Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστρέφουν οι αγοραστές μετά την «κρυάδα»

Πάνω από τις 750 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 3% μετά το «μάζεμα» που παρατηρήθηκε με αφορμή τις ανακοινώσεις από το Eurogroup. Ισχυρά κέρδη για τράπεζες με διψήφια άνοδο για Πειραιώς. Ανοδικά ΟΤΕ, ΔΕΗ. Υποχωρούν MOH, Μέτκα.

Επανακάμπτει το ΧΑ, μετά την αναμενόμενη διολίσθηση συνέπεια της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι στοχεύουν προς τις επόμενες δύο...προθεσμίες ενός ενδεχόμενου έκτακτου Eurogroup (στις 30/4;) κυρίως όμως στο προγραμματισμένο της 11ης Μαΐου.

Το γεγονός, ότι οι ρευστοποιήσεις/κατοχύρωση θέσεων ξεκίνησε με το που έγιναν γνωστά τα νεότερα από την συνάντηση των υπουργών οικονομικών επιβεβαιώνει τον υψηλό βαθμό συσχέτισης της αγοράς με τις εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Με την προσδοκία μίας θετικής αναφοράς το ΧΑ ενισχύθηκε από τις 742 έως τις 770 μονάδες για να υποχωρήσει μέχρι τις 739, χαμηλό σημείο συνεδρίασης απ΄ όπου σταδιακά μετά τις 15.00-15.30 άρχισε να ανακάμπτει για να φτάσει νωρίτερα (*) στις 755 μονάδες. Λίγο ως πολύ ανάλογη η διακύμανση του FT25, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κυμαίνεται στις 519-580 μονάδες.

Διακύμανση ανάλογη των εξελίξεων με την ελληνική πλευρά να "τρέχει" για συμφωνία έως τα μέσα Μαΐου, όπως αναφέρει η Μαρίνα Μάνη. Στην άλλη πλευρά οι δανειστές επέμειναν σήμερα στην σκληρή γραμμή, με τον επικεφαλής του Eurogroup να σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές.

Ωστόσο η αγορά εδώ και μέρες δεν περίμενε από την σημερινή συνάντηση κάτι περισσότερο από μία αναφορά (που δεν ήρθε ακριβώς, όπως θα ήθελε...), οι προσδοκίες μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες, προεξοφλώντας πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν κάποια βήματα. Η αγορά γνώριζε, πως η λύση-διέξοδος ή μία ενδιάμεση συμφωνία δεν θα έλθει πριν την 30 Απριλίου και παρέμενε προσανατολισμένη προς την 11η Μαΐου.

Ωστόσο, όπως επισταμένα αναφέραμε η σημερινή αντίδραση ήταν η τρίτη συνεχόμενη με σημαντικές υπεραξίες σε ένα "στεγνό" χρηματιστήριο, που ισορροπεί σε... τείχη αμφισβήτησης και φόβου. Climbing the wall of worries, που θα έλεγαν και οι αγγλόφωνοι της στήλης σε αυτές τις περιπτώσεις και που κατά κατά την εκτίμηση μας δικαιολογεί την σπουδή αρκετών να κάνουν ταμείο.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως η διολίσθηση των δεικτών σταμάτησε στα σημεία βραχυπρόθεσμης στήριξης, απ΄ όπου αντέδρασαν συντονισμένα Τραπεζικός, FT25 και ΓΔ. Οι συναλλαγές πλησιάζοντας τα 90 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ξεπεράσει τον συνολικό τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης και με τον ρυθμό που κινούνται θα κυμανθούν τελικά στα 105-110 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς έχουμε μία τρίτη συνεχόμενα ανοδική συνεδρίαση με αιχμή τον Τραπεζικό Δείκτη που στις 555 μονάδες μετρά απόδοση 21,84% σε διάστημα εβδομάδας.

Εως τα 1,15 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με απόδοση 15,75%, έως τα 0,275 και 27% της Alpha Bank, έως τα 0,325 με 20,5% της Πειραιώς και της Eurobank με εβδομαδιαία απόδοση 31,4% έως τα 0,123 ευρώ.

Με τον Τραπεζικό Δείκτη να αντιδρά ακριβώς έως τις 580 μονάδες (το κάτω όριο του εύρους 580-610) η συνέχεια εξαρτάται από τις εξελίξεις που τυχόν θα προκύψουν μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν θα διεξαχθεί η όχι έκτακτη συνάντηση, τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη οι 580 μονάδες αποτελούν αντίσταση που πιθανότατα θα δοκιμασθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Στήριξη για τον κλαδικό δείκτη θεωρείται η ευρύτερη περιοχή των 520 μονάδων.

(*) στις 16.30-16.35...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v