες με ορίζοντα την περιοχή των 650 σε αυτή την φάση της αγοράς.

Μέτριος ο τζίρος, πλην όμως σε μία ρηχή και υπερπιεσμένη αγορά επαρκής για να τη φέρει σε ανώτερα επίπεδα, προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις.

Στη μετοχή της Eurobank πραγματοποιείται ο υψηλότερος τζίρος, ενώ ακολουθούν Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, Jumbo, FF Group, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΔΕΗ αλλά και ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, ΓΕΚ/Τέρνα, CC/HBC, ΟΛΘ. Σχετική κινητικότητα και σήμερα στα warrants των 3 συστημικών τραπεζών με το warrant της ΑΛΦΑ κατά 5,12% στα 0,513 ευρώ.

Για τις τράπεζες η Euroxx κρατά επιφυλακτική στάση, χαρακτηρίζοντας αδύναμο το τέταρτο τρίμηνο. Πάντως διατηρεί σύσταση overweight για τον κλάδο.

Υπεραπόδοση και για τις 3 μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ καθώς από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έχουν λάβει θέσεις «ισχυρά χέρια» αρχικά στην Επιχείρηση και από εχθές σε ΟΠΑΠ και Οργανισμό. Εως τα 5,75 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 8,33 ευρώ του ΟΠΑΠ και μέχρι τα 8,94 για τον ΟΤΕ.

Και για τις 3 μετοχές η βραχυπρόθεσμη τεχνική μέτρηση είναι θετική, ενισχύοντας τις πιθανότητες περαιτέρω αντίδρασης προς τις δεύτερες αντιστάσεις.

Το ενθαρρυντικό της μέχρι τώρα εικόνας της αγοράς είναι η διασπορά της «μόχλευσης» σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι η Jumbo, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ/Τέρνα, η ΤΙΤΑΝ, η ΕΧΑΕ κ.ά.

Υψηλότερα των 800 μονάδων ο FT Mid με τις 16 από τις 20 μετοχές του δείκτη να ακολουθούν ανοδικά. Υποχωρούν ΟΛΘ, MLS, σταθερός ο τίτλος των Πλαστικών Θράκης, χωρίς συναλλαγή η Autohellas. Βάσει του μέχρι τώρα τζίρου ξεχωρίζουν Fourlis (στα 2,95 ευρώ), ΙΚΤΙΝΟΣ (στα 1,08 ευρώ), ΑΝΕΜΟΣ (0,614 ευρώ), Ιντρακόμ (στα 0,395 ευρώ), Χαλκόρ (0,36), Frigoglass (1,73), J&P ΑΒΑΞ (0,467), Intralot (1,53 ευρώ).

Λίγο μετά τις 14.20 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 44 εκατ. ευρώ, χαμηλότερη του μέσου όρου των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v