Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι προσδοκίες απογειώνουν τις τράπεζες

Κόντρα στις ξένες αγορές κινείται το ΧΑ, που προσεγγίζει τα επίπεδα των 855-860 μονάδων. Διψήφια άνοδος για Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Kέρδη υψηλότερα του 7% για MIG, ΟΛΠ, Viohalco. Μικρές απώλειες για την Coca Cola.

Ισχυρά κέρδη στο ΧΑΑ, την ώρα που η διόρθωση σε πολλά ευρωπαικά χρηματιστήρια διευρύνεται και σε μία συγκυρία που ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup δεν θεωρεί ταμπού το θέμα του ελληνικού χρέους.

Με την αγορά να κινείται στην ευρύτερη περιοχή των 855 μονάδων το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών στρέφεται και στα επί μέρους των εισηγμένων, στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, τα μερίσματα και τις αποκοπές, στις τιμές-στόχους που θέτουν ξένοι και εγχώριοι οίκοι.

Οι μέχρι τώρα συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές παραπέμπουν σε αναδιάταξη δυνάμεων στα "τοπικά υψηλά¨ της περιόδου από την αρχή Μαρτίου μέχρι σήμερα θυμίζοντας τον "πυθμένα" των 691,43 μονάδων στη συνεδρίαση της 22ας Απριλίου.

Για ολοκλήρωση βραχυπρόθεσμων σχηματισμών κάνουν λόγο αναλυτές και ειδικοί της αγοράς εκτιμώντας πως για να υπάρξει συνέχεια θα χρειαστεί μία μικρή οπισθοχώρηση, αφομοίωση των τρεχόντων επιπέδων και υπό προυποθέσεις μία επόμενη προσπάθεια με πρώτο στόχο τις 880 μονάδες.

Προς ώρας όμως χρήζει προσοχής η διόρθωση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, ενδεικτικά ο DAX υποχώρησε νωρίτερα μέχρι τις 11.167,55 μον. (έως 1,65%) την ώρα που συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ευρωπαικά ομόλογα.

Αναλυτές εκτιμούν, πως οι ευρωπαικές αγορές βρίσκονται σε διαδικασία μετακύλησης θέσεων/ρευστότητας μεταξύ ομολόγων/μετοχών μετά την "κορύφωση" των χρηματιστηρίων και την υποχώρηση της απόδοσης των τίτλων σε πολυετή χαμηλά.

Μία πιθανότατη μετακύληση/rotation που ενδέχεται να επηρεάσει για κάποιο διάστημα τις ευρω αγορές, σε μία συγκυρία που τα κέντρα Βερολίνου-Φρανκφούρτης- Βρυξελλών αναζητούν την διέξοδο/λύση στο "ελληνικό πρόβλημα".

Εν προκειμένω θα ήταν χρήσιμο και για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στο χρηματιστήριο να συνεκτιμούν την εικόνα των ευρωαγορών, τις αγορές κρατικών ομολόγων κ.λ.π.

Στο ΧΑΑ είναι ενθαρρυντικό το ότι η αντίδραση συντηρείται με μέτρο και διαχείριση αγορών/πωλήσεων, πραγματοποιείται κατοχύρωση κερδών και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων χωρίς να δημιουργείται σημαντική πίεση.

Κάτι, που δείχνει τη δυναμική που έχει το τελευταίο...ποντάρισμα και υπό προυποθέσεις μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα δείκτες και μετοχές.

Για τον Γενικό Δείκτη με τις 850 ως αντίσταση ζητούμενη θεωρείται η επιβεβαίωση των 825 μονάδων ως στήριξη με τον δείκτη να έχει ως χαμηλό ημέρας τις 822,58 μονάδες.

Στο εύρος των 646,74 έως 721 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης με σχεδόν το 60% των μέχρι τώρα συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων.

Εως τις 257 μονάδες ο FT 25, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητα του, ενώ πάνω από τις 850 μονάδες έχει επανέλθει ο FT Mid. Ενθαρρυντική ένδειξη η σχετική κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες και στον χώρο των "μεσαίων" μετοχών καθώς σε ισχυρές εισηγμένες της κατηγορίας έχει τοποθετηθεί επενδυτικό κεφάλαιο.

Από τις τράπεζες η Εθνική κυμαίνεται στα 1,25-1,30 ευρώ με προοπτική συνέχισης εάν διασπαστούν πειστικά τα 1,30 ευρώ.

Θυμίζουμε, πως η τελευταία αντίδραση από τα 0,906 της 21/4 θεωρείται μέρος του σχηματισμού που έχει ξεκινήσει από τα 1,72 ευρώ της 24/2. Ανάλογα από την διακύμανση της ΕΤΕ θα εξαρτηθεί και των υπολοίπων με την Alpha Bank να 'εχει ως κοντυνότερη αντίσταση τα 0,36 ευρώ, τα 0,47 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς και για την Eurobank τα 0,16 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη στα 22,50-23,09 ευρώ του ΤΙΤΑΝα με τον όμιλο να ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου μετά την συνεδρίαση.

Στα 8,49-8,68 ευρώ της ΜΕΤΚΑ με την εισηγμένη να διανέμει μέρισμα 0,50 ευρώ με αποκοπή στην αυριανή συνεδρίαση.

Στα 6,09-6,22 ευρώ του Μυτιληναίου με νέα γ.σ στις 18 του μήνα προκειμένου να αποφασισθεί η επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ/μτχ.

Συμβαδίζουν ΟΤΕ στα 8,62 και ΟΠΑΠ στα 8,73 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ που αντιδρά στα 5,89 ευρώ (5,1%) η Alpha Finance "κόβει" την τιμή-στόχο στα 9,5 (από 16,8 ευρώ προηγουμένως !).

Να συνεκτιμηθεί το ότι σε "τοπικές κορυφές" μετοχών-σηματωρών (ΜΕΤΚΑ, Jumbo, FF Group κ.α.) πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές γεγονός που απαιτεί την προσοχή μας. Ενδεχόμενη "κορύφωση" κίνησης με αυξημένους τζίρους δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης/συσσώρευσης σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Κινητικότητα όμως και στον FT Mid, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται εισροή κεφαλαίων σε μετοχές των Intralot, Fourlis, Frigoglass, θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΣΙΔΕΝΟΡ αλλά και σε Lamda Development, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ.

Για τη μετοχή της ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ με τρέχουσα τιμή στα 0,695 ευρώ η Alpha Finance μειώνει τον στόχο στα 1,32 από τα 1,87 ευρώ.

Αυξημένες συναλαγές και στα 3 warrants, με το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος στο ΑΛΦΑ τπ (0,528-0,561 ευρώ), ενώ στα 0,227-0,255 κυμαίνεται το ΕΤΕ τπ και στα 0,10-0,113 το ΠΕΙΡ τπ.

Στα Παράγωγα το Συμβόλαιο του ft25 κυμαίνεται με premium περίπου 2,67% προς τις 253,75 μονάδες me 4.689 ΣΜΕ στον τρέχοντα μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v