ΧΑ: Αντιμέτωπος με τις πρώτες αντιστάσεις ο Γενικός Δείκτης

Αυξημένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, αλλά και τα παράγωγα σε μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση. Εσυραν το χορό Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank με κέρδη 5%. Ράλι (+11%) για ΤΕΝΕΡΓ. Το βλέμμα στις αποφάσεις της ΕΚΤ και τη Ρίγα.

Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως το τελικό κλείσιμο άφησε κάποιες αμφιβολίες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και αν εν τω μεταξύ δεν μεσολαβήσει η είδηση καταλύτης, που θα βάλει και πάλι "καύσιμα στο ρεζερβουάρ" των αγοραστών.

Και αν χθες το "σημείωμα βοήθειας" έφερε τα κάτω - πάνω, στο ταμπλώ του Χ.Α., η ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ασφαλώς και μετρίαζε τον ενθουσιασμό όσων έβλεπαν την συμφωνία να είναι πολύ κοντά.

Παρά ταύτα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ορμή, ενθουσιασμό και "ανοδική ουρά" και με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ο Γενικός Δείκτης έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 857,26 (+3,9%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 698,21 μονάδες με κέρδη 5,74%, βοηθούμενοι και από το αρχικό "short covering".

Με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΜ ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη έφθασαν να σημειώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή (μέχρι τα 2,96 ευρώ, +12,55%) και Alpha Bank (μέχρι τα 0,33 ευρώ, +8,55%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 7% έφθασαν οι Eurobank, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και του 6% οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μόνη "σκιά" στον πρωινό "ενθουσιασμό" ο σχετικά υψηλός τζίρος (το πρώτο 10λεπτο συμπληρώθηκε με τζίρο στα 9 εκατ. και χωρίς "πακέτα", που δημιουργούσε υπόνοιες εύκολων ρευστοποιήσεων), όμως και αυτός σταδιακά κατέβασε στροφές, καθώς οι "γρήγοροι" φρόντισαν να ρευστοποιήσουν με "το καλημέρα".

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα "ενεργού trader", ο οποίος δήλωνε ότι με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, είχε ρευστοποιήσει το σύνολο του χαρτοφυλακίου του, το οποίο "είχε χτίσει" κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Με την ειδησεογραφία να μην δίνει "νέες ενέσεις ψυχολογίας" στους λίγους αγοραστές και τους περισσότερους traders να παραμένουν στην πλευρά των πωλητών, κατοχυρώνοντας κέρδη, επόμενο ήταν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να απομακρυνθούν αισθητά από τα υψηλά ημέρας, όπως και αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ σταδιακά, άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα "κόκκινα σημάδια" στο ταμπλώ του FTSE25.

Χρειάστηκε η επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών, μετά τις 16.54 (βλ. διάγραμμα) προκειμένου Γενικός Δείκτης και κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να επιστρέψουν σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως αυτή η κίνηση δεν έφερε νέους αγοραστές στο ταμπλώ του Χ.Α.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το "κουδούνι της λήξης" βρήκε με αρνητικό πρόσημο τους Αεροπορία Αιγαίου (-0,27%), Μέτκα (-0,12%), ΟΛΠ (-0,26%) και Folli Follie Group (-0,87%), ενώ αμετάβλητη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση άφησε διττά συμπεράσματα.

Στα θετικά, ότι ενώ δεν υπήρξε, ουσιαστικά, νέα είδηση που θα "ντοπάριζε" τους αγοραστές, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. διακράτησαν, μάλλον εύκολα, το θετικό πρόσημο, μέχρι τέλους.

Από την άλλη, το σταδιακό "σβήσιμο" του τζίρου (που παρά ταύτα ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, ξεπερνώντας οριακά το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ), το κλείσιμο των βασικών δεικτών χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και η θεωρητική ενδυνάμωση των αμέσως επόμενων αντιστάσεων, συνηγορούν ότι δύσκολα το Χ.Α. θα μπορέσει να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, χωρίς νέο "σημείωμα βοήθειας".

Έτσι και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 858 μονάδων και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών υψηλότερα των 730 μονάδων, καθώς αυτά είναι να σχετικά πρόσφατα ενδοσυνεδριακά υψηλά, που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της 7ης τρέχοντος μήνα.

