Χρηματιστήριο: Περιορίζονται οι απώλειες για τα blue chips

Σταθεροποιητικά πλέον κινείται ο Γενικός Δείκτης με τις πιέσεις στις τράπεζες να μετριάζονται και τον ΟΠΑΠ να περνά σε θετικό έδαφος. Ανοδικά Viohalco, Motor Oil, Coca Cola, Ελληνικά Χρηματιστήρια. Ζητούμενο η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη, το Χ.Α. διορθώνει ακολουθώντας το νευρικό ξεκίνημα των ευρωχρηματιστηρίων.

Πτωτική αρχή με απώλειες μέχρι τις 10.50, προσπάθεια αντίδρασης στο διάστημα 10.55-11.10 και νέα υποχώρηση -μεγαλύτερη αυτήν τη φορά- με πιέσεις κυρίως στις τράπεζες και μέτριες πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 830 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 250-248 για τον FT 25. Κρίσιμο το 1,20 ευρώ για την ΕΤΕ.

Η ανοδική αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη και πάλι στη σημαντική ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων σκοντάφτει στις κάθε λογής μικροεμπλοκές που διαρκώς παρουσιάζονται, μεταθέτοντας την εύρεση της όποιας λύσης-διεξόδου και γκριζάροντας παράλληλα τη μορφή και το περιεχόμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας.

Με πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, υποχώρηση του Γ.Δ. προς τη ζώνη τιμών των 840-835, για να ακολουθήσει αντίδραση από τις 837,82 μονάδες. Μία επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων πριν από την επόμενη κίνηση δεν είναι παράλογη, εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων, συμπληρώνοντας πως τόσο η ουσιώδης εκκρεμότητα με την ΕΚΤ για το θέμα του ELA όσο και τα νεότερα από το Brussels Group δικαιολογούν μία στάση των παικτών.

Φυσιολογική θεωρείται η μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων στα πρώτα 15΄-25΄ μέχρις ότου διαμορφωθεί ο Τραπεζικός Δείκτης στις 685-690 και ο FT 25 πέριξ των 255 μονάδων. Αυτά στο πρώτο ημίωρο, με τις συναλλαγές σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, καθώς οι κινήσεις των επενδυτών ήταν προσεκτικές με τους πωλητές φειδωλούς σταδιακά μετά τις 10.50.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής δεν θεωρούσε δεδομένη μία αρνητική κίνηση της ΕΚΤ, ενόσω οι δύο πλευρές επιχειρούν να διευρύνουν τα σημεία σύγκλισης. Ειδικότερα το θέμα του ELA δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη μία μικρή παράταση, ίσως δοθούν κάποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις, γεγονός που θα διευκόλυνε την πλευρά Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ για τη συνέχεια. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το ενδεχόμενο άμεσων αποφάσεων φαίνεται να απομακρύνεται για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οπότε η Αθήνα θα έχει βρεθεί στο... παρά ένα.

Επίσης ένα άλλο καίριο ερώτημα σχετίζεται με τη μορφή της συμφωνίας, καθώς η Αθήνα μπορεί να θέλει μία και ενιαία, όμως αυτό για την άλλη πλευρά φαντάζει αδιανόητο. Στην αγορά τις τελευταίες μέρες κερδίζει πόντους το ενδεχόμενο μίας... ημιτελούς συμφωνίας (...ουδεμία σχέση με τη... 10η του Beethoven), που ναι μεν θα λύνει το πρόβλημα των πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές, θα μεταθέτει όμως την ευρύτερη λύση του (ίσως με το θέμα του χρέους) από Σεπτέμβριο και μετά. κοινή εκτίμηση είναι πως στο Χ.Α. ενεργούν πλέον και δυνάμεις που βλέπουν πέραν των αρχών Ιουνίου, με ορίζοντα καλοκαιριού, σχετίζοντας την πορεία της αγοράς και με τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος.

Προς ώρας περιοριζόμαστε βέβαια στα... τρέχοντα, ωστόσο καλό είναι να διευρύνουμε τον χρονικό ορίζοντά μας και μετά τη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου (δεύτερο triple witching του 2015).

Το 60%-62% των συναλλαγών στις τράπεζες, με τον υψηλότερο τζίρο στην Εθνική και τον χαμηλότερο στην Alpha Bank. Στο 1,20-1,25 ευρώ μέχρι τώρα η μετοχή της Εθνικής, με χθεσινό τοπικό υψηλό στο 1,28 ευρώ. Στο 0,449 ευρώ η Πειραιώς που νωρίτερα έπιασε το 0,456 (περνώντας το σημαντικό 0,455). Στο 0,145 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στο 0,315 ευρώ της Alpha Bank.

Στα 2,47 ευρώ (4,11%) η μετοχή της Viohalco, η πρώτη από τις 25 του FT 25 με θετικό πρόσημο μετά τις 11.05, ενώ της ΕΧΑΕ στα 5,56 ευρώ κινείται πέριξ σημαντικής τεχνικής ζώνης τιμών. Στα 8,19 ευρώ με απώλειες 0,71% η μετοχή της Grivalia, με τη Euroxx να ανεβάζει τον πήχη στα 9,10 ευρώ (από τα 8,90) και τη σύσταση για απόδοση καλύτερη της αγοράς.

Σε στενό εύρος (20,54-20,63 ευρώ) η διαπραγμάτευση για τη CC HBC που λογικά θα επιχειρηθεί να δέσει τα 20 ευρώ, για τη συνέχεια.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα για τη μεσαία κατηγορία, καθώς ο δείκτης ενισχύεται 1,05% στις 935 μονάδες, την ίδια ώρα που ο FT 25 υποχωρούσε 1,51% προς τις 250 μονάδες. Ξεχώριζαν οι Attica Bank, Lamda Development, Frigoglass (με σταθερά υψηλές συναλλαγές), ΕΥΑΘ.

Από τα 11,70 ευρώ η μετοχή της Autohellas (χωρίς μέρισμα 0,80/μτχ.) στα 11,81 ευρώ με λίγες συναλλαγές. Αποτίμηση στα 143,58 εκατ. ευρώ.

Στο 1,33 ευρώ (1,55%) η μετοχή των Πλαστικών Θράκης με οδηγό τα καλά αποτελέσματα τριμήνου. Στα 59,98 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας.

Στα 16 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν από τις 11.15.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v