Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μαζεύονται οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου

Συνεχίζει στο κόκκινο ο ΓΔ, με τις τράπεζες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Στο -8% η Eurobank. Πτώση για ΕΤΕ, Alpha. Ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Lamda.

Περιορίζονται οι απώλειες στις τράπεζες, "ανασαίνει" το ΧΑ. Διευκολύνει το ανοδικό "γύρισμα" των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πρώτη η Πειραιώς από τις τράπεζες περνά σε θετικό έδαφος. Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola, σε δοκιμασία οι 645 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Ανοδικά έχουν "γυρίσει" τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο ελληνικό οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες περιορίζονται, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται στην περιοχή των 645 μονάδων.

Σε ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και ακόμη χαμηλότερου τζίρου συνεχίζεται η "ταλαιπωρία" στο ΧΑ, με το ελληνικό χρηματιστήριο να μετρά 6 πτωτικές συνεδριάσεις από τις 7 που ακολούθησαν τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Στις 196 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, αντιδρώντας από τα χαμηλά των 183,94 μονάδων με αφορμή την προσπάθεια κίνησης στη μετοχή της Πειραιώς και τον περιορισμό της διόρθωσης για ΕΤΕ και Alpha Bank.

Αντιθέτως συνεχίζει χαμηλότερα η μετοχή της Eurobank, με την καταγραφή ακόμη ενός ελάχιστου, του τρίτου συνεχόμενου.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό... πολιορκία καθώς παραμένει η εκκρεμότητα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ομίλων και εντείνεται η αντιπαράθεση ΕΚΤ - Βερολίνου. Στο επίκεντρο και η έκθεση της Goldman Sachs και το «τσεκούρι» που θέτει στις τιμές-στόχους. 

Στην εγχώρια αγορά, καταλυτική παραμένει η εκκρεμότητα που σχετίζεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ομίλων, σε μία ευαίσθητη συγκυρία κατά την οποία η αναφορά του Ευ. Τσακαλώτου (στη συνέντευξή του στους Financial Times) δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πιο παρατηρητικούς της αγοράς.

Νωρίτερα στη μετοχή της Πειραιώς έγινε προσπάθεια αντίδρασης με περιορισμένες αγορές από το 0,075 έως το 0,084 ευρώ, με την τιμή να περνά σε θετικό έδαφος, όπου παρέμενε μέχρι και μετά τις 14:30.

Στη Eurobank συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, συνεκτιμώντας πως για ακόμη μία ημέρα στη μετοχή πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων). Ακολουθούν Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ αυξημένη σε αριθμό τεμαχίων είναι σήμερα στο warrant της Πειραιώς.

Εως το 0,43 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με τη διοίκηση του ομίλου να εξετάζει εναλλακτικές για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση με το θέμα της Finansbank στο τραπέζι.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης θεωρείται το μήνυμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον V. Dombrovskis να συμπληρώνει πως η πρώτη αξιολόγηση θεωρείται σημαντικός δείκτης για τους εταίρους.

Σε αυτό το περιβάλλον, εκτός-εντός συνόρων, το ΧΑ συνεχίζει τη... χαμηλή διαδρομή του καθώς στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές.

Το άξιον αναφοράς (και προσοχής) μέχρι τώρα θεωρείται η συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ καθώς και στις 3 έχουν αλλάξει χέρια αρκετά κομμάτια, με τζίρο που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η στάση των ξένων παικτών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε Coca Cola θεωρείται καθοριστική βραχυπρόθεσμα, καθώς θα εξαρτηθεί εάν το κλίμα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, ή θα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του FT 25.

Στα 7,72 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,90 του ΟΠΑΠ, στα 4,62 της ΔΕΗ, με τη μετοχή της τελευταίας να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Στη μετοχή της Coca Cola συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 18,65 έως 18,88 ευρώ.

Στις 14:45 είχαν αλλάξει χέρια 92,5 εκατ. μετοχές, αξίας 13,6 εκατ. ευρώ. Το 42% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Τεχνικά η δοκιμασία των 640 μονάδων θεωρείται πρόκριμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση, σχετικό διάγραμμα και μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη έχει ανέβει στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v