Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδική προσπάθεια στο φινάλε

Διευρύνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με «βοήθειες» και από το γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ιδιαίτερα περιορισμένος παραμένει ο τζίρος. Ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, Motor Oil και Jumbo. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με άνοδο για ΕΤΕ, πτώση για Eurobank.

Το ανοδικό "γύρισμα" στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωθεί το ΧΑ σταδιακά υψηλότερα προς τα επίπεδα των 630 μονάδων.

Χαμηλών συναλλαγών/τζίρου και η σημερινή συνεδρίαση, με τους πωλητές-αγοραστές να συντηρούν μέχρι τις 12.15-12.30 την αγορά κοντά στα χθεσινά επίπεδα και να ανεβάζουν λίγο τον πήχη στη συνέχεια. Εμφανής η διάθεση τους να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων από την εκρηκτική επαναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση και την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα χαμηλά της Δευτέρας.

Οι κινήσεις τους έγιναν λίγο πιο επιθετικές όταν μετά τις 15.30΄ όταν στην Φρανκφούρτη ο DAX πέρασε και πάλι πάνω από τις 10.000 μονάδες (ψυχολογικό όριο) κάτι που αποτυπώθηκε στον τραπεζικό κλάδο και σε τίτλους-σηματωρούς και blue chips.

Ετσι προ ολίγου ο FT25 είχε ενισχυθεί προς τις 185 μονάδες (1,08%) ανακάμπτοντας από το χαμηλό ημέρας των 177,85 μονάδων. Ανοδικό "γύρισμα" για τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 215,23 από τις 194,79 μονάδες. Ανάλογα για τον Γενικό Δείκτη η κίνηση διαμορφώνεται στις 628 από τις 608,75 μονάδες.

Οι συναλλαγές χαμηλές, όπως και ο τζίρος κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων 5-7 ημερών, δηλαδή στα 32 με 33 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος παραμένει στον τραπεζικό κλάδο (41%) με διασπορά και σε μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και FF Group, Jumbo, Coca Cola, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής, Grivalia κ.α.

Σε μία ούτως ή άλλως "ρηχή" από την πλευρά συναλλαγών/τζίρου συνεδρίαση η συντήρηση των βασικών δεικτών, μετοχών είναι ευχερής από τη στιγμή που η εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια είναι σταθεροποιητική με ελεγχόμενες διορθώσεις σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στα 1,16-1,17$ το ευρώ, μικρή άνοδος προς τα 43$ το πετρέλαιο, μεικτές τάσεις, μέχρι πριν λίγο (*) για τα Συμβόλαια των δεικτών στην Wall Street.

Από τον τραπεζικό κλάδο στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές γίνονται στα 0,416-0,475 ευρώ, στην Alpha Bank στα 0,087-0,099, στην Eurobank στα 0,039-0,044 και στο εύρος των 0,086-0,096 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Από την 3άδα μετοχών ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ οι αγοραστές υπερισχύουν στην Επιχείρηση, ενώ ρευστοποιήσεις έγιναν από τα υψηλά ημέρας σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ετσι στη μετοχή του Οργανισμού από τα 8,26 ευρώ ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, στον δε ΟΠΑΠ από τα 7,18 ευρώ. Αντιθέτως κερδίζει κι άλλους πόντους η μετοχή της ΔΕΗ μέχρι τα 4,21 ευρώ με την Alpha Bank να αναμένει αύξηση κερδών στο δεύτερο τρίμηνο. Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα πριν την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.

Στα 3,96-4,21 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με την Socar να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για τον ΔΕΣΦΑ. Επιλεκτικές κινήσεις σε επί μέρους μετοχές/εισηγμένες που σχεδιάζεται να συμμετάσχουν στην διήμερη παρουσίαση του ΧΑ στο Λονδίνο (στις 10-11 Σεπτεμβρίου). Λίγες κινήσεις, σε μία παγωμένη αγορά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ακόμη ένα Road Show, που θα πραγματοποιηθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες.

(*) Στις 16.40 είχαν αλλάξει χέρια 98 εκατ. μετοχές, αξίας 16,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της BETA ΑΧΕΠΕΥ, πρόκειται, μέχρι στιγμής, για το χαμηλότερο καθαρό τζίρο για το 2015. Στις 14 Αυγούστου, είχαν διαμορφωθεί στα 28,3 εκατ. ευρώ. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v