Επίσης, χωρίς καμία αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε σημαντικά τις κοντινές αντιστάσεις για τους Τραπεζικούς τίτλους. Έτσι, θα χρειαστεί το "κάτι παραπάνω" προκειμένου να υπερκεραστούν για την Alpha Bank τα 0,3550 και 0,3680 ευρώ, για την Εθνική τα 1,27 - 1,28 και 1,30 ευρώ, για την Eurobank τα 0,1500 - 0,1570 και 0,1730 ευρώ και για την Πειραιώς η ζώνη 0,4880 - 0,50 ευρώ.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, παραμένει τεχνικά ζητούμενο τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 255 - 258 μονάδων, που θα ισχυροποιήσει το σενάριο πιθανής αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική, τοποθετώντας ως διαγραμματικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 280 με 300 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα οποία "απασχολούν" περισσότερο τους traders και για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το "stop" για τους "long" έχει ανέβει στις 790 μονάδες, με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 836 και 821 μονάδες.

Απόλυτα επιγραμματικά αξίζουν αναφοράς οι ειδήσεις - εκτιμήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας" από την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και μετά.

Ο χρόνος τελειώνει καθώς αδειάζει η κλεψύδρα της ρευστότητας και η ΕΚΤ καλείται για μία ακόμη φορά, αύριο Τετάρτη, να αποφασίσει για τις Ελληνικές Τράπεζες υπό την πίεση του "σκληροπυρηνικού μπλοκ" που ζητούν την αύξηση του "haircut" στα ενέχυρα που δίνουν οι Ελληνικές Τράπεζες στον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) με στόχο την άντληση ρευστότητας.

"Η Άνγκελα Μέρκελ είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου στη Ρίγα", σύμφωνα με Γερμανό Αξιωματούχο, που τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελληνική βοήθεια στη Σύνοδο της Ρίγας και πως αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στα τέλη του μήνα, ή στις αρχές του Ιουνίου, διατύπωσε ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ που παράλληλα έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι έχει καταστρώσει σχέδιο για συμβιβασμό της Αθήνας με τους Πιστωτές, αν και παραδέχτηκε ότι εμπλέκεται ενεργά στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα και με τον Γιούνκερ δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη στη Ρίγα, αλλά θα υπάρξουν συναντήσεις για την Ελλάδα.

"Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Πιστωτών της για τη χορήγηση περαιτέρω χρηματοδότησης είναι αργή", δήλωσε η Κομισιόν, διαψεύδοντας την ύπαρξη νέας πρότασης που θα δίνει στην Αθήνα ρευστό με πιο ευνοϊκούς όρους.

Μήνυμα για επιτάχυνση των συνομιλιών ώστε να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους εξέπεμψαν από το Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. "Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα", δήλωσαν οι δυο Ηγέτες. "Όλοι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

"Είναι απίθανο να υπάρξει μια συμφωνία της Ελλάδας με τους Εταίρους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι η απόφαση για το Ελληνικό χρέος και τις μεταρρυθμίσεις θα ληφθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων της Αθήνας με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα, αισθητά αυξημένες ήταν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, με τις περισσότερες πράξεις να γίνονται με μικρό premium, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων: 10ετες (10,8%), 5ετες (15,72%) και 3ετες (21,54%).

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του FTSE25, ασφαλώς και τις "εντυπώσεις έκλεψε" το +11,79% της Τέρνα Ενεργειακή, που έκλεισε και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Τεχνικά, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, πριν ανοίξει ο δρόμος για minimum κίνηση προς τα 3,50 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην ατέρμονη διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, οι επίσημες ανακοινώσεις όλων των Πλευρών τελούν υπό αίρεση οδηγώντας συχνά σε παραδοξότητες, καθώς ούτε η επιβεβαίωση ούτε η διάψευση μιας ρήσης, ή του περιεχομένου ενός εγγράφου, συνιστούν επαρκείς λόγους για τη σχετική αποδοχή.

Για παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει δημόσια ότι επίκειται συμφωνία εντός μιας εβδομάδος, χωρίς ωστόσο οι Αγορές να δίνουν ανεπιφύλακτη ψήφο εμπιστοσύνης, με το Χρηματιστήριο να δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις 850 μονάδες και τον όγκο των συναλλαγών να είναι ανεπαρκής για να τις ξεπεράσει.

Άλλος Υπουργός διαψεύδει ότι θα υπάρξει υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, ξεχνώντας ότι στην πολιτική η διάψευση (ιδιαίτερα αν προέρχεται από δύο πηγές) μπορεί να συνιστά επιβεβαίωση (!) Και ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε 4 προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για την επίτευξη ενός "έντιμου συμβιβασμού" (αναδιάρθρωση χρέους-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα-επενδυτικό πρόγραμμα-καμία μείωση σε μισθούς/συντάξεις).

