Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες στη ζώνη των 800 μονάδων

Με περιορισμένο τζίρο η αγορά υιοθετεί «στάση αναμονής» δεδομένης της αυριανής αργίας και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Στο limit up η Σιδενόρ, βουτιά 11% για τη Βιοχάλκο. Πτωτικά η Εθνική Τράπεζα, ανοδικά Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Παλεύει τις 800 μονάδες το Χ.Α., που ξεπέρασε... αβρόχοις ποσί την υποβάθμιση και του οίκου Moody's.

Ανοδικά γυρίζουν την αγορά οι συντονισμένες εντολές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε Πειραιώς, Eurobank από τον τραπεζικό κλάδο.

Συσσώρευση σε στενό εύρος για τους βασικούς δείκτες μέχρι τις 12.45-12.50, με επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και για τους τρεις, με τους αγοραστές να ανεβάζουν σταδιακά τον πήχη μετά τις 13.00.

Σχεδόν άμεση η επιτάχυνση της ροής συναλλαγών (πωλήσεις - αγορές), η λήψη θέσεων αντασφάλισης στα παράγωγα, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώνεται εδώ και λίγη ώρα σε ομόλογα - ασφάλιστρα κινδύνου.

Η αγορά ξεπερνά την αρχική... ψυχρολουσία που προκάλεσαν η υποβάθμιση από τη Moody's και η σημαντική διόρθωση του γερμανικού χρηματιστηρίου, με τους πωλητές να μη φθάνουν χαμηλότερα των 784,31 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 233,54 για τον FT 25 και των 585,98 για τον Τραπεζικό.

Ομολογουμένως εντυπωσιακή, λες και με... μοιρογνωμόνιο, η ελεγχόμενη οπισθοχώρηση και των τριών βασικών δεικτών, η διολίσθηση των μετοχών μέχρι τα πρώτα ανεκτά επίπεδα στηρίξεων. Για τον Γ.Δ. είχαν δοθεί ως στήριξη οι 780 μονάδες, και οι 229 για τον 25άρη, τιμές που δεν άγγιξαν οι δείκτες.

Ούτως ή άλλως με χαμηλές συναλλαγές και περιορισμένο τζίρο η υποχώρηση κυρίως των τραπεζών, με ανάλογα μεγέθη η ευχερής ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας (11.00-11.10).

Σε τρία σημεία εστιάζουν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες:
- στο ότι τα μέχρι τώρα χαμηλά σημειώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς οι δείκτες άνοιξαν με καθοδικό χάσμα,
- στην επιβεβαίωση της σημαντικής ζώνης των 780 μονάδων (και των 230-229 για τον FT 25),
- στην άνετη αντίδραση των δεικτοβαρών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Να σημειωθεί πως σήμερα, εκτός από τις αρχικές πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, σε αρνητικό έδαφος παραμένει η μετοχή-βαρόμετρο της CC HBC (πιθανότατα να αποτελεί... εφεδρεία για παν ενδεχόμενο), ενώ μικρές απώλειες καταγράφονται για τις επίσης δεικτοβαρείς ΕΛ.ΠΕ. και Τιτάν.

Επαναφορά του Γ.Δ. πάνω από τις 800 μονάδες, με απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι καλύτερο προς τις 860-880 μονάδες ή υπέρβαση (τουλάχιστον) των 818 μονάδων.

Πάντως, χρηματιστηριακοί παράγοντες σχολίαζαν το γεγονός πως η υποβάθμιση από τη Moody's επηρέασε ελάχιστα την αγορά, τα «βαριά χαρτιά», παραπέμποντας σε αντίθεση με προηγούμενες υποβαθμίσεις (από S&P, Fitch).

Πράγματι η πίεση στις μετοχές του 25άρη, και δη στις εξαιρετικά «ευαίσθητες» τραπεζικές, ήταν ανεπαίσθητη, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα που έχει η έκβαση της διαπραγμάτευσης. Η προσδοκία της πλειονότητας για την επίτευξη... ενδιάμεσης συμφωνίας που θα άρει ορισμένα από τα εμπόδια αποδεικνύεται πολύ ισχυρότερη από μία υποβάθμιση.

Ενέργεια που από ορισμένους εκλήφθηκε ως ακόμη μία προειδοποίηση - μέσο πίεσης των ξένων-δανειστών για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να συμφωνήσει.

Στα 7,87-8,10 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ που εάν κρατήσει τα 8,05-8,10 ευρώ σε κλείσιμο μπορεί την επόμενη εβδομάδα να δοκιμάσει προς τα 8,80 ευρώ. Ανάλογη εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 7,87-8,05 ευρώ με σχεδόν πανομοιότυπη κίνηση.

Στα 5,33-5,57 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με αγοραστές έως τα 5,92 ευρώ στον Μυτιληναίο, έως το 1,94 ευρώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 9,09 ευρώ για την Jumbo. «Καρφωμένη» στο 30% και το 0,702 ευρώ η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ, με απώλειες 10,54% στα 2,63 ευρώ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Υπεραποδίδουν Ελληνικά Καλώδια (0,734 ευρώ, 6,38%), Σωληνουργεία Κορίνθου (1,10 ευρώ, 8,91%) και ΧΑΛΚΟΡ (0,337 ευρώ, 9,95%) με αυξημένο τζίρο για ΣΩΛΚ και ΣΙΔΕ.

Στα 42,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (13.25) από τα οποία το 51% στις τράπεζες καθώς έχει αυξηθεί ο τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Motor Oil, FF Group, Jumbo, Τιτάν, EXAE, Viohalco, CC HBC, ΕΥΔΑΠ. Στο 62/26 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v