Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ερχεται... λιτός βίος με μειώσεις αποδοχών

Μειώσεις 20-25% στις αποδοχές μεσαίων και ανώτερων στελεχών αποφάσισε συστημική τράπεζα. Τι εξετάζουν οι υπόλοιπες. Η προσαρμογή στο «μότο» Βαρουφάκη και ο περιορισμός δαπανών για να αντιμετωπισθεί ο εκτροχιασμός στα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Τράπεζες: Ερχεται... λιτός βίος με μειώσεις αποδοχών

Το μότο Βαρουφάκη περί λιτού βίου ακολουθούν πλέον οι τράπεζες αποφασίζοντας μειώσεις στις αποδοχές των μεσαίων και των ανώτερων στελεχών τους, προκειμένου να στείλουν μήνυμα προσαρμογής στις νέες πολιτικές, αλλά και οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλη συστημική τράπεζα αποφάσισε ήδη μείωση αποδοχών για τα στελέχη της από το επίπεδο του βοηθού διευθυντή ως τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οι μειώσεις κλιμακώνονται ανάλογα με το βαθμό και φθάνουν στο 20-25% των ετήσιων αποδοχών. Ισχύουν, δε, από τις αρχές του έτους.

Πρόκειται για κίνηση συμβολική καθώς στέλνει μήνυμα προσαρμογής στις συνθήκες λιτού βίου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, όμως, έχει και οικονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές σηματοδοτεί την έναρξη του plan Β των τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο εκτροχιασμός των πλάνων αναδιάρθρωσης εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Οι ίδιοι θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα αντίστοιχες κινήσεις και από τις άλλες τράπεζες.

Άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει εξετασθεί ήδη από τις διοικήσεις άλλων δύο τραπεζών. Στη μια η προσπάθεια μετατέθηκε για αργότερα, λόγω και των διοικητικών αλλαγών, ενώ η άλλη δεν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της, καθώς η μείωση αποδοχών εξετάζεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων για τον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχεται το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, της επιτάχυνσης του ρυθμού δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων και της αδυναμίας για εξασφάλιση εσόδων από τις σχεδιαζόμενες νέες χορηγήσεις.

Με την άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) να φθάνει στα 69 δισ. ευρώ, το κόστος, σε ετήσια βάση αυξάνεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν αρθεί μέσα στον Απρίλιο η αβεβαιότητα για τη χώρα, θα απαιτηθεί χρόνος τουλάχιστον έξι μηνών για να επιστρέψουν, με βάση τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, τα τρία τέταρτα των καταθέσεων που έφυγαν.

Προς το παρόν, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αντιλαμβάνεται την έκτακτη περίσταση και η αναβολή της επίσκεψης στην Αθήνα του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γκερτ Κούπμαν είναι ενδεικτικό αυτού.

Εφόσον λήξει η κατάσταση έκτακτου συναγερμού για την τύχη της χώρας, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα συζητήσει με τα πιστωτικά ιδρύματα το νέο περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί και βάσει αυτού θα προκύψουν τροποποιήσεις στα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Μέρος του επιπρόσθετου κόστους μπορεί να απορροφηθεί από τη μείωση των δαπανών προσωπικού, τον περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, την απλοποίηση του οργανογράμματος (όπου χρειάζεται) και τη ριζική αναδιάρθρωση του δικτύου και του προσωπικού στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha και η Πειραιώς έτρεξαν το φθινόπωρο νέα προγράμματα εθελουσίας οπότε έχουν μεγαλύτερο μαξιλάρι καθώς οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι ελαφρύτερες φέτος κατά 120 εκατ. ευρώ στην πρώτη και κατά 38,5 εκατ. ευρώ στη δεύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v