Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπέρβαση των 760 μονάδων

Ισχυρή άνοδο καταγράφει ο ΓΔ, καθώς το ΧΑ αποτιμά τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα και τα πρώτα μηνύματα από το Eurogroup. Στο+13% η Πειραιώς. Κέρδη άνω του 6% για Εθνική, Alpha, Eurobank, Ελλάκτωρ. Λιγότερες από 15 μετοχές υποχωρούν. Ενισχυμένος ο τζίρος.

Φουριόζικο ξεκίνημα με συστράτευση και των 25 μετοχών του ft25. Ανοδική συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 760 μονάδες, με τις τράπεζες να κάνουν τη διαφορά και αυξανόμενες συναλλαγές στην πλειονότητα των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μετά τα πρώτα 5΄-10΄την αντίδραση των μετοχών του ft25 ακολούθησαν σταδιακά και οι μετοχές από τον FT Mid με συνέπεια το... πρασίνισμα του ταμπλό για τις 40 από τις 45 μετοχές (των δύο δεικτών).

Ανοιγμα από τις 741,47, συνέχεια προς τις 757 μονάδες (καλύπτοντας το τελευταίο καθοδικό κενό), πιάνοντας τον πρώτο από τους βραχυπρόθεσμους στόχους που είχαν τεθεί (αναφορά για 746-755 μον. στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος εύλογα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς από τα τελευταία χαμηλά των 440-450 επανακάμπτει προς τις 560 μονάδες. Θυμίζουμε πως το εύρος των 580-610 μονάδων θεωρείται ελάχιστη απαιτούμενη προϋπόθεση για μία σημαντική κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη για ακόμη 10% υψηλότερα μέχρι τις 680 μονάδες, που κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών είναι η καταληκτική περιοχή αυτής της αντίδρασης (440-680 μον.).

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές αν και όπως παραδέχονται χρηματιστηριακοί παράγοντες η ανταπόκριση του κοινού είναι ακόμη πολύ περιορισμένη.

Η δραματική υποχώρηση της αγοράς, η απαξίωση των τραπεζών, η αβεβαιότητα και οι συνεχείς εγκλωβισμοί έχουν διώξει κόσμο και όσοι ενδεχομένως το σκέπτονται είναι διστακτικοί. Πρόκειται για κλασική περίπτωση ανοδικής αντίδρασης με εκκίνηση χαμηλού κόστους, ακριβώς επειδή η πλειονότητα των παικτών είτε δεν την περίμενε είτε έχοντας καεί επανειλημμένα είναι επιφυλακτική.

Στις τράπεζες καθώς είναι ο κλάδος βαρόμετρο, τόσο στις διορθώσεις όσο και στις αντιδράσεις του χρηματιστηρίου, ο στόχος των (τουλάχιστον) 580 μονάδων αρχίζει να φαίνεται εφικτός. Στα επιμέρους η μετοχή της Εθνικής χωρίς σημαντικές αντιστάσεις έφτασε το 1,10 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, η Alpha Bank στο 0,266, η Πειραιώς στο 0,306 και στο 0,118 ευρώ η Eurobank.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως η πορεία της αγοράς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων δανειστών - Αθηνών, με την πλειονότητα των επενδυτών να έχει προεξοφλήσει εδώ και μέρες πως στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξει τίποτε περισσότερο από (ενδεχομένως) μία σαφέστερη θετική αναφορά.

Ο στόχος των περισσότερων είναι μεν ένα πιθανό έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, αλλά στη συνάντηση της 11ης Μαΐου θεωρείται πως θα κριθούν πολλά. Με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα η σημερινή συνεδρίαση έχει σημασία, διότι είναι η τρίτη μετά από δύο συνεχόμενα ανοδικές ημέρες και οι κωδικοί που κινούνται με Τ+2+1 θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι το τέλος της.

Η προοπτική ενός ταμείου απ΄ όσους τοποθετήθηκαν από χαμηλότερες τιμές την Τρίτη και την Τετάρτη θα πρέπει να συεκτιμάται ειδικά απ΄ όσους ενεργούν ενδοσυνεδριακά. Ενδεικτικά για τον Γ.Δ. οι 740-745 μον. είναι τα ημερήσια σημεία αναφοράς μας στην περίπτωση που γυρίσει η αγορά.

Προς ώρας όμως ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται με νέα ρευστότητα, φτάνοντας το 62% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, με τις περισσότερες να έχουν γίνει στη μετοχή της ΕΤΕ. Αυξημένη κινητικότητα και για τα 3 warrants, με αυτό της Alpha Bank να συγκεντρώνει και σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα τρία.

Με αγοραστές η 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τον ΟΠΑΠ να πιάνει πρώτος τον στόχο των 8 ξεπερνώντας εύκολα τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 7,80 ευρώ, στα 7,86 ευρώ ο ΟΤΕ, ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ τοποθετήσεις γίνονται μέχρι τα 5,12 ευρώ.

Με μέτριο τζίρο ενισχύονται και τα 4 κρατικόχαρτα, με την ΕΥΔΑΠ στα 4,70 ευρώ (1,35%), τον ΟΛΠ στα 12 (4,30%) αλλά και από τον FT Mid την ΕΥΑΘ στα 2,66 (7,69%) και τον ΟΛΘ κατά 2,70% πάνω από τα 19 ευρώ. 

Το ενθαρρυντικό είναι πως την αντίδραση μετοχών-σηματωρών του ft25 όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG κ.ά. ακολουθούν μετά από τις 11.10 και οι 20 μετοχές του FT Mid. Και νομίζω πως είναι σημαντικό να συμμετάσχουν στην αντίδραση των "μεγάλων" και "μεσαίες" δυνάμεις όπως ΣΙΔΕΝΟΡ -θυγατρικές του Ομίλου-, Fourlis, ΙΚΤΙΝΟΣ, ΑΝΕΜΟΣ, Ιντρακόμ κ.λπ., ένδειξη πως έστω κάποιοι επενδυτικοί κύκλοι αρχίζουν να κινητοποιούνται.

Επιπρόσθετα η ανοδική αντίδραση του Χ.Α. φτάνει μέχρι τη... Φρανκφούρτη, καθώς ο DAX μετά την επικίνδυνη κλίση των προηγούμενων ημερών επανέρχεται προς τις 11.760 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v