ΧΑ: Με οδηγό τις τράπεζες η πολιορκία των 850 μονάδων

Σημαντική άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο με τον FT 25 στην περιοχή των 255 μονάδων. Στο +7% Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη άνω του 3% για ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Πιέσεις σε Folli, Μέτκα και Aegean.

Στον ρυθμό των κινήσεων για πολιτική συμφωνία συνεχίζει ανοδικά το Χ.Α., με τους αγοραστές να κινούνται σε όλο το μήκος και το πλάτος της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες.

Σταδιακά γίνεται η εισροή κεφαλαίων στην αγορά, χωρίς βιασύνες τοποθετούνται (κυρίως βραχυπρόθεσμοι ) στη πλειονότητα από τις 25 μετοχές του ft25 και τις 20 του FT Mid επιτρέποντας έτσι τη διάχυση του ενδιαφέροντος, της ρευστότητας και της συνακόλουθης ανοδικής αντίδρασης.

Παράλληλα διευκολύνεται το κλείσιμο θέσεων πώλησης/short, η μετακύλιση άλλων σε συμβόλαια αγοράς/long με γνώμονα τον χρονικό ορίζοντα εξεύρεσης λύσης-διεξόδου.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου εντείνονται παρασκηνιακά οι διεργασίες προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση, ενώ στο πλούσιο παρασκήνιο που αποκαλύπτει η Αγελική καταγράφονται και οι όποιες επιφυλάξεις σχετικά με τη διαρροή του εγγράφου.

Στην αγορά χωρίς να παραγνωρίζουν τις παγίδες, που ελλοχεύουν στο ότι χάθηκε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και τους κινδύνους που κρύβονται στα ψιλά γράμματα, γνωρίζουν πολύ καλά τα ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια, που απομένουν πλέον στην ελληνική πλευρά.

Είμαστε σε ένα σημείο συναγερμού όπου όλοι οι θιασώτες μίας πολιτικής συμφωνίας, οι πολέμιοι ενός επώδυνου συμβιβασμού, η ελληνική κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά και η στενή ηγετική ομάδα γνωρίζουν πολύ καλά πως τα περιθώρια φτάνουν - δεν φτάνουν μέχρι το πρώτο 5νθήμερο-15νθήμερο του Ιουνίου. Δεδομένου μάλιστα του χρόνου, περίπου μίας εβδομάδας, που θα χρειαστεί οποιαδήποτε "νέα σύμβαση" να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια έξι κρατών μελών.

Κυνηγώντας τον χρόνο λοιπόν στο Χ.Α. επιχειρείται ακόμη μία αντίδραση προεξόφλησης παράλληλα με την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και των ενθαρρυντικών ενδείξεων από παράπλευρες αγορές (όπως τα ομόλογα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα παράγωγα κ.λπ.).

Ξεπερνώντας ο Γενικός Δείκτης διαδοχικά τις πρώτες ασθενείς βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις στις 832 και στις 838 μονάδες συνέβαλε στο να λυθούν αρκετοί παίκτες, οι οποίοι διστάζοντας μέχρι τις 12.45-13.00 ακολούθησαν την άνοδο υψηλότερα των 850, με αποτέλεσμα να φτάσει ο δείκτης μέχρι τις 857,26 μονάδες.

Μεθοδικά πραγματοποιείται και η μετακύλιση θέσεων στα παράγωγα με τις μέχρι τώρα θέσεις αγοράς που έχουν ανοιχτεί να δικαιολογούν την ενίσχυση του δείκτη προς τις 260 μονάδες. Κινήσεις που γίνονται στη λογική πως εάν εν τέλει εξευρεθεί λύση-διέξοδος μέχρι τις αρχές Ιουνίου ο μήνας θα κλείσει υψηλότερα μέχρι την τρίτη Παρασκευή (19/6) οπότε και το δεύτερο triple witching του 2015.

Το ενθαρρυντικό είναι πως από τις μέχρι τώρα κινήσεις στα παράγωγα δεν φαίνεται να εκβιάζονται αγορές μετοχών από την υποκείμενη αγορά, αποφεύγεται έτσι η υπερβολή ενός short squeeze που μπορεί να απέφερε ισχυρές αποδόσεις σε διάστημα 1-3 συνεδριάσεων, πιθανόν όμως να μην προσέλκυε νέα κεφάλαια και δη επενδυτικά, που τόσο χρειάζεται η αγορά.

Οπλο μίας ανοδικής κίνησης με προϋποθέσεις διάρκειας είναι η σταδιακή είσοδος-προσέλκυση νέων παικτών και ρευστότητας, η διάχυση του ενδιαφέροντος σε πολύ περισσότερες από τις γνωστές 4-8 μετοχές και την αναδιάταξη δυνάμεων σε επίπεδα άνω των 790-800 μονάδων για τον Γ.Δ.

Μερική αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων έχει γίνει στη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων της συσσώρευσης. Τώρα αυτό που προέχει είναι η προσεκτική προσέλκυση νέων, η αύξηση των συναλλαγών ώστε να ξεφύγουν από τα 60-70 εκατ. ευρώ των τελευταιών ημερών. Αυτά, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι θεωούν ενθαρρυντική τη σταδιακή και με μέτρο κίνηση που επιχειρείται σήμερα.

Εως τις 698,21 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης έχοντας σημειώσει 2-3 φορές ως αναγκαία προϋπόθεση την υπέρβαση των (τουλάχιστον) 705 μονάδων για τη συνέχεια.

Στις μετοχές του κλάδου κινητικότητα και στους τέσσερεις τίτλους αλλά και στα warrants των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank.

Επιθετικότερη η κίνηση για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, πολύ πιο συγκρατημένη για την Εθνική. Σηματωρός ο τίτλος της ΕΤΕ θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον στο 1,23/1,24 ευρώ με κύριες αντιστάσεις στο 1,26 και 1,28 ευρώ.

Στις τράπεζες έχει πραγματοποιηθεί περίπου το 68% των συναλλαγών καθώς συγκριτικά αυξημένος τζίρος έχει γίνει σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, CC/HBC, Jumbo, FF Group, Motor Oil, METKA, EXAE, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τrastor.

Με συντονισμένες τοποθετήσεις υπεραποδίδουν ΓΕΚ-Τέρνα (έως το 1,87 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (έως τα 2,96 ευρώ), ΕΧΑΕ (έως τα 5,74 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (έως τα 4,76 ευρώ), Viohalco (έως τα 2,47 ευρώ).

Στα 8,95 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,80 του ΟΠΑΠ, στα 5,45 ευρώ της ΔΕΗ. Σημειώνεται πως στις δύο τοπικές ... κορυφές της συνεδρίασης (στις 11.47 και στις 13.20) σημειώθηκαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα σε αρκετούς τίτλους του FT Mid με Frigoglass, Fourlis, Lamda Development, Attica Bank, ΑΝΕΜΟΣ, Intralot, ΣΙΔΕΝΟΡ - θυγατρικές να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Με σημαντικά κέρδη κινούνται και τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια στον απόηχο των δηλώσεων μέλους της ΕΚΤ για την αύξηση των αγορών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ενδεικτικά πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 11.792 μονάδες (1,72%), στο Παρίσι ο CAC 40 με 1,68% στις 5.096 μονάδες και στις 987 ο Euronext 100. Ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στα 62,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, λίγο πριν από τις 14.00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v