Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Ανοδικά κινείται το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο μια συμφωνία στρέφονται οι προβολείς. Στο προσκήνιο και οι τράπεζες που σε εβδομαδιαία βάση καταγράφουν κέρδη 40%. H εικόνα στα παράγωγα.

Σε ένα ξεκάθαρο μίνι ράλι προεξόφλησης το Χ.Α. επαναπροσεγγίζει τις 800 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη σε νέο υψηλό έξι εβδομάδων.

Πρόκειται για κίνηση ανακούφισης που το ίδιο εύκολα θα μπορούσε να αποβεί παγίδα εγκλωβισμού εάν δεν συντρέξουν οι προϋποθέσεις που υποστήριξαν αυτή την κίνηση. Θυμίζοντας πως ξεκίνησε από τιμές χαμηλότερα των 700 με σημείο αναφοράς τις 690 μονάδες, βασίσθηκε κυρίως στον υπέερπιεσμένο τραπεζικό κλάδο και στον απεγκλωβισμό του από τα ιστορικά ελάχιστα των 421,81 μονάδων με ικανοποιητική ανταπόκριση και από επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς του ft 25.

Στο 39,34% η εβδομαδιαία μεταβολή για τον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς στον κλάδο στηρίχθηκε η 4ήμερη κίνηση της αγοράς.

Με τη μετοχή της Πειραιώς στο 69,05%, της Alpha Bank στο 37,16%, της Εθνικής στο 29,45%, ενώ 44,32% ήταν η μεταβολή για τη μετοχή της Eurobank.

Εύλογα με τέτοιες αποδόσεις σε μόλις 4 συνεδριάσεις και μετά από πιεστικότατη διόρθωση η μερική κατοχύρωση θέσεων είναι η πιο σώφρων κίνηση για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη. Να συνεκτιμηθούν η χθεσινή ευρύτερη κίνηση των 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη (με μικρές απώλειες Jumbo, FF Group, σταθερή η Grivalia), η αξία των συναλλαγών στα 96,8 εκατ. ευρώ από τα οποία το 60% στις τράπεζες (μόνο στην Εθνική έγιναν 21,8 εκατ. ευρώ), οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού (ενδεχομένως αυτή για δημοψήφισμα να θεωρηθεί αφορμή για κατοχύρωση μέρους θέσεων και άνοιγμα λίγων θέσεων πώλησης/short) και η αντικειμενική δυσκολία της αγοράς πέριξ των 800-820 μονάδων.

Στα υπόψη η ανοδική επαναφορά στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια (πάνω από τις 12.000 μον. και πάλι ο DAX), η σχέση ευρώ/δολ. και η εικόνα αποκλιμάκωσης των ελληνικών ομολόγων. Μικρό διάλειμμα εχθές βράδυ στη Wall Street με το ADR της ΕΤΕ στα 1,33 $(8,13%) στο ΝYSE.

Οπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ποντάρει στην ομάδα Τσίπρα - Δραγασάκη για σύντομες εξελίξεις με τελικό αποτέλεσμα την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας, μέχρι τα δύσκολα του καλοκαιριού. Μάλιστα οι εντολές αγορών έγιναν μαζικότερες και συμπεριέλαβαν μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, μετά το δημοσίευμα της "Bild", σύμφωνα με το οποίο υπάρχει κρυφή λίστα μεταρρυθμίσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος "να εγκαταλείψει κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις του", προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ του τελευταίου πακέτου στήριξης.

Ουσιαστικά (και) το χρηματιστήριο κινείται προεξοφλητικά με γνώμονα αυτά, που επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι " θέλουμε αυτή ή την επόμενη εβδομάδα μια ελάχιστη δυνατή συμφωνία. Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε ένα ελάχιστο πακέτο συμφωνίας".

Πρακτικά (και) η αγορά κινείται όπως αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη βήμα- \βήμα για κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές όπως φέρεται να επιδιώκει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση. Τουλάχιστον, όπως προέκυψε από τις κοινές δηλώσεις Βαρουφάκη - Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης σε μια εμφανή προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για καπέλωμα του υπουργού Οικονομικών.

Χρηματιστηριακά πάντως, το μέγεθος της ανοδικής αντίδρασης αποτυπώνεται αμυδρά μόνο στον Γενικό Δείκτη, αν και την Τετάρτη 22 Απριλίου βρέθηκε και κάτω από τις 700 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 691, για να κινηθεί έπειτα με το εμφατικό +15% (μέχρι χθες), λίγο πριν από το ψυχολογικό όριο στις 800 μονάδες, όπως αναφέρει ο Γιώργος Σαββάκης. Θεωρεί, πως για την ώρα, ο χαρακτήρας της συνεδρίασης της 21ης Απριλίου δικαιώνει την εκτίμηση ότι είχε χαρακτηριστικά "wash - out", δηλαδή «ξέπλυμα» στις τιμές, ωστόσο για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει να έχουμε συνέχεια προς τις 855 - 860 μονάδες.
Το κλίμα των τελευταίων (4) ανοδικών συνεδριάσεων και τα παράγωγα.

Σημαντικά αυξημένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (90.466 συμβόλαια). Μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 36.846 συμβόλαια.

Το ΣΜΕ του ft25 (συνολικά 15.983, 14.574 για τον Μάιο, 1.115 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 239,75) κινήθηκε μεταξύ 226 και 241 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,52%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.678 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (882), Alpha Bank (19.128), Εθνική (11.405), Πειραιώς (20.989), Eurobank (33.266), ΟΠΑΠ (475), ΟΤΕ (1.231), MIG (643), ΓΕΚ (326), Jumbo (137), Ελλάκτωρα (182), ΕΧΑΕ (372), Μυτιληναίο (235), Μέτκα (156), Τιτάνα (103), Folli Follie Group (100), Ελλ. Πετρέλαια (306), Σιδενόρ (125), Viohalco (135).

Σε μικρή απόσταση από την περιοχή των 800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, τεχνικά σε...σταυροδρόμι, όπως αναφέρεται σχετικά σε πρωινή ανάρτησή μας με διάγραμμα του ΓΔ στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v