Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις μετά το σερί

Με μέτριες συναλλαγές συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης. Κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Κινητικότητα στον FT Mid. Η συσχέτιση με τα παράγωγα.

Συνεχίζεται η διατήρηση δυνάμεων άνω των 800 μονάδων, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Με μέτριες συναλλαγές(*) η μέχρι τώρα μερική κατοχύρωση υπεραξιών - αναδιάταξη θέσεων στο εύρος των 241,30-246,25 μονάδων για τον FT 25, καθώς ο Τραπεζικός Δείκτης δεν δοκιμάζεται πάνω από τις 650 μονάδες.

Η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης δεν προσθέτει κάτι καινούργιο σε όσα τις τελευταίες ημέρες αποτελούν κριτήρια προσέγγισης-παρακολούθησης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Επικρατέστερο ενδεχόμενο παραμένει αυτό της εύρεσης διεξόδου-λύσης, παρ' όσα ακούγονται εντός-εκτός συνόρων, με την πλειονότητα των ενεργών επενδυτών να προσβλέπει σε μία «ενδιάμεση συμφωνία» προς το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Κλάδος-κλειδί παραμένει και λόγω της αυξανόμενης στάθμισης των 4 μετοχών ο τραπεζικός με την πορεία του να εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τις εξελίξεις. Για τον Τραπεζικό Δείκτη η ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων θεωρείται κοινής αποδοχής βραχυπρόθεσμη στήριξη με ζητούμενη την επόμενη κίνηση άνω των 650 προς τις 680 μονάδες.

Σταδιακά μέρος του ενδιαφέροντος έχει μεταφερθεί σε μη τραπεζικές μετοχές, σε τίτλους εισηγμένων που δεν ακολούθησαν την υπεραντίδραση των τραπεζών, ενώ άξια αναφοράς είναι η ενεργοποίηση και ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων κυρίως σε μετοχές μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης.

Ένας από τους οδηγούς μας για την αγορά μετοχών παραμένει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, μετά μάλιστα την πλήρη επιβεβαίωση του κανόνα-συσχέτισης των δύο αυτών «δεικτών» (θυμίζω την ανάρτηση της 20ής/4 στον Εκηβόλο). Οι τελευταίες ενδείξεις από τα ομόλογα ενισχύουν το θετικό σενάριο της εύρεσης διεξόδου-λύσης, προσδοκία που αποτυπώνεται σε όλες τις χρονικές εκδόσεις, με το 2ετές να έχει απόδοση περίπου 20% (από 30% στις 21-22/4, δηλαδή στον πυθμένα του Χ.Α., με Γ.Δ. στις 691 και ΤΡ.Δ. στις 421 μονάδες). Παράλληλα έχει αποκλιμακωθεί και η απόδοση του ασφαλίστρου κινδύνου (CDS) συνεκτιμώντας ωστόσο τη ρηχότητα και αυτής της αγοράς.

Η αγορά ετοιμάζεται για την... ετυμηγορία της ΕΚΤ (6/5), με την Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε περαιτέρω ενίσχυση του ELA κατά 1,4 δισ. ευρώ την ώρα που οι καταθέσεις μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης στην αγορά δεν φαίνεται -τουλάχιστον μέχρι τώρα- να προβληματίζουν οι επιφυλάξεις μικρής ομάδας μελών της ευρωζώνης για πρόθεση της ελληνικής πλευράς να πάει σε ρήξη, όσο οι μεγάλοι (Γιούνκερ, Μοσκοβισί και βεβαίως Μέρκελ) υποστηρίζουν τη λύση Τσίπρα.

Σε αυτό το περιβάλλον και δεδομένης της ήπιας υποχώρησης των κύριων ευρωχρηματιστηρίων στο Χ.Α. επικρατούν σταθεροποιητικές διαθέσεις.

Για τον Γ.Δ. διερευνήθηκε νωρίτερα η σημαντική αντίσταση των 818 μονάδων σημείο απ' όπου έγιναν ορισμένες ρευστοποιήσεις, ενώ το συγκεκριμένο επίπεδο αντιστοιχεί στο ημερήσιο υψηλό των 650 μονάδων του Τραπεζικού Δείκτη.

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως σε ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 818 μονάδων για τον Γ.Δ. ακυρώνεται (είτε μετατίθεται για... εύθετο χρόνο) ο κίνδυνος διόρθωσης χαμηλότερα των 690 προς τις 666 μονάδες. Ανάλογες τιμές-οδηγός για πωλητές/short και αγοραστές/long αναφέρθηκαν αναλυτικά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι μετοχές των Εθνικής και Eurobank, στο 1,24 ευρώ και στο 0,128 ευρώ αντίστοιχα, ενώ απώλειες σχεδόν 2% εμφανίζουν Alpha (0,304 ευρώ) και Πειραιώς (0,37 ευρώ).

Με αγοραστές ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αμφότεροι πλέον πάνω από τα 8 ευρώ με στόχο τα 8,50 και τρέχουσες τιμές στα 8,27 και στα 8,05 ευρώ αντίστοιχα. Στα 8,33 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ (διάγραμμα και τεχνικά σημεία, νωρίτερα στον Εκηβόλο), στα 5,94 ευρώ με απώλειες ο Μυτιληναίος. Διορθώνει στο 1,68 ευρώ (2,33%) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενισχύεται στα 2,62 ευρώ (3,95%) η ΤΕΝΕΡΓ.

Μερική κατοχύρωση θέσεων στη ΕΥΔΑΠ με απώλειες έως τα 4,77 ευρώ, επιβεβαιώνεται η ανοδική φορά των ΕΛΠΕ με κίνηση έως τα 4,46 ευρώ και στόχο την άμεση υπέρβαση των 4,50-4,55 ευρώ.

Με 2,47% στα 19,95 ευρώ η δεικτοβαρής CC HBC παραμένει εγγύηση για όσους αγοραστές παραμένουν long στα συμβόλαια του FT 25 και της μετοχής. Με premium σχεδόν 2,50% το ΣΜΕ του δείκτη για τον πρώτο μήνα (Μάιο).

Σχετική κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές του FT Mid, με αυξημένες συναλλαγές η αντίδραση της Frigoglass έως το 1,64 ευρώ, της Lamda Development έως τα 3,46 ευρώ, της ΣΙΔΕΝΟΡ έως το 0,579 ευρώ.

(*) Στα 41 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στις 13.45 από τα οποία σχεδόν τα μισά στις τράπεζες. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (με ένα πακέτο των 50.000 στα 8,21 ευρώ), ΔΕΗ, CC HBC, Grivalia, FF Group, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Μυτιληναίο κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v