Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το δάχτυλο στο... πληκτρολόγιο

Εναλλαγές προσήμων πέριξ των 760 μονάδων στο ξεκίνημα. Τις πολυμέτωπες εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καλείται να αποτυπώσει σήμερα το ταμπλό. Τα σημαντικά όρια για τους δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές. Οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Με το βλέμμα στην τηλεδιάσκεψη του Brussels Group αλλά και με το δάκτυλο στο... πληκτρολόγιο ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ενός κύκλου τεσσάρων συνεδριάσεων (λόγω της αργίας της 1ης Μαΐου την Παρασκευή), με κλείσιμο του μήνα (Απρίλιος) την Πέμπτη, μετά από μία αποδοτική εβδομάδα (απόδοση 4,47% για τον Γ.Δ., με 22,65% για τον Τραπεζικό Δείκτη), μετά το σκληρό Eurogroup της Παρασκευής και πλησιάζοντας προς ακόμη πιο κρίσιμες ημερομηνίες. Μία από αυτές θεωρείται αυτή της μεθεπόμενης Τετάρτης 6 Μαΐου, οπότε και το καθοριστικό Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Στις νέες πρωτοβουλίες Τσίπρα και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ- Ντάισελμπλουμ αναφερόταν η Μαρίνα Μάνη, με την Αθήνα να επιχειρεί αφενός να διασκεδάσει το κλίμα μετά την ψυχρολουσία της Ρίγας, αφετέρου να στοχεύει προς τις προσπάθειες εκείνες που αίρουν το αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση επιλέγει αλλαγή σκηνικού, ο υπουργός Οικονομικών παρακάμπτεται διακριτικά, ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Νίκος Χουλιαράκης, ανοίγει τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων και το σίγουρο είναι πως από σήμερα μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης αν μη τι άλλο δεν θα...πλήξουμε.

Στο Χ.Α. η μίνι προεξόφληση προσδοκιών είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, θεαματικά δε για τις τράπεζες. Ωστόσο οι εξελίξεις στη Ρίγα κι οι νέες επιθέσεις που κυριάρχησαν προεξοφλείται πως θα οδηγήσουν ορισμένους στο να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Το μέχρι πού θα φανεί από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα περαστούν στο σύστημα και κλειδί παραμένουν οι τράπεζες. Σημειώνεται το μεγάλο εύρος διακύμανσης του Τραπεζικού Δείκτη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς άνω όριο ήταν οι 580,07 και χαμηλό οι 519,52 μονάδες, με το δεύτερο να αποτελεί το κυριότερο βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς μας, ειδικά για σήμερα. Επιμέρους, για την Εθνική το εύρος διακύμανσης ήταν στο 1,02-1,11 ευρώ, για την Alpha Bank στο 0,243-0,275, για την Πειραιώς στο 0,283-0,325 και στο 0,111-0,123 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Πρακτικά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η εικόνα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, η στάση των "ισχυρών χεριών" στα λεγόμενα... κρατικόχαρτα, σε τίτλους σηματωρούς και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2015, που ξεκινά από αυτήν την εβδομάδα.

Χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν νωρίτερα το πρωί πως από το απόγευμα της Παρασκευής -με αφορμή την ψυχρολουσία στη Ρίγα- μέχρι τώρα έχουν γίνει πάμπολλα βήματα από την Αθήνα, προσωπικές πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και η σημειολογικά σημαντική παράκαμψη Βαρουφάκη που προφανώς ικανοποιεί τους δανειστές, κυρίως το Βερολίνο και τον W. Schaeuble. Βέβαια μένει όλα αυτά να καταγραφούν χρηματιστηριακά στο... ταμπλό...

Κι αυτό την ώρα που όπως καταγράφουν ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Γιώργος Α. Σαββάκης, βρισκόμαστε στο...τέλος χρόνου για τις κρίσιμες αποφάσεις στην οικονομία.

Τεχνικά, ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης εκτιμά ότι το κλείσιμο ακριβώς πάνω στην αντίσταση του εκθετικού ΜΚΟ 30 ημερών προϊδεάζει μάλλον για αρνητικό πρόσημο κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας. Εξάλλου τα αποτελέσματα από το Eurogroup στη Ρίγα ήταν πολύ χειρότερα του αναμενομένου.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επεκταθεί χαμηλότερα των 214 ή έστω των 209 μονάδων καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα κινδυνεύσει σοβαρά το ανοδικό momentum των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με το Stocklearning του Euro2day.gr, η μακροπρόθεσμη τάση του FT25 παραμένει καθοδική και η μεταβλητότητα οριακά μειωμένη

Έχοντας αγγίξει ενδοεβδομαδιαία χαμηλά 52 περιόδων, ο σχηματισμός κεριών, Bullish Harami, προϊδεάζει για ανοδική αντίδραση, αν και θα πρέπει να περιμένουμε επιβεβαίωση με κλείσιμο περιόδου πάνω από τις 228 μονάδες.
Στο πλευρό των αγοραστών είναι και η έγκυρη, ισχυρή στήριξη πέριξ των 210 μονάδων καθώς και η θετική απόκλιση μεταξύ Stochastic (12,4,4) και τιμής.

Επί της ουσίας αν τα νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι θετικά, ο δείκτης θα βάλει πλώρη για τις 283,37 μονάδες, όπου εντοπίζουμε ισχυρή αντίσταση. Αντιθέτως, διάσπαση και το κλείσιμο περιόδου κάτω από τις 204 μονάδες θα ανοίξει το δρόμο για τα χαμηλά του 2012 και δη τις 167,93 μονάδες.

Συνοψίζοντας, το μακροπρόθεσμο περιβάλλον ευνοεί πωλήσεις ή αποχή. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ανοδική αντίδραση, κίνηση η οποία θα γίνει όμως κόντρα στην επικρατούσα τάση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v