ΧΑ: «Δυνατή» αντίδραση προς τις 850 μονάδες

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με τον FT 25 στις 250 μονάδες. Ανοδος υψηλότερη του 4% για ΟΠΑΠ, Alpha, Πειραιώς, MIG, Τέρνα Ενεργειακή. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola, OTE, ΔΕΗ. Πτώση καταγράφει η Aegean. Aυξημένες οι συναλλαγές.

Ψύχραιμες κινήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, με το Χ.Α. να ακολουθεί κατόπιν τον ανοδικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών.

Απαραίτητη η επιβεβαίωση των ενδοσυνεδριακών στηρίξεων, η μετακύλιση θέσεων short σε long (με εμφανή τη διευκόλυνση να αποφευχθεί ένα...short squeeze), αύξηση των συναλλαγών μετά τις 11.10 και προσέγγιση των 850 μονάδων λίγο πριν από τις 11.20, με κέρδη 2,7% για το Γ.Δ.

Θετικό το κλίμα από το πρωί στην Ευρώπη με αφορμή τη δήλωση του μέλους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ για αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ το Μάιο και τον Ιούνιο.

Ανοδικό ξεκίνημα και στο ελληνικό χρηματιστήριο με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις, καλή συνέχεια με τον Γενικό Δείκτη έως τις 839,36 μονάδες καλύπτοντας- μέχρι τώρα- δύο σημαντικά σημεία αναφοράς, των 832 και των 838 μονάδων.

Ικανοποιητικός ο ρυθμός συναλλαγών με 12 εκατ. ευρώ στα πρώτα 20΄ της συνεδρίασης και 26 εκατ. ευρώ στις 11.20, με το 62% στον τραπεζικό κλάδο ενδεικτικό της εστίασης κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με προσεκτικές κινήσεις και στα παράγωγα, καθώς η χθεσινή... αιφνιδιαστική ανατροπή κινδυνεύει να εγκλωβίσει αρκετούς πωλητές/short που προεξοφλούσαν ταλαιπωρία της αγοράς εν όψει Συνόδου και ενδεχόμενου έκτακτου Eurogroup (στις 25/5).

Καλό θα ήταν οι θέσεις να κλείσουν χωρίς σημαντική απόκλιση και χωρίς εγκλωβισμούς προκειμένου να διευκολυνθεί η σταδιακή είσοδος κι άλλων στην υποκείμενη αγορά μετοχών.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος χωρίς αυτό να σημαίνει πως σε αρκετές μετοχές του ft25 αλλά και του FT Mid και χαμηλότερων κατηγοριών δεν παρατηρούνται αξιόλογες κινήσεις. Το σημαντικό είναι πως η μέχρι τώρα κίνηση επιχειρείται με κλιμάκωση τιμών (και όχι με... τράβηγμα των τιμών στην αρχή της συνεδρίασης) γεγονός που διευκολύνει την τοποθέτηση όσων προσβλέπουν σε σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης.

Εως την περιοχή των 690 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, με απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του θετικού σεναρίου την πειστική υπέρβαση των 705-710 μονάδων (τουλάχιστον). Με απώλειες 29,3% από την αρχή του έτους ο Τραπεζικός Δείκτης είναι από τους πλέον υπερπιεσμένους και τους πλέον ευπαθείς στη ροή των ειδήσεων κι εξελίξεων.

Ενα θέμα που εύλογα απασχολεί και όσους κινούνται στο περιθώριο του Τ+3 είναι η στάση της ΕΚΤ σχετικά με τον ELA και τα ενέχυρα που παρέχουν οι τράπεζες. Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρει όλες τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, ενώ η Handelsblatt σημειώνει πως η ΕΚΤ δεν θα "κόψει" τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ.

Οι κινήσεις των παικτών μετά τις 11.05-11.10 σταδιακά επιθετικότερες από τις τράπεζες αλλά και τις υπόλοιπες μετοχές δείχνει την εστίαση των βραχυπρόθεσμων και στην προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης. Κίνηση που εκτιμάται πως σταδιακά θα ωθήσει ακόμη πιο ψηλά την αγορά εάν επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα και των 838 μονάδων για τον Γ.Δ.

Στο 1,23-1,27 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αυξανόμενες συαλλαγές μετά τις 11.10, έχοντας αναφέρει ως ελάχιστη προϋπόθεση την υπέρβαση του 1,26-1,28 ευρώ.

Στο 0,458 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς που όπως και των Alpha Bank, Eurobank ανεβάζουν στροφές μετά την αρχική απαραίτητη επιβεβαίωση των ενδοσυνεδριακών στηρίξεων και την απαραίτητη εισροή νέων κεφαλαίων.

Με αγοραστές προς τα 8,80 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καλύπτοντας πλήρως την τεχνική προϋπόθεση που είχαμε θέσει σε προχθεσινό σχόλιό μας.

Με αγορές έως τα 5,43 ευρώ στη ΔΕΗ και έως τα 8,68 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ. Επιταχυνόμενη ροή συναλλαγών μετά τις 11.20 με τον πήχη να ανεβαίνει για την πλειονότητα των μετοχών του ft25 αλλά και του FT Mid.

Υπεραπόδοση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, ΓΕΚ-Τέρνα, Μυτιληναίο, Jumbo.

 

Η πορεία του Γενικού Δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v