Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Συνεχίζουν ανοδικά οι τραπεζικοί τίτλοι

Σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τις τράπεζες να παραμένουν στο στόχαστρο των επενδυτών, μετά τα διψήφια κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Υπεραποδίδει η Πειραιώς. Κινητικότητα και στα warrants. Πιέσεις για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Coca Cola.

Συνεδρίαση αναμονής με κινήσεις τακτικής κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Μικτές τάσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές στα πρώτα 45-50΄ με μάλλον μέτριες συναλλαγές, ικανοποιητική συμπεριφορά του κλάδου-βαρόμετρου της αγοράς, του τραπεζικού, εν μέσω διόρθωσης στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το Χ.Α. φαίνεται να κινείται στον ρυθμό του τελεσιγράφου των δανειστών προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Αγγελική Παπαμιλτιάδου αποκαλύπτει το παρασκήνιο των τελευταίων 72 ωρών.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και τις πρώτες καθοριστικές κινήσεις, τις πράξεις που πέρασαν στο σύστημα ειδικότερα για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, φαίνεται πως οι ψυχραιμότεροι έχουν τον έλεγχο κι οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις.

Προς ώρας, στο ταμπλό αποτυπώνεται το ενδεχόμενο της μη ρήξης, της άρσης του αδιεξόδου, της εξεύρεσης λύσης.

Αυτή είναι η κρατούσα εκτίμηση της πλειονότητας των ενεργών παικτών παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων των ξένων κυρίως κατά του υπουργού Οικονομικών και τα αλλεπάλληλα σενάρια για... Grexit κ.λπ.

Από τις μέχρι τώρα κινήσεις σε μετοχές, παράγωγα και ομόλογα δεν φαίνεται να πλειοψηφούν τα πονταρίσματα σε ένα... ατύχημα. Ωστόσο παραμένουν ακόμη άγνωστοι παράγοντες η χρονική συγκυρία, το περιεχόμενο αυτής της διεξόδου και οι ενδεχόμενες πολιτικές επιπτώσεις. Σε μία συγκυρία όπου στην Ευρώπη ο DAX υποχωρεί χαμηλότερα των 11.800 (στις 11.753 με -0,55%), ο CAC 40 κατά 1,15% στις 5.141 μονάδες, ενώ το ευρώ παραμένει αδύναμο έναντι του δολαρίου.

Στο Χ.Α. η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα- όπως αναμενόταν από χαμηλότερα επίπεδα-, με τις 755 μονάδες να είναι το χαμηλό και τις 750 η κοντυνότερη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης.

Από τα χαμηλά ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς κυρίως στον τραπεζικό κλάδο με αποτέλεσμα ο δείκτης να αντιδράσει προς τις 578,17 μονάδες παρασύροντας τον FT25 έως τις 229,25. Εύρη διακύμανσης που δεν παραπέμπουν ούτε σε άμεση ανοδική συνέχιση αλλά ούτε και σε κίνδυνο... ξεπουλήματος, τουλάχιστον όσο οι ειδήσεις και οι εξελίξεις δεν διαφοροποιούνται δραματικότερα. Η προοπτική του έκτακτου Brussels Group προφανώς ενισχύει την εκτίμηση όσων προσβλέπουν σε διέξοδο/λύση, μένει όμως να φανεί εάν πράγματι αναμένεται βελτίωση του κλίματος και σύγκλιση των δύο πλευρών.

Η σταθερά ανοδική φορά του Τραπεζικού Δείκτη, μετά μάλιστα τη σημαντική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας ενισχύει τους συγκρατημένα αισιόδοξους. Ο κλαδικός δείκτης μετά το 22% συνεχίζει με 1,67% παραμένοντας κοντά στη ζώνη των 580 -610 μονάδων.