Πρόκειται δηλαδή για ένα σκηνικό που προϊδεάζει μεν για κάποιας μορφή συμφωνία μέχρι το τέλος Μαϊου, ώστε να βοηθηθεί χρηματοδοτικά η Χώρα για την εκπλήρωση των υψηλών δανειακών και λοιπών ανελαστικών Δημόσιων δαπανών των επόμενων εβδομάδων, αλλά δεν συνιστά την οριστική λύση που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Οικονομίας. Έτσι, προσβλέπουμε σε μια προσωρινή λύση με την συνομολόγησή μας σε μια ακόμη παλέτα φορολογικών μέτρων, ενώ μετατίθενται οι μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας και στο Ασφαλιστικό που συνιστούν προαπαιτούμενα για ένα "μεγάλο πακέτο" χρηματοδοτικών διευκολύνσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα για το τέλος Ιουνίου, ενδεχομένως.

Στο μεταξύ το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα θα συνεχίζει να έχει τη ζωτική ανάγκη της συνεχούς αναπροσαρμογής των ορίων του ELA, για να διατηρείται η ρευστότητα σε ανεκτά επίπεδα, ενόψει μάλιστα της πιθανολογούμενης περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος των επισφαλών απαιτήσεων, τόσο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης όσο και εξαιτίας του συντηρούμενου χαλαρού κλίματος για πολλούς "συνειδητά ασυνεπείς" δανειολήπτες. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σκλήρυνσης της στάσης της ΕΚΤ μέσω ενός "κουρέματος" των προσφερόμενων εξασφαλίσεων, ιδιαίτερα αν διαψευστεί η προσδοκία κάποιας συμφωνίας της Χώρας με τους Δανειστές της τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το σκηνικό αυτό είναι η ιδανική συνταγή για να διατηρεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο την υψηλή μεταβλητότητά του, με τους πρωταγωνιστές-funds εξωτερικού να επιδίδονται σε βραχυχρόνιες κινήσεις, εναλλάσσοντας τη στρατηγική τους (από πωλητές σε αγοραστές, ή το ανάποδο) ακόμη και ενδοσυνεδριακά, επικαλούμενοι κάποιο "νέο δεδομένο", όπως ήταν το έγγραφο της Κομισιόν.

"Δεν συνιστά ωστόσο περιβάλλον που θα οδηγήσει σε επενδυτικές αποφάσεις, καθώς η ανάλυση των χρηματοοικονομικών δεδομένων των εταιρειών, για πολλές από τις οποίες είναι κραυγαλέα ελκυστικά τα θεμελιώδη στα παρόντα επίπεδα τιμών, είναι στα αζήτητα, ενόσω το 'countryrisk' διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και η αξιοπιστία παραμένει στο ναδίρ" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές τάσεις επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai (+3,13%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,77%).

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, με τους αγοραστές να "ενθουσιάζονται" για την χαμηλή πτήση του ευρώ και στην ιδέα ότι μπορεί η Fed να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων, ενώ επιφυλακτικά, (μετά τα χθεσινά νέα ρεκόρ) ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.

Ισχυρές απώλειες για χρυσό, πετρέλαιο και ευρώ, με το τελευταίο να υποχωρεί χαμηλότερα των $1,1150.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές σημαντικές απώλειες του ευρώ, έχουν αφορμή και την δήλωση Κερέ. "Το πρόσφατο 'sell off' στην Αγορά των Ευρωπαϊκών Κρατικών ομολόγων ήταν μια φυσιολογική διόρθωση, όμως η ταχύτητα της προσαρμογής είναι ανησυχητική και δείχνει 'ακραία αστάθεια' στην Αγορά", σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ, η οποία αγοράζει μηνιαίως τίτλους ύψους 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξήσει "ελαφρά" τις αγορές τον Μάιο και τον Ιούνιο, λόγω της χαμηλής ρευστότητας που παρατηρείται στις Αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως οι προσαρμογές αυτές δεν σχετίζονται με την αστάθεια στην Αγορά ομολόγων.

Μένοντας στην Ευρώπη, στο 41,9 έκανε "βουτιά" ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας τον Μάιο, από 53,3 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 49 που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο ZEW.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις σημείωσαν άλμα 20,2% στις 1,14 εκατομμύρια κατοικίες από 944.000 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις των νέων κατοικιών θα ανέλθουν στα 1,02 εκατομμύρια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 74,6 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Jumbo στο εννεάμηνο της χρήσης 2014-2015, καταγράφοντας άνοδο 7,4%, εκτιμά η IBG σε σχετική έκθεση. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 8,6 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Μείωση ζημιών θα καταγράψει η Fourlis το α΄ τρίμηνο προβλέπει η IBG σε report καθώς εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 4,1 εκατ., από 4,4 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΟΤΕ παρουσίασαν οι Goldman Sachs και Piraeus Sec.

