Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα καύσιμα για να «διπλώσει» η αντίδραση

Ποια είναι τα κρίσιμα όρια που πρέπει να πιάσουν τράπεζες και blue chip για να συνεχιστεί η χθεσινή ανοδική κίνηση. Διαθέσεις συμφωνίας καταγράφει η αγορά αλλά παραμένει με το… δάχτυλο στη σκανδάλη. Η εικόνα στα παράγωγα.

Καλοδεχούμενη η χθεσινή αντίδραση, με επαναφορά της αγοράς πάνω από τις 700 μονάδες, αλλά η συνέχεια αναμένεται αμφίβολη όσο δεν δίνονται σαφείς ενδείξεις για την πολυπόθητη διέξοδο-λύση.

Προφανώς από το αυριανό Eurogroup, τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα και από τις όποιες εξελίξεις στο Σαββατοκύριακο θα εξαρτηθεί κατά πόσον το Χ.Α. θα συνεχίσει πέραν των 750-760 ή θα ξανακυλήσει χαμηλότερα των 690 μονάδων.

Στις διεθνείς αγορές προβλημάτισαν τα εταιρικά αποτελέσματα στις ευρωαγορές, με τον DAX να διορθώνει χαμηλότερα των 12.000 μονάδων, ενώ η Wall Street ενισχύθηκε εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων.

Στο Χ.Α., ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, μπορεί να αντέδρασε εχθές με τον δείκτη στις 501,44 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας, όμως μόνο η επαναφορά του στο εύρος των 580-610 μονάδων θα αποτελούσε ασφαλέστερη ένδειξη για τη συνέχεια. Δεδομένων της μεταβλητότητας του δείκτη, της ξεκάθαρα πτωτικής φοράς του και των συνεχόμενων εγκλωβισμών που έχουν συμβεί, οποιαδήποτε κίνηση ακόμη και ενδοσυνεδριακά απαιτεί αυξημένη προσοχή και ενδελεχή παρακολούθηση.

Επιπρόσθετα τα χθεσινά κλεισίματα της ΕΤΕ στο 1,02 ευρώ (10,03%), της Alpha Bank στο 0,234 ευρώ (7,34%), της Πειραιώς στο 0,258 ευρώ (22,86%) και της Eurobank με 21,59% στο 0,107 ευρώ δεν μας δίνουν απόλυτα καθαρή εικόνα για το αν είναι εφικτή -σε αυτήν τη φάση- η υπέρβαση των σημαντικών αντιστάσεών τους.

Να σημειωθεί πως στις τράπεζες άλλαξε χέρια το 37% των συνολικών συναλλαγών των 102 εκατ. ευρώ με 186,6 εκατ. μετοχές.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, εκτιμούν πως θα καθυστερήσει η υπογραφή νέου προγράμματος.

Μεταξύ των άλλων αναφέρεται: "...Αυτό συνεπάγεται ότι οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα μετατίθενται για το καλοκαίρι με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο. Για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλες λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις ώστε να αποδεσμευθούν με τη μορφή δόσεων τα περίπου 7,5 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το προηγούμενο πρόγραμμα".

Στα υπόψη η αυξημένη εμπορευσιμότητα και οι υψηλές συναλλαγές στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, FF Group, CC HBC, Τιτάν, ΔΕΗ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Motor Oil, Αεροπορίας Αιγαίου κ.ά., καθώς σύντομα θα φανεί εάν οι αγορές έγιναν με την προσδοκία-ποντάρισμα σε μία διέξοδο ή σε προσπάθειες στήριξης από "ισχυρά χέρια".

Ενδιαφέροντα αρκετά επιμέρους στα των εισηγμένων μπορούν να δημιουργήσουν τάση. Ενδεικτικά, η γενναιόδωρη απόφαση της διοίκησης του ΟΛΘ, η... καραμπόλα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην οποία αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης αλλά και η αύξηση των εσόδων των περιφερειακών λιμανιών, όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, τα σχέδια της Quest, αλλά και η πρόσφατη υποβάθμιση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την S&P, η επιστροφή κεφαλαίου και διανομή μερίσματος από την ΕΧΑΕ κ.ά., κινήσεις που επηρεάζουν ανάλογα την τακτική των επενδυτών.

Να συνεκτιμηθεί πως η χθεσινή αντίδραση ήταν κυρίως τραπεζοκεντρική και τραπεζοβαρής.

Στην αγορά κρατούσα άποψη παραμένει αυτή της επίτευξης ενός έντιμου συμβιβασμού, με τον Κώστα Φέγγο να σημειώνει στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου πως "περίπου 100 μέρες μετά τις εκλογές και κανείς δεν είναι σίγουρος πού πηγαίνουμε".

Η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρευστότητας, ρίχνει τη χρηματιστηριακή αγορά, που επέστρεψε (χθες) σε χαμηλό 2,5 ετών και έχει καταστρέψει όσους στήριξαν τις τελευταίες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Μέχρι στιγμής τι έχει γίνει; Κατ' αρχάς έχουμε πληρώσει περίπου 12 δισ. στο ΤΧΣ και 2 δισ. στο ΔΝΤ, ενώ έχουμε στραγγίσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Τεκμαίρεται λοιπόν ότι δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η ρήξη.

Αν ήθελε ρήξη, θα κρατούσε τα λεφτά για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται. Μόνο από ατύχημα θα έρθουμε σε ρήξη και αυτό δυστυχώς είναι πιο επικίνδυνο.

Στα παράγωγα αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.763 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.001, 9.710 για τον Μάιο και 291 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 213,25) κινήθηκε μεταξύ 203,5 και 215,25 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,46%.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.695 Alpha Bank, 614.537 Eurobank, 19.300 Εθνική, 14.393 ΟΤΕ, 400.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (968), Alpha Bank (14.183), Εθνική (10.364), Πειραιώς (18.534), Eurobank (19.230), ΟΠΑΠ (673), ΟΤΕ (1.404), MIG (409), ΓΕΚ (239), Jumbo (225), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (385), ΕΧΑΕ (185), Μυτιληναίο (180), ΕΥΔΑΠ (111), Folli Follie Group (137), Motor Oil (131).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Μαΐου κυμάνθηκαν στο 0,47% και μεταξύ των 203,50 και των 215,25 μονάδων.

Τεχνικά, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, η χθεσινή αντίδραση θα πρέπει να θεωρηθεί αγωνιώδης προσπάθεια για να ακυρωθεί η πτωτική πορεία, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των κρίσιμων στηρίξεων του Γενικού Δείκτη προκειμένου να αποφευχθεί η δοκιμασία των χαμηλών του.

Κατά την εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) οι 216-217 μονάδες παραμένουν για τον FT 25 η κοντινότερη αντίσταση, όπου και κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση και το ενδεχόμενο της συνέχισης προς τις 225 ή της διόρθωσης χαμηλότερα προς τις 208 και τις 205 μονάδες.

Τέλος να σημειωθεί πως τελική τιμή για το ADR της ΕΤΕ στο NYSE ήταν στο 1,19 δολάριο, στο υψηλό της συνεδρίασης.

...Και κλείνοντας, πολλές ευχές σε εορτάζοντες Γεώργιους και Γεωργίες, ξεκινώντας από τους του οίκου μας. Υγεία!...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v