Δείκτης βαρόμετρο σε αυτήν τη φάση της αγοράς, καθώς οι τραπεζικές μετοχές είναι οι πρώτες, οι πιο ευαίσθητες στις εξελίξεις, είτε αρνητικές είτε θετικές. Ανοδικά συνεχίζει η Πειραιώς προς το 0,339 ευρώ μετά μάλιστα τη θεαματική αντίδραση που έφτασε έως 48% στο διάστημα 15-17/4.

Ανάλογη εικόνα και για τις Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, κινητικότητα στα warrants κυρίως στο ΑΛΦΑτπ, ενώ στα παράγωγα, τα συμβόλαια (Ιουνίου) διαμορφώνονται με μεγαλύτερο premium 3,67% για το ΣΜΕ της Alpha Bank είτε μικρότερο, 1,80% της ΕΤΕ. Σημαντική η ανοδική απόκλιση έως 6,25% για το ΣΜΕ της Πειραιώς, ενώ η κατανομή των συναλλαγών είναι ενδεικτική του... τραπεζοβαρούς χαρακτήρα της συνεδρίασης, μέχρι τώρα.

Το 80-82% των συνολικών συναλλαγών (*) έχει γίνει στις 4 συστημικές τράπεζες με ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank να είναι οι μόνες μετοχές με τζίρο υψηλότερο του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ακολουθούν από απόσταση ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, FF Group, Jumbo, METKA, Αεροπορία Αιγαίου όμως είναι εμφανής η εστίαση των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ο κλάδος, που προσέφερε διψήφιες αποδόσεις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο τραπεζικός, αυτός που μπορεί να αποδώσει ανάλογες στη συνέχεια είναι ο τραπεζικός στην περίπτωση βέβαια επιβεβαίωσης του θετικού σεναρίου. Προφανώς είναι ο κλάδος που με αλλεπάλληλους εγκλωβισμούς στο...ιστορικό του θα είναι ο πρώτος που θα προκαλέσει κι άλλους εάν επικρατήσει το αρνητικό ενδεχόμενο.

Το ενδιαφέρον είναι πως τις τελευταίες 2-4 συνεδριάσεις καταγράφονται κάποιες κινήσεις ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων (από αυτά που ρισκάρουν σε αναδυόμενες αγορές, σε περιφερειακά χρηματιστήρια), ενώ 2-3 αμερικανικά χαρτοφυλάκια παρά τις αρνητικές-ουδέτερες εκτιμήσεις των ξένων διερευνούν από χαμηλότερα επίπεδα το έδαφος και στους 4 τραπεζικούς τίτλους.

Επιπλέον χρήσιμο εργαλείο για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα η διακύμανση-απόδοση των ελληνικών ομολόγων που ναι μεν παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, πλην όμως διαγραμματικά φαίνεται πως έχουν "κορυφώσει" (ειδικά του 10ετούς).

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 7,63-7,75 ευρώ με ένα πακέτο 110.107 τμχ. στα 7,69 ευρώ.

Στα 7,60-7,78 ευρώ ο ΟΤΕ με πωλητές και ζητούμενη τη μη υποχώρηση χαμηλότερα των 7,55 ευρώ. Στο 1,60 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με μεγάλη απόκλιση/premium για το συμβόλαιο, ενώ με premium διαμορφώνεται και το ΣΜΕ της ΕΥΔΑΠ με τη μετοχή στην υποκείμενη αγορά στο εύρος των 4,70-4,78 ευρώ. Με άνοδο στο 0,139 η MIG, στο 1,50 η ΓΕΚ/Τέρνα, στα 3,84 ευρώ τα ΕΛ.ΠΕ.

Κινητικότητα με αυξημένο τζίρο και σήμερα για ΟΛΠ (στα 12,67 ευρώ με 2,16%), δευτερευόντως για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ. Και τα 4... κρατικόχαρτα, με τους φορείς να επηρεάζονται άμεσα είτε έμμεσα από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες.

(*) Οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 15,8 εκατ. ευρώ στις 11.30 ενώ η αναλογία ανοδικών - καθοδικών διαμορφωνόταν στο 41/31 με 174 μετοχές αμετάβλητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v