Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλείνει το μάτι στον... «ανασχηματισμό»

Διευρύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο μετά την είδηση για αλλαγή μοντέλου διαπραγμάτευσης. Μοχλός ανόδου οι τραπεζικοί τίτλοι με Πειραιώς και Alpha να καταγράφουν άνοδο υψηλότερη του +10%. Γύρισαν θετικά Τιτάνα, Jumbo, Coca Cola.

Συνεδρίαση διατήρησης κεκτημένων των τελευταίων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και αναμονής των εξελίξεων.

Με το τζίρο να ανεβάζει ταχύτητα στα επίπεδα των 74 εκατ. ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 795 μονάδων με κέρδη υψηλότερα του 4%.

Κινητικότητα στις τράπεζες μετά τις 16.00 με τον κλαδικό δείκτη να χτυπά τις 615 μονάδες.

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις όπως τρέχουν μετά το Eurogroup της Παρασκευής, κι όσα αναφέρει η Μαρίνα Μάνη στο τελευταίο θέμα της για αναδιοργάνωση της ομάδας διαπραγμάτευσης είναι ενδεικτικά της σημειολογικής στροφής που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τελεσφορήσει η σχετική διαδικασία. Συν τω χρόνω, νέο τελεσίγραφο των δανειστών προς την Αθήνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να θεωρεί αδιανόητη τη μη επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο.

Πρακτικό και... χρονικό το θέμα κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στο Χ.Α., εστιάζοντας μάλιστα στον τραπεζικό κλάδο.

Κι αυτό γιατί οι κινήσεις των παικτών κατά μείζονα λόγο προεξοφλούν... διέξοδο/λύση κάτι που αποτυπώνεται και στη σημερινή συνεδρίαση, στα παράγωγα αλλά και την αγορά ομολόγων. Το ερώτημα είναι το... πότε, με ποιους... όρους και με ποια διαδικασία έγκρισης αυτής της συμφωνίας.

Προς ώρας η προεξόφληση της προηγούμενης εβδομάδας με αφορμή το Eurogroup της Ρίγας απέφερε 22% στις τράπεζες, με τον κλάδο να μην χάνει σήμερα τις στηρίξεις του παρά την ψυχρολουσία που ακολούθησε και την κινδυνολογία του Σαββατοκύριακου.

Κατά γενική εκτίμηση, ο τραπεζικός κλάδος είναι το βαρόμετρο (και) σε αυτή τη φάση της αγοράς, με τον δείκτη να έχει αντιδράσει από τα νέα ιστορικά ελάχιστα των 421,81 έως τη ζώνη των 580 που όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί θεωρείται το κάτω όριο του εύρους των 580-610 μονάδων. Ελάχιστη προϋπόθεση για κάτι καλύτερο η πειστική ανοδική υπέρβαση των 610 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός πως παρ' όσα διαδραματίστηκαν από την ολοκλήρωση και μετά της συνάντησης στη Ρίγα, οι μέχρι τώρα ρευστοποιήσεις στις μετοχές του κλάδου περιορίζονται στα όρια-στήριξη των 550 μονάδων.

Στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών και στις 4 τραπεζικές μετοχές με ισχυρότερη την τάση για την Πειραιώς, ενώ ακολουθούν Eurobank, Alpha Bank και Εθνική. Η ΕΤΕ, με αποτίμηση υψηλότερη των 4,03 δισ. ευρώ, λειτουργεί τις τελευταίες συνεδριάσεις υποστηρικτικά για τον δείκτη με αρκετές συναλλαγές από τιμές χαμηλότερες του 1 ευρώ.

Στη συνεδρίαση της 21ης/4 σημειώθηκε για τον Γ.Δ. χαμηλό στις 691,43 μονάδες (παραπέμποντας σε τιμές της 10ης/9/2012) που μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται ως στήριξη για τον Γ.Δ.

Οσο κρατάει η ΕΤΕ και ο Τραπεζικός Δείκτης διατηρείται πέριξ των 550 μονάδων, τόσο θα κερδίζει πόντους το ενδεχόμενο της επόμενης ανοδικής κίνησης της αγοράς προς τις 800-820 μονάδες.

Ο τζίρος αν και ως ποσοστό έχει μειωθεί για τις τράπεζες στο περίπου 73% (από 80-82%, που ήταν μέχρι τις 11.30) παραμένει από τους υψηλότερους των τελευταίων ημερών, αφού τα περισσότερα... στοιχήματα παίζονται στις μετοχές του κλάδου. Δέλεαρ οι σημαντικές αποδόσεις του 3ημέρου 15-17/4 αλλά πάντα με ανοιχτό τον κίνδυνο νέων εγκλωβισμών.

Στο 1,08-1,20 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που θέλει ως ελάχιστη προϋπόθεση την πειστική υπέρβαση του 1,18 ευρώ για κάτι καλύτερο. Σε ενδεχόμενη διάσπαση του 1,18 η επόμενη τιμή για τη μετοχή της ΕΤΕ θεωρείται το 1,26-1,28 ευρώ. Με premium 2,75% το συμβόλαιο της ΕΤΕ, στο 1,23 $ το ADR στο NYSE. Εύλογο το ενδιαφέρον για τη διακύμανση του ADR στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall, προοίμιο όσων θα ακολουθήσουν τις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στα 2,09 δισ. ευρώ επανακάμπτει η αποτίμηση της Πειραιώς μετά το τελευταίο 48% από τα ελάχιστα του 0,196 στη συνεδρίαση της 21ης/4. Θυμίζω πως στην ίδια συνεδρίαση (των χαμηλών 31 μηνών για τον Γ.Δ.) "ελάχιστες τιμές" καταγράφηκαν για την Alpha Bank στο 0,20 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Eurobank το 0,08 ευρώ σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στις 15 του μήνα.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ξεχωρίζει στα 5,43 ευρώ (4,08%) η ΔΕΗ με τον φίλο Γιάννη να κάνει λόγο για σχηματισμό "κούπας με λαβή" (σε 60΄μέτρηση) που σε ενδεχόμενη διάσπαση των 5,18-5,20 ευρώ τον ενεργοποιεί ανοδικά.

Βραχυπρόθεσμα η μετοχή της ΔΕΗ θεωρείται πιο ώριμη για συνέχιση της κίνησής της σε σύγκριση με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Απόλυτα εναρμονισμένη η διακύμανση και στα 4... κρατικόχαρτα, που εδώ και μέρες παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα και συναλλακτικότητα. Εως τα 4,92 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, έως τα 12,94 του ΟΛΠ, ενώ από τον FT Mid της ΕΥΑΘ στα 2,61 και του ΟΛΘ στο 1,41 ευρώ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος το γεγονός πως στη μετοχή του ΟΛΘ η αξία των συναλλαγών είναι μεγαλύτερη από αρκετές μετοχές του ft25, όπως λ.χ. Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, Motor Oil, ΤΕΝΕΡΓ κ.ά.

Να σημειωθεί πως σταδιακά μετά τις 16.00 ανέβηκε ο πήχης για τον Τραπεζικό Δείκτη λόγω αγορών και στις 4 μετοχές του κλάδου με αποτέλεσμα την αντίδραση του FT25 στα υψηλά ημέρας των 238 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v