Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τρίτωσε το κακό για ΠΕΙΡ, Alpha και Eurobank

Εμφανής η διαφοροποίηση της Εθνικής από τη νέα κατρακύλα στο limit down για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Μεγάλη «ουρά» πωλήσεων στην Alpha. Ανοδικά συνεχίζουν τα περισσότερα blue chips αλλά ο Γ.Δ. υποχωρεί κάτω από τις 644 μονάδες.

Προσπάθειες ανασύνταξης δυνάμεων μετά τις τελευταίες δύο... πολεμικές συνεδριάσεις. Εμφανής η επιχείρηση συμμαζέματος στην Εθνική, με σημαντικές εντολές αγοράς από τα επίπεδα του 0,60 ευρώ, κάτι που προσφέρει στηρίξεις και στον κλαδικό δείκτη, κινήσεις στα περισσότερα blue chips και αναμονή για τη συνέχεια. Ωστόσο η εικόνα των άλλων τριών συστημικών τραπεζών επηρέασε και τον τίτλο της ΕΤΕ που, ενώ ξεκίνησε ανοδικά, βρίσκεται πλέον στο 0,545 ευρώ (πτώση 9%).

Βαρύ παραμένει το κλίμα στις τράπεζες, υποχωρεί η δεικτοβαρής CC HBC προς τα 18,63 ευρώ βαρύνοντας στον δείκτη, μετά τις 11:05-11:10, προς τις 645 μονάδες.

Στα πρώτα 30'-40' της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια περισσότερα από 140 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 17,5 εκατ. ευρώ, με το 81% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Στις 11:20 είχαν γίνει 145 εκατ. τεμάχια, αξίας 22,8 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό να έχει υποχωρήσει στο 67% κυρίως λόγω ενός πακέτου στην Jumbo.

Γεγονός που, σύμφωνα με στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, δείχνει πως η ροή συναλλαγών έχει ομαλοποιηθεί -σε επίπεδα 58% χαμηλότερα από αυτά της 26ης Ιουνίου βέβαια-, μετά από συντριπτικά πλήγματα στην αποτίμηση των ομίλων και δραματικές υποαξίες σε όσους είχαν θέσεις στον κλάδο.

Εν πάση περιπτώσει... στην Εθνική συνεχίζεται η προσπάθεια διαφοροποίησης από τους άλλους τρεις του κλάδου, κάτι που αποτυπώθηκε αφενός στη χθεσινή συνεδρίαση (με πενιχρά αποτελέσματα), αφετέρου στη διακύμανση του ADR της ΕΤΕ στο NYSE. Το κλείσιμο του «δικαιώματος» στο 0,820 δολάριο (-3,56%) δικαιολογούσε σήμερα στο άνοιγμα τις λίγο υψηλότερες τιμές, αντίστοιχες στο 0,60-0,61 ευρώ, όπως σημειώναμε και στα χθεσινά σχόλιά μας.

Στο 0,05 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Eurobank, που ξεκίνησε από το 0,06 ευρώ και σταδιακά υποχώρησε.

Προβληματική παραμένει η εικόνα για Alpha Bank, Πειραιώς καθώς η νέα «βουτιά» σωρεύει απώλειες 65,22% για την πρώτη περίπου όσο και για την Πειραιώς.

Στο μόλις 1,43 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Alpha Bank, στα 842 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, με τις δύο να υποχωρούν κι άλλο στη σχετική κατάταξη με την πρώτη να κλειδώνει στο -30% άμεσα με πολλά ανεκτέλεστα κομμάτια. Είναι η πρώτη φορά, μετά τα ιστορικά χαμηλά του Χ.Α. στις αρχές Ιουνίου 2012, που στην πρώτη 10άδα περιλαμβάνονται 7 μη τραπεζικές εισηγμένες, ενώ από τις τρεις τραπεζικές η μία είναι η Τράπεζα Κύπρου, που με 1,8 δισ. ευρώ ανεβαίνει στην πέμπτη θέση. Σημεία των καιρών...

Σταθεροί και σήμερα οι αγοραστές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, φτάνοντας έως τα 6,94 ευρώ με ζητούμενη την υπέρβαση των 7 ευρώ. Πιέσεις υφίστανται καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις στον ΟΤΕ, που χαμηλότερα των 7,05 ευρώ θα πρέπει να μας προβληματίζει. Συγκριτικά ικανοποιητική και σήμερα η συμπεριφορά της ΔΕΗ, με εντολές έως τα 3,94 ευρώ και κλειδί το όριο των 4-4,05 ευρώ.

Με οδηγό τα καλά αποτελέσματα 6μηνου (αύξηση 36% στα καθαρά κέρδη) του Ομίλου Μυτιληναίου, η κίνηση της μετοχής έως τα 5,44 ευρώ και μέχρι τα 7,89 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

Στα 6,74 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή της Jumbo, όπου νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο 477.000 στα 6,715 ευρώ -συνολικής αξίας 3,2 εκατ. ευρώ.

Με μικρό discount το Συμβόλαιο του FT 25 για τον τρέχοντα μήνα (και λήξη του τριμήνου στις 18/9) με συνολικά 540 ΣΜΕ, ενώ από τα Συμβόλαια μετοχών συναλλακτικά ξεχωρίζουν της Alpha Bank (με μεγάλο discount) και της Πειραιώς (με μεγάλο discount). Με premium τα ΣΜΕ του Μυτιληναίου, της Jumbo, της ΕΧΑΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v