Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» στις 720 μονάδες

Ήπια κέρδη για το ΧΑ με τον FT 25 στα επίπεδα των 215 μονάδων. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, ΟΤΕ. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo. Nέες πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο με Εθνική και Eurobank στο -3%. Στο κόκκινο Coca Cola, Mυτιληναίος. Μέτριος ο τζίρος.

Μόνο εύκολη δεν θα είναι η σημερινή συνεδρίαση. Εκ προοιμίου οι άνθρωποι της αγοράς γνώριζαν πως, παρά τη χθεσινή αντίδραση-ανάσα, σήμερα-αύριο θα διακυβευόταν η βραχυπρόθεσμη τάση (και) του Χ.A.

Το κομβικό σημείο όπου βρέθηκε και πάλι η αγορά δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνεία της τεχνικής εικόνας, και τα δύο επικρατέστερα σενάρια παραπέμπουν είτε σε άμεση συνέχιση πάνω από τις 750-760 μονάδες είτε σε νέα οδυνηρή διόρθωση, αυτήν τη φορά προς τις 670-660 μονάδες.

Στην αγορά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις όποιες ενθαρρυντικές ή αποθαρρυντικές ενδείξεις από το αυριανό Eurogroup, με τις δύο πλευρές (πωλητές - αγοραστές) να επιχειρούν να προεξοφλήσουν ανάλογα τα δύο κυρίαρχα ενδεχόμενα.

Επιφυλακτικότητα και αυξημένη προσοχή, που αποτυπώθηκαν από τις πρώτες κιόλας εντολές, καθώς στο σύστημα πέρασαν σχεδόν ισόποσα μοιρασμένες πωλήσεις και αγορές. Ρευστοποιήσεις αρχικά στις τράπεζες και αγορές στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ που λόγω αυξημένου βάρους και στάθμισης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την πίεση που δέχονταν μέχρι πριν από λίγο και τα 4 χαρτιά του κλάδου.

Μοιρασμένες οι συναλλαγές, το 43% της συνολικής αξίας των 16 εκατ. στις τράπεζες, το υπόλοιπο κατανεμημένο σε μη τραπεζικές μετοχές με ΟΤΕ, FF Group, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Fourlis, Motor Oil κ.ά. να παρουσιάζουν κινητικότητα στα πρώτα 40΄-45΄ της συνεδρίασης.

Με απώλειες ο Τραπεζικός Δείκτης, στο εύρος των 486,15- 509,97 μονάδων, με ζητούμενη τη μη υποχώρησή του χαμηλότερα των 480 μονάδων στη συνέχεια. Με ισχυρή άνοδο οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, πλην όμως θα πρέπει να απορροφηθεί σχετικά γρήγορα και απρόσκοπτα η προσφορά που βγαίνει σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, καθώς η δεικτοβαρής CC HBC παραμένει σταθερή στα 18,84 ευρώ.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος, το ότι αυτές οι συνεδριάσεις είναι κρίσιμες και αμφίρροπες αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις κινήσεις των παικτών, στο πόσο προσεκτικά κινούνται συγκεκριμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι, στην παράλληλη δραστηριότητα στα παράγωγα.

Κλειδί είναι ο τραπεζικός κλάδος και εάν δεν επιβεβαιωθούν οι 480 μονάδες και γυρίσει χαμηλότερα, πιθανότατα θα βαρύνει και πάλι το κλίμα. Ούτως ή άλλως πωλητές και αγοραστές... καραδοκούν στις υψηλές και στις χαμηλές τιμές, με τον Γενικό Δείκτη να προσκρούει δύο φορές στη γραμμή αντίστασης (σχετικό διάγραμμα και μέτρηση, νωρίτερα στον Εκηβόλο).

Ελαφρώς πτωτικές οι ευρωαγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να προβληματίζουν από εχθές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, και τον DAX νωρίτερα να υποχωρεί 0,75% προς τις 11.779 μονάδες. Είναι λογικό πως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις όποιες ενδείξεις από το αυριανό Eurogroup άσχετα από τις... καθησυχαστικές δηλώσεις διαφόρων πως η ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμη κ.λπ.

Σε αναμονή συνεπώς από την Αθήνα μέχρι τις ευρωαγορές, με την ισοτιμία του ευρώ στο περίπου 1,07 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v