Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι «πάγωμα» του ELA από την ΕΚΤ

Οι φόβοι για προειδοποιητική βολή από την ΕΚΤ με ελαφρύ «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων. Το σερί των εβδομαδιαίων αυξήσεων του ELA και γιατί μπορεί να σπάσει. Οι λεπτές ισορροπίες και πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι. Η εικόνα στο μέτωπο των καταθέσεων.

Στο τραπέζι «πάγωμα» του ELA από την ΕΚΤ

Ο χρόνος τελειώνει καθώς αδειάζει η κλεψύδρα της ρευστότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται για μία ακόμη φορά αύριο Τετάρτη να αποφασίσει για τις ελληνικές τράπεζες υπό την πίεση του σκληροπυρηνικού μπλοκ των κεντρικών τραπεζιτών που έχουν στοιχιστεί γύρω από τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Πάγιο αίτημα, εδώ και τρεις εβδομάδες, των σκληρών του διοικητικού συμβουλίου είναι η αύξηση του haircut στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) με στόχο την άντληση ρευστότητας.

Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η απόφαση για την αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων έχει παρθεί, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει μεταφέρει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι η κεντρική τράπεζα θα εξαντλήσει τα περιθώρια αναμένοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και θα πράξει αναλόγως.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι δεν αναμένεται κάτι θετικό από την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο ερώτημα αν θα αποφασισθεί αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων τονίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει αποδείξει ότι περιμένει, ωστόσο δεν αποκλείεται υπό την πίεση των σκληροπυρηνικών αλλά και για λόγους πίεσης όλων των πλευρών να προχωρήσει σε μία μικρή προειδοποιητικού χαρακτήρα αύξηση του haircut. «Αντέχουμε μία μικρή αύξηση της τάξης των 10 μονάδων βάσης. Αλλά μέχρι εκεί», αναφέρουν και προσθέτουν ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία των συνομιλιών του Brussels Group.

Ο ELA

Μία νέα διάσταση δίνουν τραπεζικά στελέχη και για το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας. "Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ήσυχη όσον αφορά τις εκροές καταθέσεων. Φυσικά συνεχίζουν να φεύγουν σε σταθερή βάση κάθε ημέρα από 150 έως 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο υπήρξε μία σημαντική μεταβολή καθώς το δημόσιο δεν τράβηξε λεφτά μιας και οι δήμοι δεν απελευθερώνουν τα διαθέσιμά τους και έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο οι πηγές εξεύρεσης χρημάτων για το δημόσιο", τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: "Σήμερα στον ELA υπάρχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την ηρεμία μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να μην δώσει περαιτέρω ρευστότητα. Είναι μία πιθανότητα...".

Υπενθυμίζεται ότι ο ELA έχει μέχρι στιγμής όριο στα 80 δισ. ευρώ και την προηγούμενη Τρίτη η ΕΚΤ άνοιξε τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά 1,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v