Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Οπισθοχωρούν οι πρωινοί αγοραστές στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται οριακά χαμηλότερα με περιορισμένες συναλλαγές. Κέρδη για Eurobank, Alpha και ΕΧΑΕ. Στο «κόκκινο» ο τίτλος της Πειραιώς. Πιέσεις και για Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Στο περίμενε οι επενδυτές, στα 22-23 εκατ. ευρώ μόλις ο τζίρος (*) μέχρι τώρα και ακόμη έχουμε μπροστά μας τις συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας όπου είθισται να τηρείται η... νηστεία.

Έκαναν πίσω οι αρχικοί αγοραστές, ενεργοποιήθηκαν λίγες ρευστοποιήσεις από τα επίπεδα των 780 μονάδων, οπότε δεν ήθελε και πολύ για να γυρίσουν πτωτικά βασικοί δείκτες και μετοχές.

Σε πωλήσεις κυρίως στις μετοχές της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης, καθώς σε μία σχεδόν ταυτόχρονη κίνηση εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις αρχικά στον ΟΤΕ (μετά τις 11.00-11.05), στον ΟΠΑΠ (μετά τις 11.40) και στη ΔΕΗ περίπου την ίδια ώρα. Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως πρόκειται για ενιαία πώληση ενός ή περισσότερων διαχειριστών που έχει θέσεις σε αυτήν την ομάδα μετοχών.

Τις πωλήσεις ακολούθησαν ανάλογες κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, ενώ από τεχνική πλευρά η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να υπερβεί τις 780 μονάδες (στο διάστημα 11.05-11.10) ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι πωλήσεις και να οπισθοχωρήσουν οι αρχικοί αγοραστές.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας (των Καθολικών), της απουσίας εξελίξεων από τα ανοιχτά μέτωπα και των χαμηλών προσδοκιών από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EWG, οι συναλλαγές παραμένουν περιορισμένες, οι βραχυπρόθεσμοι δεν έχουν λόγους να κινηθούν εντονότερα ή να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση σε ρίσκο. Παράλληλα την τελευταία ώρα σε χρηματιστηριακά και όχι μόνο γραφεία σχολιάζεται ανάλογα η εικόνα του προαύλιου χώρου της Βουλής, γεγονός που επιτείνει τη βαριά ατμόσφαιρα.

Στο εύρος των 552-576 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, με το 65% των συναλλαγών στις 4 μετοχές του κλάδου και τη Eurobank σταθερά πρώτη στη σχετική κατάταξη. Στο 0,104-0,115 ευρώ η μετοχή της Eurobank, αλλά με τεράστιο φορτίο εγκλωβισμένων σε κάθε ένα... λεπτό του ευρώ, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την όποια προσπάθεια αντίδρασης. Βέβαια κάτι ανάλογο ισχύει και για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς που λόγω της σημαντικής κι αιφνίδιας διόρθωσής τους έχουν βαρύνει υπερβολικά.

H αντίδραση της μετοχής της CC HBC από τα 16,71 στα 16,92 ευρώ (περίπου 0,20 ευρώ υψηλότερα), έχει συμβάλει για ακόμη μία συνεδρίαση στον περιορισμό των απωλειών. Η CC HBC αποτιμάται στα 6,146 δισ. ευρώ, όταν ο δεύτερος ΟΤΕ δεν ξεπερνά τα 3,960 δισ. και η τρίτη Εθνική τα 3,886 δισ. Ενδιαφέρον έχει η... μάχη των ΟΤΕ και ΕΤΕ για τη δεύτερη θέση, καθώς η σημαντική υποχώρηση της μετοχής του Οργανισμού (έως τα 7,96 ευρώ) σε συνδυασμό με τη σταθερότητα της τραπεζικής μετοχής (στο 1,10 ευρώ) μειώνει αισθητά την ψαλίδα.

Περιορισμένο το όποιο ενδιαφέρον στις υπόλοιπες μετοχές του FT 25, την ώρα που για 1 από τις 20 του FT Mid δεν έχει γίνει καν πράξη (ΕΛΚΑ), ενώ για 2 έχουν αλλάξει χέρια... 5 μετοχές στον Ικτίνο και... 6 στην Autohellas. Συνολική αξία για εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνολικά... 66 ευρώ, στις 13.50.

Δεδομένων της συναλλακτικής άπνοιας και της ρηχότητας της αγοράς είναι σχετικά εύκολη η διακύμανση του Γενικού Δείκτη. Στο εύρος των 762,60 - 780,69 μονάδων ο Γ.Δ., με ζητούμενο ως απαραίτητη προϋπόθεση το κλείσιμο τουλάχιστον στις 780+ μονάδες.

(*) Στις 14.00, με τη σχέση ανοδικών/καθοδικές στο 45/53.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v