Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μάχη» για τις 800 μονάδες

Μικρές απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο, με τον FTSE 25 στην περιοχή των 240 μονάδων. Πτώση υψηλότερη του 4% για Alpha, Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Στο κόκκινο Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. «Στήριξη» παρέχουν ΟΠΑΠ, Coca Cola, Tέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, ΟΛΠ.

Διόρθωση προκαλεί η μη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στο Brussels Group, με τους βραχυπρόθεσμους να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετά τις 13.55.

Υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών με το που έγινε γνωστή αυτή η εξέλιξη, καθώς μερίδα επενδυτών την θεώρηση ως εμπλοκή στο πρόγραμμα που ακολουθεί η ελληνική πλευρά.

Ούτως ή άλλως στην αγορά ήταν θέμα χρόνου, συγκυρίας και αφορμής να πραγματοποιηθούν μαζικότερες πωλήσεις μετά το τελευταίο μίνι ανοδικό σερί. Η υπέρβαση των 818 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των...αντίστοιχων 650 για τον τραπεζικό θεωρήθηκε ως ένδειξη πως η αγορά θα ¨συσσωρεύσει" γύρω από αυτά τα επίπεδα μέχρις ότου υπάρξουν νεότερα.

Η μετάθεση της κατάθεσης του π/νσ που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, με διιστάμενες πληροφορίες να κάνουν λόγο για περικοπές δαπανών είναι μία πρόσφορη αφορμή για μία υποχώρηση της αγοράς προς τις 800 μονάδες.

Εως τις 801,91 μονάδες πριν λίγο ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας μέχρι 0,55% από τις 817,82 μονάδες (σημειώθηκαν στις 11.25΄).

Ανάλογη υποχώρηση του Τραπεζικού Δείκτη στις 612,79 από τις αρχικά υψηλότερες των 649,96 ενώ ο ft25 διόρθωσε στις 240 από τις 246,25 μονάδες.

Μικρή αλλαγή θέσεων σημειώνεται τα τελευταία 15-20΄ και στα Παράγωγα ειδικότερα στα Συμβόλαια του ft25 καθώς περιορίστηκε δραστικά το ευρύτερο premium.

Η ενίσχυση της ροής συναλλαγών, που παραπέμπει σε σπουδή κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων με συνέπεια την σημαντική υποχώρηση όχι μόνο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αλλά και το "γύρισμα" του ΟΤΕ, την υποχώρηση της ΔΕΗ και ορισμένων σηματωρών του δείκτη.

Αναλυτικότερα στη μετοχή της Εθνικής μετά το αρχικό υψηλό στα 1,28 ευρώ έγιναν πωλήσεις μέχρι τα 1,20 ευρώ (στις 14.30) επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν και πάλι εντολές αγοράς. Μεγαλύτερης έκτασης η υποχώρηση για τη μετοχή της Πειραιώς στα 0,352 από τα 0,387 ευρώ, της Alpha Bank στα 0,292 από τα 0,317 και της Eurobank στα 0,123 από τα 0,13 ευρώ.

Η σχετική νευρικότητα, που παρατηρήθηκε νωρίτερα σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία είναι ενδεικτική της ρευστότητας, που κυριαρχεί του ευμετάβλητου (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης της αγοράς, της ταχύτητας στην εναλλαγή πωλήσεων-αγορών ανάλογα με την ειδησεογραφία, τις εξελίξεις.

Αφορμής δοθείσης "δοκιμάσθηκε" για τον Γενικό Δείκτη η στήριξη ακριβώς πάνω στο 15λεπτο κανάλι, που μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια εάν μπορεί να θεωρηθεί και στήριξη μας για αυτές τις ημέρες.

Με πωλητές σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποχωρεί έως τα 1,78 από τα 1,95 ευρώ, με απώλειες έως τα 0,142 ευρώ η MIG, με ρευστοποιήσεις έως τα 7,91 από τα 8,10 ευρώ η Motor Oil.

Από τα 8,33 εως τα 8,04 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που θα πρέπει να μην χάσει σήμερα (ει δυνατόν σε κλείσιμο) τα 8 ευρώ, στα 8,03 ευρώ με αγοραστές ο ΟΠΑΠ, ενώ πωλητές επικρατούν και στη μετοχή της ΔΕΗ. Στα 5,50 ευρώ είναι μία σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον τίτλο.

Στα 19,85 ευρώ η μετοχή της CC/HBC που σε εύρος διακύμανσης 19,47-19,99 ευρώ λειτούργησε και σήμερα (για πολλοστή φορά) σαν...ανασχετήρας των πιέσεων σε τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς.

Νέα εναλλαγή επί μέρους θέσεων και στα Παράγωγα, λίγο μετά τις 14.45 με το Συμβόλαιο του ft25 με μικρό discount "χαμηλότερα" προς τις 241 μονάδες. Ενδειξη, πως ενδεχομένως να επιχειρηθεί εκ νέου ανοδικό "γύρισμα" με μοχλό μάλλον την CC/HBC αλλά και με ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Στα 55,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών που πρακτικά δείχνει πως στην υποχώρηση της αγοράς και το κρίσιμο 20λεπτο δεν υπήρξε σημαντική προσφορά. Ρευστοποιήσεις δηλαδή που παρέπεμπαν περισσότερο σε αξιοποίηση...αφορμής για κατοχύρωση θέσεων και νέες επιλεκτικές κινήσεις οριακά χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v