Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμα πονταρίσματα πριν τη… διακοπή

Πτωτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο. Κέρδη 30% για τη Σιδενόρ, πτώση 12% για Βιοχάλκο. Οι στρατηγικές πριν από την αυριανή αργία και το καυτό, όπως αναμένεται, τριήμερο διαπραγματεύσεων. Η κατοχύρωση κερδών και τα τεχνικά όρια κινήσεων για τον Γενικό Δείκτη.

Όσο περισσότερα βήματα πίσω η κυβέρνηση τόσο εγγύτερα προς την ενδιάμεση συμφωνία και τη διέξοδο(;) που αρέσει στις αγορές.

Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές με εσπευσμένη αναθεώρηση βασικών οικονομικών παραμέτρων, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη με το ΧΑΑ να υποχωρεί εχθές οριακά κάτω από τις 800 στο χαμηλό ημέρας των 797,99 μονάδων.

Το χθεσινό βήμα.. όπισθεν στο χρηματιστήριο θεωρήθηκε φυσιολογικό και λίγο ως πολύ αναμενόμενο μετά τη βραχύβια ανοδική αντίδραση, με μοχλό προεξόφλησης κυρίως τον τραπεζικό κλάδο. Η πλειονότητα των ενεργών επενδυτών θεωρούσε τις τελευταίες ημέρες πιθανότατη την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, εξέλιξη που φαίνεται να φέρνει εγγύτερα μία λύση, και αυτό αποτυπώθηκε στην κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη από τις 421 έως την περιοχή των 650 μονάδων.

Ρευστοποιήσεις θέσεων, μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών με τον τραπεζικό κλάδο στις 610 από τις 650 μονάδες, κι ενώ ο δείκτης μετρά απόδοση 22,11% σε διάστημα εβδομάδας.

Δεδομένου ότι στήριξη της εν εξελίξει κίνησης του Γ.Δ. θεωρούνται οι 780 μονάδες το χθεσινό κλείσιμο αφήνει ένα μικρό περιθώριο για ενδεχόμενη δοκιμασία λίγο χαμηλότερα. Άλλωστε η προεξόφληση ενδιάμεσης συμφωνίας δικαιολογεί την περαιτέρω αντίδραση της αγοράς με τις 880 μονάδες να θεωρούνται κρισιμότατη αντίσταση. Πέριξ των 880 μονάδων έχουν διαμορφωθεί πολλές αντιστάσεις, έχουν εγκλωβιστεί σημαντικές θέσεις και για αυτό από ορισμένους παίκτες θεωρείται καταληκτικός στόχος της κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 690 μονάδων στις 21-22 Απριλίου.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα, που μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο αποφέρει 3,81% - 8,68% για τον τραπεζικό κλάδο.

Στο 8,11% η απόδοση μηνός για την ΕΤΕ, με οριακές απώλειες για την Alpha Bank, στο 6,18% για την Πειραιώς και στο 26,80% για τη μετοχή της Eurobank.

Στο σχέδιο της Ελλάδας για την ενδιάμεση "γέφυρα" αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, κι ενώ το Μαξίμου περιμένει πρόοδο μέχρι την Κυριακή. Στα υπόψη το κρίσιμο Δ.Σ. της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη, που όπως εκτιμάται θα αποτελέσει πρόκριμα για τους δανειστές και την ελληνική πλευρά και καταλύτη κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο.

Χωρίς ουσιαστικές συνέπειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, ενώ στα ξένα χρηματιστήρια ήπια διόρθωση στα περισσότερα ευρωπαϊκά την ώρα που η Fed και το ΑΕΠ βάρυναν τη Wall Street.

Στα επιχειρηματικά ξεχωρίζει η αναμενόμενη κίνηση συγχώνευσης των ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ κι ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στις λεπτομέρειες και στα μυστικά αυτής της σημαντικής ενέργειας. Γεγονός που κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό και για άλλες τέτοιου χαρακτήρα κινήσεις σε ορισμένες εισηγμένες.

Με άνοδο 30% άνοιξε η Σιδενόρ, ενώ η Βιοχάλκο πέφτει κατά 12% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

Στα επιμέρους να συνεκτιμηθούν η επικείμενη αποκοπή για ΕΛ.ΠΕ. και ΟΛΘ, προοπτική που εξηγεί και την προσπάθεια διαμόρφωσης καλύτερης-υψηλότερης τιμής. Σημειώνεται ότι τα ΕΛ.ΠΕ. επιστρέφουν 0,21 ευρώ/μτχ. (από μηδενική πέρυσι και 0,15/μτχ. πρόπερσι), ενώ ο ΟΛΘ διανέμει αυξημένο μέρισμα (1,95 ευρώ/μτχ.) με αποκοπή του στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Μαΐου.

Όσον αφορά την υποβάθμιση από τον οίκο Moody's μπορεί η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να μην επηρεάζεται (παραμένει Not Prime) ωστόσο οι δύο βασικοί καταλύτες για την κίνηση αυτή είναι:

-Η μεγάλη αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να έλθει εγκαίρως σε συμφωνία με τους πιστωτές ώστε να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.
-Οι υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής του ενδιάμεσου προγράμματος λόγω της αδύναμης οικονομίας αλλά και της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης.

Το αρνητικό outlook αντανακλά τη θέση της Moody΄s ότι το ισοζύγιο των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών ρίσκων στην Ελλάδα, κλίνει προς την αρνητική πλευρά.

Τεχνικά ισχύει η μέτρηση του αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, πως η υπέρβαση των 818 μονάδων είναι η ελάχιστη προϋπόθεση προκειμένου να ακυρωθεί ή έστω να αναβληθεί το βασικό σενάριο που πιθανολογεί την προσέγγιση των 666 μονάδων.

Στα παράγωγα αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 43.007 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.748, 13.690 για τον Μάιο, 58 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 243,25) κινήθηκε μεταξύ των 239 και των 247 μονάδων και παρουσιάζοντας καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε την υπερτίμηση στο 2%. Μετά τις 17.00, έγιναν πράξεις με premium έως και 0,5%.

Με άνοδο 2,21% στο 1,39 $ (περίπου 1,26 ευρώ) το ADR της ΕΤΕ στο NYSE και με περιθώριο/premium 2,16% στο 1,42$ για τη σημερινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v