Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύεται» το ΧΑ μετά το Eurogroup

Ανοδο αλλά μικρότερη της αρχικής καταγράφει το ΧΑ, μετά και την ολοκλήρωση του Eurogroup για την Ελλάδα. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Τράπεζα Πειραιώς, Folli, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ. Με θετικό πρόσημο συνεχίζουν Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Ανεβασμένος ο τζίρος.

Τροχάδην για συμφωνία ως τα μέσα Μαΐου, τροχάδην και στο Χ.Α., και ενώ η συνεδρίαση έχει αποκτήσει επιπλέον ενδιαφέρον.

Για αλλαγή κλίματος μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από τις 11 Μαΐου.

Έως τις 770 μονάδες αντέδρασε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τις τράπεζες και την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και του FT Mid να ακολουθεί με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά μεταβολής.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, εστιάζουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο-βαρόμετρο των περισσότερων διακυμάνσεων (ανοδικών - καθοδικών) του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχόλιό μας, η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενα ανοδική, με αρκετούς διορατικούς να έχουν τοποθετηθεί από χαμηλότερες τιμές κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη.

Είναι επίσης γνωστό πως πρόκειται μεν για αντίδραση προεξόφλησης, όμως εξελίσσεται σε ένα τραυματισμένο χρηματιστήριο, σε μία αγορά όπου στις αρχές της εβδομάδας σημειωνόταν νέο ιστορικό ελάχιστο για τις τράπεζες.

Θα επαναλάβουμε πως ειδικά οι κινήσεις στα χρονικά όρια των Τ+2+1 συνεδριάσεων, ακόμη και οι ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, μπορεί να κρύβουν ευκαιρίες αλλά και παγίδες. Άλλωστε μέχρι τα επίπεδα των 770 μονάδων καλύπτονται καθοδικά κενά -και εγκλωβισμοί- μίας διόρθωσης που έφτασε μέχρι τα χαμηλά της Τρίτης.

Συνεπώς η αναπόφευκτη κατοχύρωση των όποιων βραχυπρόθεσμων θέσεων θα έχει ως συνέπεια τη διολίσθηση των δεικτών, την υποχώρηση της τιμής αρκετών μετοχών μετά την καταγραφή των υψηλών ημέρας.

Για τον FT 25 ανεβάζουμε στον Εκηβόλο διάγραμμα και κρίσιμα τεχνικά σημεία, που αφορούν ακριβώς αυτήν τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

Αντίστοιχα για τον Γ.Δ. η υπέρβαση των 760 μονάδων έδωσε σήμα αγοράς, με πρώτη σημαντική αντίσταση τις 790 μονάδες. Για τον Τραπεζικό Δείκτη, που υπεραντιδρά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο η εκτίμηση πως μόνο ενδεχόμενη επαναφοράς του στο εύρος των 580-610 μονάδων θα αποτελούσε ασφαλέστερη ένδειξη για πιθανή αλλαγή τάσης.

Την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup την ώρα που, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεχόταν «σφυροκόπημα» από τους εταίρους-ομολόγους του.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως, εάν σήμερα γίνει πιο ξεκάθαρη αναφορά που θα δικαιολογούσε το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, δεν αποκλείεται από Δευτέρα - Τρίτη να υπάρξει μεγαλύτερη εισροή ρευστότητας και ενεργοποίηση περισσότερων ξένων παικτών.

Είναι κοινό μυστικό πως επιθετικά χαρτοφυλάκια και hedge funds περιμένουν την έκβαση των επαφών για να κινηθούν ανάλογα.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε πως σε ενδεχόμενη θετική εξέλιξη κεφάλαια ύψους 60-70 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να ποντάρουν στην προοπτική διεξόδου. Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με αυξημένο τζίρο και ικανοποιητική τεχνική συμπεριφορά για Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v