H Goldman Sachs τονίζει ότι οι αδύναμες διεθνείς δραστηριότητες αντισταθμίστηκαν από τις ισχυρές εγχώριες δραστηριότητες. Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει θετικές τις τάσεις που σημειώθηκαν στα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας, ενώ εκτιμά ότι οι αρνητικές τάσεις στη Ρουμανία θα υποχωρήσουν. Παράλληλα προχωρά σε μικρή αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,4 ευρώ από 9,2 πριν. Διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman ο ΟΤΕ θα καταγράψει κέρδη 298 εκατ. φέτος και έσοδα 3,84 δισ. Για το επόμενο έτος προβλέπει κέρδη 375 εκατ. και έσοδα 3,84 δισ.

Από την πλευρά της η Piraeus Sec. χαρακτηρίζει θετικά τα αποτελέσματα του ΟΤΕ με "highlight" το κομμάτι της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας. Η χρηματιστηριακή προχωρά σε μικρές αναπροσαρμογές στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του ΟΤΕ την περίοδο 2015 – 2017. Προβλέπει ότι τα επαναλαμβανόμενα EBITDA θα ανέλθουν στα 1,39 δισ. φέτος και στα 1,41 δισ. το 2016. Σε ότι αφορά τις ταμειακές ροές εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στα 550 εκατ. το 2015. Η Piraeus Sec. επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 12 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή του Οργανισμού.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της ΕΧΑΕ έχουν ήδη ενσωματωθεί αναφέρει η Alpha Finance σε report για τα μεγέθη της εταιρείας. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι το καθαρό ταμείο της εταιρείας αντιστοιχεί στο 44% κεφαλαιοποίησής της, δεδομένο που "αφήνει χώρο" για υγιή μερίσματα τα επόμενα έτη. Η Alpha Finance διατηρεί την τιμή-στόχο των 6,8 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή της EXAE. Για το 2015 προβλέπει ότι τα κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 22 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 857,26 μονάδες (+3,9%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 850,39 (+3,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 846,43 μονάδες με κέρδη 2,59%.

Ο τζίρος, βοηθούμενος από τις αρχικές συναλλαγές, αναρριχήθηκε στα 100,4 εκατ. από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 192035590 τίτλοι από τους οποίους οι 149226227 αφορούσαν συναλλαγές για μετοχές του 25αρη.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά ικανοποιητική, η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη ίσα, ή μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει την ανοδική προσπάθεια ο Νηρέας (+2,73%), καθαρά "τασικό χαρτί" η Αττικής (+13,33%), αξιοπρόσεκτη η πλαγιοανοδική κίνηση από την Lamda Development (+5%), ενώ άκρως εντυπωσιακό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το +11% της Frigoglass, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις.

Από την άλλη, δεύτερη μέρα σημαντικού "αδειάσματος" στην Centric (-5,96%), με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών και παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε την μετοχή μέχρι τα 0,2580 ευρώ (+9,79%).

---ΧΠΑ

Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η δεύτερη της εβδομάδας, έστω και αν το τελικό κλείσιμο ήταν αισθητά χαμηλότερο από τα υψηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων.

Σημαντικά αυξημένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αύξηση παρουσίασε ο όγκος και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (92.368 συμβόλαια).

Μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 37.841 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20.036, 19.200 για τον Ιούνιο και 836 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253,5) κινήθηκε μεταξύ 248 και 259,75 μονάδων, αυξάνοντας οριακά την υποτίμηση στο 0,28%. σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.392 Αττικής, 10.000 ΟΠΑΠ, 100.000 Εθνική, 1.000.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.199), Alpha Bank (18.690), Εθνική (23.953), Πειραιώς (28.430), Eurobank (14.874), ΟΠΑΠ (550), ΟΤΕ (973), MIG (877), Frigoglass (113), Jumbo (155), Folli Follie Group (141), Ελ. Πετρέλαια (186), ΓΕΚ (360), Μέτκα (240), ΕΕΕ (148), Σωλ. Κορίνθου (121), ΕΥΔΑΠ (101), Μυτιληναίος (270), Τέρνα Ενεργειακή (123), Τιτάνα (156), Viohalco (223).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές έδειξαν σαφή προτίμηση προς τα δικαιώματα αγοράς, καθώς σε σύνολο 1.628 τεμαχίων, πραγματοποιήθηκαν 1.594 calls και μόλις 34 puts. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα κατέληξε στο 65%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (67.817.435 τεμ.), Eurobank (35.970.747 τεμ.), Πειραιώς (17.387.186 τεμ.), Εθνική (6.802.174 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.623.798 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v