Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο... περίμενε οι επενδυτές

Χωρίς τζίρο και κατεύθυνση η ελληνική αγορά που περιμένει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Διαφοροποιείται η Eurobank όπου συνεχίζονται οι αγορές από Fairfax. Πτωτικά η Πειραιώς και σταθεροποιητικά Alpha Bank και Εθνική.

Με συναλλαγές μόλις 11 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 80%(!) στις τράπεζες και τα 3 εκατ. ευρώ στη Eurobank, πέρασε η πρώτη 1,5 ώρα στο χρηματιστήριο.

Με διατήρηση δυνάμεων, ακόμη μεγαλύτερη εστίαση των ενεργών παικτών σε όλες κι όλες 4-6 μετοχές και προσδοκίες πως ο έντιμος συμβιβασμός στον οποίον αναφέρθηκε τελευταία στη Βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί.

Μέχρι το τέλος Απριλίου εκτιμούν εκπρόσωποι των δανειστών, μάλλον μετά και το δικό μας Πάσχα λέει η κοινή λογική. Εκτός και αν...

Χαμηλός ο τζίρος και ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, με τα φώτα του ενδιαφέροντος σε όσα διαδραματίζονται μετοχικά στη Eurobank, εξέλιξη που έστω και έμμεσα αφορά και τους άλλους τρεις του κλάδου.

Η συγκέντρωση ενδιαφέροντος και συναλλαγών στη Eurobank αλλά και στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank επιβεβαιώνει το... κέντρο βάρους του ελληνικού χρηματιστηρίου -που παραμένει τραπεζοκεντρικό-, την εστίαση των «πανίσχυρων ξένων χεριών», τους κινδύνους αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τη συνέχεια.

Πρώτη συνεδρίαση ενός μήνα που κατά γενική εκτίμηση θα χαρακτηρισθεί από την πολύ σημαντική εξέλιξη της επίτευξης (ή όχι) της λεγόμενης «έντιμης συμφωνίας» μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς, την ώρα που η αγορά και η πραγματική οικονομία στεγνές από ρευστότητα είναι ζήτημα εάν αντέχουν μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου.

Να σημειωθεί πως η απλή σειρά μηνός στα παράγωγα (για τα συμβόλαια του δείκτη) λήγει την Παρασκευή 17 Απριλίου και με τις μέχρι τώρα θέσεις διαμορφώνεται σταδιακά μία μικρή απόκλιση.

Για τον Γενικό Δείκτη ζητούμενο είναι ένα κλείσιμό του, για σήμερα, στις τουλάχιστον 780+ μονάδες (αναλυτικότερα στον Εκηβόλο) και αυτό για να είναι εφικτή η περαιτέρω αντίδρασή του προς την περιοχή των 820 μονάδων. Κίνηση που πιθανότατα θα χρειαστεί την (υπο)στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Στις 569 μονάδες ο κλαδικός δείκτης και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κίνησή του προς το εύρος των 580-610 μονάδων, τουλάχιστον.

Μέχρι τις 11.20 στη μετοχή της Eurobank καταγραφόταν η ισχυρότερη αντίδραση (στο 0,112 ευρώ με 6,67%), ενώ ακολουθούσε η Alpha Bank στο 0,279 ευρώ. Με περισσότερους πωλητές, μετά τις 11.15 σε Εθνική (στο 1,08-1,12 ευρώ) και Πειραιώς (0,352-0,362 ευρώ), ενώ σχετική κινητικότητα σημειωνόταν για τα warrants και των τριών ομίλων.

Ο κλάδος εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα - ο Χρήστος Κίτσιος κάνει λόγο για τον... λιτό βίο που έρχεται με μειώσεις 20%-25% στις αποδοχές μεσαίων και ανώτερων στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από τη μέχρι πριν από λίγο εικόνα της αγοράς, με χαμηλές συναλλαγές, μετρημένες τοποθετήσεις και ήπιες αυξομειώσεις στη διακύμανση της τιμής των μετοχών, η αγορά δεν δείχνει να περιμένει κάτι θεαματικό από τη σημερινή... τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Προφανώς πάσα θετική έκπληξη καλοδεχούμενη, ωστόσο η μέχρι τώρα ροή συναλλαγών στην πλειονότητα των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν παραπέμπει σε μεγάλες ανατροπές στη συνέχεια.

Επιμέρους ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ από τα 8,72 ευρώ, στα 8,17 ευρώ υποχωρεί ο ΟΤΕ, στα 5,68 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή της ΔΕΗ. Περιορισμένες κινήσεις σε Μυτιληναίο (5,58-5,67 ευρώ), MIG (στο 0,134 ευρώ), κινητικότητα στην ΕΥΔΑΠ (5,42 ευρώ), λίγες αγορές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Grivalia.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v