Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάζωσε στο τέλος η Σοφοκλέους

Σε θετικό έδαφος η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 730 μονάδες. Ανοδικό γύρισμα για τράπεζες, με την Πειραιώς στο +7% και μικρότερα κέρδη για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank. Ισχυρά κέρδη άνω του 3% για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, Jumbo. Ανοδος για ΟΠΑΠ, MIG.

Με κέρδη άνω του 2% έκλεισε η αγορά, με τις τράπεζες να πραγματοποιούν ανοδικό γύρισμα μετά τις 15:30 και το σύνολο σχεδόν των blue chips να περνούν σε θετικό έδαφος. 

Νωρίτερα το Euro2day.gr ανέφερε:

Συνεδρίαση αναμονής με κινήσεις τακτικής, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 725 μονάδων. Με άνοδο 0,68% ο Γενικός Δείκτης, με 0,72% στις 215,78 μονάδες ο FT 25, απώλειες 0,66% μετρά ο DAX που υποχωρεί προς τις 11.790 μονάδες.

Σε σχετικά στενό εύρος η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών, με χαμηλούς - μέτριους τζίρους η μέχρι τώρα κίνηση των τίτλων, σταθερά το 43% στις 4 τραπεζικές μετοχές και στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, στέλνει τους βραχυπρόθεσμους στο ταμείο.

Για τον έντιμο και αναπόφευκτα επώδυνο συμβιβασμό, κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη, αναλύοντας τις πτυχές της σημερινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Σε μία καθοριστική καμπή των διαπραγματεύσεων και την ώρα που ο αμερικανικός παράγοντας υπενθυμίζει τις πιθανές δραματικές συνέπειες ενός... ελληνικού ατυχήματος.

Όσα αναφέρονται από το Politico, απηχώντας την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον, προφανώς συνεκτιμώνται από το Βερολίνο και δη την Άγκελα Μέρκελ η στάση της οποίας εδώ και καιρό διαφοροποιείται από αυτήν του Σόιμπλε (παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζονται αβίαστα από μη γνώστες των γερμανικών δεδομένων...).

Βάσει και αυτών οι βραχυπρόθεσμοι περιμένουν αύριο μία ενθαρρυντική ένδειξη, που θα ξεκλειδώνει την προοπτική διεξόδου-λύσης σε εύλογο χρόνο. Θα είναι το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου, θα είναι κάποιο άλλο έκτακτο συμβούλιο, πριν ή μετά, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Προσώρας οι βραχυπρόθεσμοι, στην πλειονότητά τους, κινούνται με γνώμονα πως επικρατέστερο ενδεχόμενο παραμένει αυτό του έντιμου-επώδυνου συμβιβασμού και αυτό αποτυπώνεται από την προπασχαλινή περίοδο.

Με την αγορά στα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2012, με τις τράπεζες σε νέα ιστορικά ελάχιστα, αλλά με την προσφορά που εκδηλώθηκε στην τελευταία διόρθωση να έχει απορροφηθεί από επίσης «ισχυρά χέρια».

Ούτε πόντο πάνω από τις 728 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, όταν ελάχιστο ζητούμενο θεωρείται η υπέρβαση των 738. Έως τις 216,65 μονάδες σαν με μοιρογνωμόνιο σε οριακή απόκλιση από το κάτω όριο ενός σημαντικού εύρους αντίστασης ο FT 25, αλλά ο Τραπεζικός Δείκτης μακράν από τον στόχο των 580-610 μονάδων. Και μόνο η σημαντική απόσταση του τραπεζικού κλάδου από την πρώτη σημαντική αντίσταση υποχρεώνει τους βραχυπρόθεσμους σε πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Η αγορά, τα τεχνικά σήματα, οι πληροφορίες δεν δείχνουν προς τα πού πηγαίνει η αγορά, δεν δίνουν ένδειξη για είσοδο αλλά ούτε και για έξοδο, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής παραδεχόμενο τη διστακτικότητα και την επιφυλακτικότητα των ανθρώπων της αγοράς.

Στον τραπεζικό κλάδο η προσφορά απορροφάται, αλλά σε σταθερά χαμηλότερες τιμές, ειδικότερα στην Εθνική από τo 0,976 ευρώ, στην Alpha Bank από το 0,223 ευρώ, στην Πειραιώς από το 0,248 και από το 0,101 ευρώ στη Eurobank.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι στην ΕΤΕ εδώ και μισή ώρα οι συναλλαγές γίνονται σε υψηλότερες τιμές (0,993 ευρώ) από τις χαμηλές που σημειώθηκαν περίπου στις 11.45, στη Eurobank έχει πραγματοποιηθεί ο υψηλότερος τζίρος με 7,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιος απ' ό,τι στην Εθνική και τριπλάσιος απ' ό,τι στην Alpha Bank, και τα 3 warants υποχωρούν, ενώ η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών έχει αλλάξει χέρια σε μη τραπεζικό χαρτί, στον ΟΤΕ. Μάλιστα οι συναλλαγές των σχεδόν 8 εκατ. ευρώ στη μετοχή του Οργανισμού έχουν γίνει στο εύρος των 7,39-7,67 ευρώ και στην άνοδο έως 4,65% της τιμής.

Υψηλός ο τζίρος στην Jumbo, καθώς νωρίτερα (στις 13.40) πέρασε ένα μεγάλο πακέτο 700.000 μετοχών στα 8 ευρώ αξίας 5,6 εκατ. ευρώ. Συναλλαγή που έφερε την Jumbo πάνω από τον ΟΤΕ στη σχετική κατάταξη. Πακέτα έχουν γίνει και στις μετοχές των FF Group και Alpha Bank, αν και σήμερα ξεχωρίζει η Jumbo με συνολικές συναλλαγές σχεδόν 7,5 εκατ. ευρώ (μόνο με προσυμφωνημένες πράξεις...).

Στα 6,71-7 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 4,35-4,48 ευρώ της ΕΥΔΑΠ, στα 4,62-4,80 ευρώ της ΕΧΑΕ, στα 22,59 ευρώ η μετοχή της FF Group, στα 21,09 ευρώ της Τιτάν, στα 11,59 ευρώ του ΟΛΠ, στο 1,36 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δηλαδή στους τίτλους που κινούνται ανοδικά.

Στα 42 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών μετά τις 13.55, από τα οποία περί τα 7,5 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v