Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κατηφορικά και πάλι οι τραπεζικές μετοχές

Στο «κόκκινο» με μεγάλες απώλειες οι τράπεζες παρά την αρχική άνοδο, με την Alpha να πιέζεται έως 9% χαμηλότερα. Πέριξ των 650 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς εξισορροπούν τις πιέσεις οι Coca Cola, ΟΠΑΠ. Υπεραποδίδει η Motor Oil.

Πάνω τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ξεμένει από δυνάμεις το Χ.Α.

Η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, μετά τις 11:40, έβαλε «φρένο» στην αρχική προσπάθεια αντίδρασης, με συνέπεια σε αρκετές μετοχές του FT 25 να ακολουθήσουν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Με περιορισμένες συναλλαγές, ελάχιστο τζίρο για το σύνολο των μετοχών που έχουν «αλλάξει χέρια» και τον Δείκτη Τραπεζών να υποχωρεί αμέσως μετά την προσέγγιση των 198 μονάδων. Στο προηγούμενο σχόλιό μας σημειώναμε πως ζητούμενο ήταν να «πιάσει» τις 200 μονάδες, κάτι που δεν επιτεύχθηκε, με συνέπεια λιγοστές πράξεις, αξίας μερικών εκατ. ευρώ, να αποβούν αρκετές για να υποχωρήσει ο κλάδος.

Στο κόκκινο, λίγο μετά τις 12:20, και οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τους πωλητές να προσέχουν τις κινήσεις τους. Ωστόσο, είναι εμφανής η απουσία του οποιουδήποτε ενδιαφέροντος για σταθερές αγορές στον κλάδο, με τους εγκλωβισμένους να πωλούν μόλις μία μετοχή αντιδράσει λίγα... λεπτά του ευρώ.

Το αποθαρρυντικό είναι πως με το αρνητικό «γύρισμα» του ΔΤΡ και των 4 συστημικών τραπεζών ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης και στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, για να ακολουθήσει η ΔΕΗ. Σταθερά έως 1,93% στα 19 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola επηρεάζει σε ικανό βαθμό τη διακύμανση του δείκτη. Εάν η μετοχή της Coca Cola ήταν στα 18,77 ευρώ (χαμηλό συνεδρίασης), η υποχώρηση του δείκτη υπολογίζεται πως θα έφτανε έως τις 185 μονάδες.

Επίσης αποθαρρυντική η εικόνα της αγοράς, την ώρα που σε Φρανκφούρτη και Παρίσι η ανοδική αντίδραση ενισχυόταν (έως 2,15% για τον DAX, έως 2,55% για τον CAC 40).

Εντελώς αντίθετη εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. να σκοντάφτει πάνω στις εγγενείς δυσκολίες που συναντά σε κάθε ανοδική κίνηση -«ανάσα»- ο τραπεζικός κλάδος. Μάλιστα, σταδιακά μετά τις 12:30 οι λιγοστές πωλήσεις σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ελλείψει αγοραστών στις αρχικά υψηλότερες τιμές, ώθησαν τις τιμές έως 5,41% χαμηλότερα, με την Alpha Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Η Πειραιώς ακολουθεί με 4,75% και με λιγότερες απώλειες η Εθνική και η Eurobank.

Να σημειωθεί πως στα τρέχοντα επίπεδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγράφει σωρευτικά απώλειες 91%(!) που αντιστοιχούν σε (λογιστικές) ζημίες που ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ αποτιμάται στο 1,52 δισ. ευρώ, η Alpha Bank στο 1,34 δισ. και ακολουθούν χαμηλότερα του 1 δισ. η Πειραιώς με 488 εκατ. και η Eurobank με 323 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η κεφαλαιοποίηση της Lamda Development διαμορφώνεται στα 357 εκατ. και της Grivalia στα 810 εκατ. ευρώ. Σημεία των καιρών, πλην όμως ενδεικτικά της κατάστασης που συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Για τη συνέχεια ζητούμενο θεωρείται η απορρόφηση της προσφοράς που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η επάνοδος της ΔΕΗ, η διατήρηση της ισχυρής ανόδου της Coca Cola και η τάση που παραμένει ενεργή για 3-5 μετοχές-σηματωρούς.

Στον ΟΤΕ πωλήσεις έγιναν μέχρι τα 7,76 ευρώ ξεκινώντας από τα 8,01 ευρώ, στον ΟΠΑΠ έως τα 7,96 από τα 8,15 ευρώ και στη ΔΕΗ μέχρι τα 4,55 από τα 4,71 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη πορεία για Motor Oil στα 10,16-10,49 ευρώ, αποτίμηση 1,16 δισ., για Jumbo (στα 7,73 ευρώ, αποτίμηση 1,05 δισ. ευρώ), Grivalia (στα 8 ευρώ, αποτίμηση 810 ευρώ). Με άνοδο, μετά τις 12:40, Μυτιληναίος (στα 4,66 ευρώ, αποτίμηση 545 εκατ. ευρώ), FF Group (στα 17,98 ευρώ, αποτίμηση 1,20 δισ.).

Λίγο πριν τις 12:45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 34,8 εκατ. ευρώ, συνολικής αξίας 6,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v