Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια άνοδος για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Μικρά κέρδη για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, μετά και τη νέα λίστα που έστειλε η Ελλάδα. Στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

Συνεδρίαση ρουτίνας και αναμονής η χθεσινή, πρώτη του Απριλίου, με την αγορά να προεξοφλεί πως οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί για μετά τις 14-15 του μήνα. Ο χαμηλός τζίρος, μόλις 56,9 εκατ. ευρώ (με συναλλαγές 137,4 εκατ. τεμαχίων), ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε εχθές - ο Θανάσης Σταυρόπουλος τον αξιολόγησε ως τον τέταρτο χαμηλότερο της χρονιάς.

Μετρημένες οι συνεδριάσεις για τη συνέχεια, που εκτιμάται πως θα κυμανθούν σε ανάλογο ρυθμό... εορτών και νηστείας, με την προσοχή των ενεργών να έχει στραφεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσουν ένα πειστικό (προς τους δανειστές) πλαίσιο μέτρων - μεταρρυθμίσεων.

Για... ομοβροντία αλλαγών με 18 νέα φορο-μέτρα, κάνει λόγο η Ελενα Λάσκαρη (θα εστίαζα στο 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις), για αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό, ενώ η Ρούλα Σαλούρου αναφέρεται στο τέλος των πρόωρων συντάξεων που βάζει η λίστα του EWG.

Είναι προφανές πως η Αθήνα, στα όρια της ασφυξίας επείγεται, χρειάζεται άμεσα επανέναρξη της χρηματοδότησής της, έστω και τμηματικά. Την ίδια στιγμή οι γνώστες της γερμανικής πολιτικής σκηνής διακρίνουν όλο και πιο εμφανή σημάδια απόκλισης της Αγκ. Μέρκελ από τον Β. Σόιμπλε.

Πιο... γεωστρατηγικής λογικής η Γερμανίδα καγκελάριος, διαφοροποιείται όλο και περισσότερο από την άτεγκτη... οικονομίστικη λογική του υπουργού Οικονομικών.

Οσοι γνωρίζουν τον γερμανικό τρόπο σκέψης κατανοούν πολύ καλά τη σημασία της προχθεσινής της δήλωσης  πως και το Βερολίνο είναι έτοιμο για έναν έντιμο συμβιβασμό (στα μέτρα του ισχυρότερου, προφανώς) την ίδια στιγμή που ανακοίνωνε εξεταστική επιτροπή σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη(*).

Γίνομαι λίγο κουραστικός, πρωινιάτικα, γιατί θεωρώ βάσιμες τις προσδοκίες όσων βλέπουν τον έντιμο συμβιβασμό όλο και πιθανότερο, σχεδόν μονόδρομο θα έλεγα. Και με αυτή τη λογική παρακολουθούμε την αγορά, που τις τελευταίες μέρες μπορεί να μας κουράζει, να μην παρουσιάζει ενδιαφέρον, όμως... πολύ κοντά στα ιστορικά ελάχιστα του τραπεζικού κλάδου αποχωρεί η Capital από τις Πειραιώς και Eurobank, ενισχύει το ποσοστό του πάνω από το 15% το Fairfax, πληθαίνουν οι επισκέψεις και οι επαφές ανθρώπων που εντέλλονται για λογαριασμό μεγαλοεπενδυτών όπως ο J. Paulson, ο G. Soros, ο D. Einornh.

Είναι αυτή η συγκυρία που ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για επανίδρυση τραπεζικού τομέα, αναφερόμενος ευθέως στις σχέσεις ομίλων- ΜΜΕ - η Αναστασία Παπαϊωάννου αναλύει όλες τις λεπτομέρειες.

Είναι σαφές πως έστω και... ερασιτεχνικά, έστω με τόσες παλινωδίες και άστοχες κινήσεις και ασυνεννοησία θα πρέπει να ξεκινήσει κάτι, κάπως διαφορετικό από τα προηγούμενα της Μεταπολίτευσης.

Και σε αυτήν τη μεταβατική, επίπονη κι εξουθενωτική περίοδο αναδεικνύονται και θα αναδεικνύονται οι παίκτες της επόμενης μέρας.

Εχθές η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 700 εκατ. ευρώ (συνολικά στα 71,8 δισ. ευρώ) δηλαδή όσο υπολογίζεται (από την ΤτΕ) πως θα χρειαστεί η εγχώρια αγορά στη διάρκεια των πασχαλινών ημερών. Από τη Δευτέρα 14 Απριλίου θα φανούν, κατά την εκτίμησή μας, οι διαθέσεις της ΕΚΤ όταν -όπως θέλουμε να πιστεύουμε- θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί η αποδοχή των δανειστών.

Από τεχνική πλευρά όσο για τον Γενικό Δείκτη δεν χάνονται οι 759 μονάδες η αγορά μπορεί να αντιδράσει ανοδικά με πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση τις 780 μονάδες.

Σε μετοχές εταιρειών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ κ.ά. θα παραμείνει επικεντρωμένο το... εορταστικό ενδιαφέρον των λιγοστών ενεργών παικτών.

(*) Η προσέγγιση του θέματος απαραίτητη για να κατανοούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο νηφάλια τις εξελίξεις. Έχει στηριχθεί και στις αναλύσεις του Διευθυντή Μελετών του Ινστιτούτου Ασφαλείας και Αμυνας, Ζαχαρία Μίχα, αλλά και στην ενδελεχή ανάλυση «Ρεαλισμός Νίκου Κοτζιά vs ευρωπαικής...τύφλωσης και συνέπειες».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v