Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Παραδίνεται» και η μετοχή της Εθνικής

To νέο limit down σε Alpha Bank, Πειραιώς και η πτώση της Eurobank οδηγεί και τον τίτλο της ΕΤΕ σε βαριές απώλειες παρά το θετικό άνοιγμα. Ρευστοποιήσεις και σε blue chips που επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν. Προς τις 640 μονάδες υποχωρεί ο Γ.Δ. Υψηλότερος σήμερα ο όγκος συναλλαγών.

Κατρακύλα χωρίς σταματημό στις τράπεζες, καθώς οι εντολές πώλησης (σχεδόν αποκλειστικά) των ξένων κρατούν «κλειδωμένες» στο limit down τις Alpha Bank, Πειραιώς, την Eurobank στο μείον 25% (οριακά πάνω από το... όριο του 0,05 ευρώ) και την Εθνική, όπου καταβάλλονται προσπάθειες να μείνει ανοιχτή η ροή συναλλαγών.

Με σωρευτικές τις απώλειες του τραυματικού ποσοστού που ξεπερνά το 70% για τον τραπεζικό δείκτη (σε εβδομαδιαία μέτρηση), το ΧΑ αδυνατεί να «σηκώσει κεφάλι» με τη διαφορά τραπεζών - μη τραπεζικών να αποτυπώνεται στην εμφανή απόκλιση απόδοσης του FT 25 έναντι του Γενικού Δείκτη.

Τα όσα διαδραματίζονται ειδικά στον τραπεζικό κλάδο καταδεικνύουν την επιθετική/πωλητική στάση κυρίως των ξένων διαχειριστών και παικτών, οι οποίοι σε ιστορικά ελάχιστα επίπεδα τιμών στην κυριολεξία... πετούν τα χαρτιά από το παράθυρο. Μεγάλες οι εκκρεμότητες που έχει μπροστά του ο κλάδος, αναπόφευκτη η εκ βάθρων συστημική αναδιάταξή του προτού προχωρήσει στη διαμόρφωση της νέας κατάστασης, όπως αυτή θα προκύψει μετά τη διαχείριση ζητημάτων αιχμής όπως λ.χ. τα «κόκκινα» δάνεια, η χρηματοδότηση, η προοπτική νέων ΑΜΚ, ο ρόλος του ESM, το ΤΧΣ, η bad bank κ.λπ.

Σε λιγότερα από 5 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση και των 4 συστημικών ομίλων, με την Εθνική να έχει περιοριστεί στο 1,7 δισ. ευρώ και τη Eurobank στα 764 εκατ. ευρώ. Στον σχετικό πίνακα αποτίμησης αποτυπώνεται εύγλωττα η δραματική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται πλέον μετά το 3ήμερο... κραχ.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε νωρίτερα πως το κλίμα βάρυνε και για την Εθνική, καθώς τα limit down των άλλων τίτλων οδήγησαν αρκετούς διαχειριστές σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις και στην ΕΤΕ. Σημειωτέον πως χθες αλλά και στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης αρκετές συναλλαγές στην ΕΤΕ είχαν γίνει για λογαριασμό «κωδικών του City».

Στα 6,9 δισ. ευρώ η αποτίμηση της CC HBC, με τη μετοχή του ομίλου να αποτελεί μία από τις επενδυτικές σταθερές ξένων και Ελλήνων διαχειριστών, να απολαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης και με αγοραστές στα 19 ευρώ, νωρίτερα, παραμένει ένα από τα στοιχήματα αυτής της φάσης.

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με αποτίμηση 3,4 και 2,2 δισ. ευρώ στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα, εμφανίζουν σήμερα ο μεν ΟΠΑΠ αγοραστές, ο δε Οργανισμός πωλητές έως τα 6,97 ευρώ. Νωρίτερα, στην αρχή της συνεδρίασης, στη μετοχή του ΟΤΕ είχαν γίνει συναλλαγές έως τα 7,30 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα της τιμής-στόχου που είχε δοθεί νωρίτερα. Στον ΟΠΑΠ υποστηρικτικά λειτουργούν και οι αγορές ιδίων μετοχών, που συνεχίζονται όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, με την τελευταία κίνηση να έχει γίνει στη μέση τιμή κτήσης των 6,704 ευρώ.

Πάντως υποστηρικτικές ενέργειες επιχειρούνται σε ορισμένες εισηγμένες, με ενδεικτική την περίπτωση της Jumbo, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σε άλλες, τα επιμέρους εκτιμάται πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συνέχεια.

Στη μετοχή της Jumbo άλλαξε χέρια ένα πακέτο 477.000 στα 6,715 ευρώ, στα Ελληνικά Χρηματιστήρια ένα των 65.000 στα 3,885 ευρώ, ενώ στον Τιτάνα από σήμερα ξεκινά η καταβολή του μερίσματος, κάτι που προφανώς αμβλύνει τις απώλειες των επενδυτών.

Υποστηρικτικά λειτουργούν τα αποτελέσματα 6μήνου για τη μετοχή του Μυτιληναίου, συντηρώντας την αγοραστική τάση στο εύρος των 5,25-5,44 ευρώ, ενώ στη ΜΕΤΚΑ, μετά τη χθεσινή αντίδραση, ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται έως τα 7,55 ευρώ. Χαμηλό επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς προς τα 7,60-7,65, με υψηλή ημέρας τα 7,89 ευρώ.

Λίγο μετά τις 13:00 ο Γ.Δ. υποχωρούσε στις 634 μονάδες (3,85%) λόγω κυρίως του -25% του ΔΤΡ που διόρθωνε έως τις 241 μονάδες (νέο ιστορικό ελάχιστο), αλλά με τον FT 25 στις 185 μονάδες (4,75%) και τον FT Mid Cap στο -1,71%.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κυρίως λόγω της προσπάθειας αντίδρασης των Fourlis (στα 2,68 ευρώ), ΕΥΑΘ (στα 2,57 ευρώ), Σωληνουργείων Κορίνθου (στo 0,774 ευρώ).

Χωρίς... ανάσα η εικόνα και στα Παράγωγα, αν και ο συνολικός αριθμός πραγματοποιηθέντων Συμβολαίων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με σημαντικό discount λόγω της νέας «βουτιάς» των τραπεζών αλλά και με αγοραστές/long σε ΣΜΕ μετοχών. Ειδικότερα σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι πράξεις γίνονται σε τιμές υψηλότερες από την υποκείμενη, αν και περιορίζονται σε μερικές δεκάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v