Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Μέρκελ για συμφωνία και... χρήμα

Για έντιμο, αλλά όχι ανώδυνο συμβιβασμό προετοιμάζεται η κυβέρνηση. Ποια θέματα παραπέμπονται σε «πολιτική» απόφαση. ΕΝΦΙΑ και εργασιακά παραμένουν... στον προθάλαμο. Πολλαπλή διαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες και Eurogroup.

Τσίπρας σε Μέρκελ για συμφωνία και... χρήμα

Στο ερώτημα τι προσδοκά η κυβέρνηση από το σημερινό τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ, η απάντηση που δίνει το Μαξίμου είναι λιτή: να βρεθεί άμεση λύση για τη ρευστότητα και να κλείσει -επιτέλους– η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία-γέφυρα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως εμφανίζονται προσγειωμένοι καθώς η καγκελαρία επέλεξε χθες να υποβαθμίσει τη συνάντηση, αφού ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ δήλωσε ότι... την πληροφορήθηκαν από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και δεν απάντησε θετικά ή αρνητικά στο εάν θα γίνει το ραντεβού.

Η στάση αυτή οδήγησε το Μαξίμου να ανακοινώσει, λίγα λεπτά αργότερα, την ώρα της συνάντησης (4.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ενώ βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη συνεχείς συσκέψεις για την προετοιμασία της, αλλά και για τις επαφές με τον Φρ. Ολαντ.

«Πολιτική η απόφαση»

Και ενώ ο Γ. Βαρουφάκης αρχίζει από σήμερα τις διαπραγματεύσεις στη Ρίγα στο πλαίσιο του αυριανού Eurogroup, από το οποίο δεν αναμένεται καμία απόφαση για την Ελλάδα, το στίγμα της λύσης το έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης από το Παρίσι:

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση το εάν θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία» δηλωσε στο Μega, ενώ απαρίθμησε τα ζητήματα στα οποία παρατηρούνται οι διαφορές: «Συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, κατώτατος μισθός και άλλα πολλά που πιστεύω ότι θα γεφυρωθούν εάν αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε». Με την παραδοχή ότι «δεν είναι πολλές οι ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας».

Επιτάχυνση και νέες... εκπτώσεις

«Υπάρχει πρόοδος, χρειάζεται επιτάχυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr παράγοντας της κυβέρνησης που γνωρίζει καλά την πορεία της διαπραγμάτευσης και είναι υπέρμαχος των αναγκαίων «εκπτώσεων» από την ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτευχθεί ο (περίφημος) έντιμος συμβιβασμός.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις διαρκείς αναβολές που σημειώνονται στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού: ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει έτοιμος, μετά τις εκλογές, να προχωρήσει στην κατάθεσή του μέσα στον Μάρτιο. Στη συνέχεια το παρέπεμψε για αμέσως μετά το Πάσχα και πλέον γίνεται λόγος για τον Μάιο.

Ο κ. Σκουρλέτης... ήταν πράγματι έτοιμος, ωστόσο οι θεσμοί φέρεται να προειδοποίησαν ότι εάν προχωρήσουν αυτές οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις θα θέσουν αμέσως το σύνολο του εργασιακού και του ασφαλιστικού που, ως γνωστόν, αποτελούν τις κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση.
Οπερ σημαίνει πως το πότε και εάν θα φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο (αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προς συζήτηση) είναι θέμα «των οδηγιών που θα δοθούν κεντρικά από το Μαξίμου».

Κατά τις πληροφορίες, στα δισεπίλυτα προβλήματα παραμένει και ο ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να παραπεμφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων ώστε να νομοθετήσει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και να προχωρήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών. Το (άδειο) δημόσιο ταμείο ωστόσο χρειάζεται τα 2,6 δισ. που έχουν προϋπολογισθεί από τον «παλιό» ΕΝΦΙΑ και τρόπος κάλυψης του κενού δεν έχει βρεθεί (ακόμη).

Αντίβαρα στον συμβιβασμό

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση και τη «ζύμωση» ενός έντιμου αλλά όχι ανώδυνου συμβιβασμού, η κυβέρνηση προχωρά και σε κινήσεις που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο και θα πείσουν την κοινή γνώμη ότι κάτι αλλάζει.

Η καταβολή του 1,8 εκατ. ευρώ χθες από τα φοροδιαφεύοντα του Λεωνίδα Μπόμπολα, για παράδειγμα, αξιοποιήθηκε σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, ενώ step by step θα προχωρούν και οι απαιτήσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς (φόροι προηγούμενων ετών, αδειοδότηση) μαζί με τα πρώτα αποτελέσματα από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Νικολούδη.

Ολα αυτά υπό τη σκιά των αντιφατικών δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων για το ενδεχόμενο προσφυγής στις εθνικές κάλπες ή σε δημοψήφισμα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Με τους αντιτιθέμενους να υπερτερούν, πάντως, σε αυτήν τη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v