Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτική κίνηση με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές

Καθοδικά αλλά χωρίς «εντάσεις» η πορεία του Γενικού Δείκτη. Μεικτή η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο παρά τις πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης. Αντιδρούν ανοδικά ΔΕΗ, Jumbo και Folli Follie.

Στον διορθωτικό ρυθμό των ευρωχρηματιστηρίων, και δη της Φρανκφούρτης, «χορεύει» το ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγχρονισμένες οι αγορές μεταξύ τους, φαίνεται να κινούνται σε ανάλογο ρυθμό, με τη Wall Street να προβληματίζει από χθες το βράδυ, τη Φρανκφούρτη να ακολουθεί από νωρίς σήμερα το πρωί, και το ΧΑ απλά να "συμμορφώνεται" με τη διεθνή τάση.

Αρχικά οι πιέσεις ήταν εντονότερες, με τον ΓΔ να κινείται προς τις 600 μονάδες και τον Δείκτη Τραπεζών να διορθώνει πάνω από 5% προς τις 195 μον. Εν συνεχεία η πίεση αμβλύνθηκε σημαντικά.

Στα συνήθη πολύ χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές/τζίρος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ένα τόσο "ρηχό" χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, όπου με τζίρους 10-15 εκατ. ευρώ είναι δυνατή η ενίσχυση ή μείωση πολλαπλάσιας χρηματιστηριακής αξίας. Ενδεικτικά τα όσα "μετρήθηκαν" τη Δευτέρα και χθες, όταν με 10-15 εκατ. ευρώ εξαερώθηκε και επανακτήθηκε αποτίμηση 1,2-1,5 δισ. ευρώ.

Οπισθοχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να προβληματίζει με την εκ νέου διόρθωση χαμηλότερα των 10.000 μονάδων. Τεχνικά το γερμανικό χρηματιστήριο κλίνει χαμηλότερα, με τον τρέχοντα κύκλο διόρθωσης να μην έχει ολοκληρωθεί και τις τιμές των 9.200-9.100 μονάδων να θεωρούνται καταληκτικές για τη συνέχεια.

Δεδομένου ότι η διακύμανση των ευρωχρηματιστηρίων θα καθοριστεί και από την εξέλιξη της λεγόμενης κινεζικής κρίσης, είναι προφανές πως η ροή (και) του ΧΑ θα εξαρτηθεί από το πρόσταγμα των ξένων αγορών.

Τεχνικά ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 600 μονάδων, κυρίως ως ψυχολογικής σημασίας περιοχή/στήριξη για τον ΓΔ, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία σταδιακή εξισορρόπηση σε επίπεδα λίγο υψηλότερα.

Να συνεκτιμηθούν η απορρόφηση της περιορισμένης προσφοράς στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές, με βάση τις 194/195 μονάδες για τον ΔΤΡ, η ενεργοποίηση λίγων εντολών αγοράς μετά τις 11:00 σε Eurobank και δευτερευόντως σε Πειραιώς. Στο 0,416 ευρώ η καταρχήν στήριξη για την ΕΤΕ, στο 0,087 για την Alpha Bank, με ανάλογες/παράλληλες κινήσεις κάλυψης στα αντίστοιχα Συμβόλαια και των 4 μετοχών. Ενδεικτικά στη Eurobank έχουν κινηθεί 371 Συμβόλαια σε λίγο υψηλότερη τιμή απ' ό,τι στην υποκείμενη (premium), ενώ στην ΕΤΕ περί τα 343 ΣΜΕ σε λίγο χαμηλότερη (discount).

Ούτως ή άλλως, ο κλάδος παραμένει στα ιστορικά ελάχιστά του (ΔΤΡ 159,82 μον.) και οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις προσφέρονται περισσότερο για απεγκλωβισμό αγοραστών/long παικτών μέχρι την επόμενη διόρθωση/short.

Προσεκτικές κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με πωλητές-αγοραστές να κινούνται σε στενά εύρη, προκειμένου αμφότεροι να προστατεύσουν τα κεκτημένα χωρίς να υποχωρήσουν οι τιμές σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Ζητούμενη θεωρείται η εξισορρόπηση της τάσης μετά το διήμερο γιο-γιο, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων εστιάζοντας περισσότερο στις κινήσεις των ισχυρών παικτών σε τίτλους όπως ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ.

Στα 7,86-8,08 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,96-7,12 στον ΟΠΑΠ, με τη ΔΕΗ να είναι η πρώτη (από την 3άδα) που "γύρισε" ανοδικά, λίγο μετά τις 11:05. Από τα 3,88 έως τα 4,15 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Εκτός από τη ΔΕΗ αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης στη μετοχή της Grivalia.

Στα 7,46-7,60 ευρώ η μετοχή της Grivalia, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 769,6 εκατ. ευρώ.

Στα περίπου 4 εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 11:15) με συναλλαγές 30,2 εκατ. τεμάχια. Το 44% στις τραπεζικές μετοχές και συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, FF Group, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίου, Jumbo και Coca Cola.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v