Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβαίνει ο Δείκτης, βυθίζονται οι τράπεζες

Ανοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην ζώνη των 655 μονάδων. Διψήφιες απώλειες για την Εθνική. Πτώση υψηλότερη του 3% για Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς. Υπεραποδίδει η Motor Oil. Kέρδη για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Υποχωρούν οι τράπεζες, αλλά η αγορά ενισχύεται Απώλειες έως 5,67% για τον Δείκτη Τραπεζών νωρίτερα, ανοδική αντίδραση 0,93% για τον Γενικό Δείκτη, με τον FT25 να ενισχύεται κατά 1,15% σε μία συνεδρίαση με μέτριες συναλλαγές και τον συνήθη χαμηλό τζίρο.

Στις ευρωπαικές αγορές η προσπάθεια ανάκαμψης καλά κρατεί, την ώρα που βελτιώνεται κάπως η θέση του ευρώ έναντι του δολαρίου και περιορίζεται η απόδοση των κοντυνότερων σειρών ομολόγων της Ιταλίας και Ισπανίας.

Στις 9.375 μονάδες, περίπου 2,40% υψηλότερα ο DAX στην Φρανκφούρτη με την πλειονότητα των κλάδων,εισηγμένων να κερδίζουν μέρος από τις τελευταίες σημαντικές απώλειες. Σε αντίδραση ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σταδιακά μετά τις 15.00-15.15΄μας είναι γνώριμη καθώς στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων έχει παραδοθεί ο τραπεζικός κλάδος σε αντίθεση με το υπόλοιπο της αγοράς (μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης) που επιμένει ανοδικά.

Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές, καθώς το 50% πραγματοποιείται στις τράπεζες, χαμηλός ωστόσο ο τζίρος με το 37% να έχει αλλάξει χέρια στις 4 συστημικές μετοχές του κλάδου.

Από τις 197,08 στις 176,75 μονάδες ο ΔΤΡ για να ανακάμψει ελαφρώς το τελευταίο 15λεπτο προς τις 182 μονάδες με την "ταλαιπωρία" να συνεχίζεται. Οι λόγοι λίγο ως πολύ γνωστή με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να διακρίνει τους όρους και τις προυποθέσεις της ανακεφαλαιοποίησης. Ολα ανοιχτά, όπως εκτιμούν αρμόδιοι κύκλοι, με την πλευρά των δανειστών να έχει τον τελευταίο λόγο για το ύψος των κεφαλαίων και βεβαίως για τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Εκκρεμότητα, που όσο συντηρείται θα καθηλώνει τον κλάδο και τον ΔΤΡ σε επίπεδα χαμηλότερα των 280/300 μονάδων.

Τα νεότερα από το τραπεζικό μέτωπο δεν κάνουν την αγορά σοφότερη, απεναντίας θα λέγαμε, με ότι αυτό σημαίνει για το επόμενο διάστημα, για τουλάχιστον μία-δύο εβδομάδες, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Σημαντικές οι απώλειες για Alpha Bank, Πειραιώς, αποθαρρυντική η εικόνα της Εθνικής μετά τη νέα υποχώρηση προς τα 0,401 ευρώ, ενώ η Eurobank σταθεροποιείται στα 0,023 ευρώ. Χαμηλός τζίρος και στα 3 warrants με συναλλαγές περίπου 50 χιλιάδων ευρώ στο ΑΛΦΑ τπ. Στα Παράγωγα στα Συμβόλαια των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών υπερισχύουν οι πωλητές/short με αρκετές θέσεις σε χαμηλότερες τιμές.

Οι θέσεις στο ΧΠΑ είναι ανάλογες των εκτιμήσεων για την πορεία του ΔΤΡ και αν ο κλαδικός δείκτης θα υποχωρήσει προς τον "πυθμένα" των 159,82 μονάδων ή θα "ανασάνει". Μέχρι τώρα οι short παίκτες κερδίζουν κι αυτόν τον γύρο.

Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, πως στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εκ νέου αγορές σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ ενώ στη ΔΕΗ έφθασαν πάλι προς τα 4,70 ευρώ.

Σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλια μας, πως αρχικά σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έγιναν αγορές σε υψηλότερες τιμές (8,04 και 8,23 ευρώ αντίστοιχα) για να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις μετά τις 11.45-12.15 με συνέπεια την διόρθωση των δύο μετοχών (έως τα 7,76 και 8,23 ευρώ αντίστοιχα). Εκτοτε οι αγοραστές κρατούν τις θέσεις τους με αποτέλεσμα την θετική απόδοση για τις δύο μετοχές.

Στα συν το ότι ακολούθησε η ΔΕΗ, ένδειξη πως ισχυρά χέρια παραμένουν μέσα στο παιχνίδι σε αυτές τις 3 μετοχές.

Σημαντική για ακόμη μία συνεδρίαση η συνεισφορά της Coca Cola, καθώς στο αρνητικό "γύρισμα" της αγοράς με άνοδο έως τα 19,03 ευρώ συνέβαλε στην εξισορρόπηση του δείκτη. Στα συν το ότι μέχρι πριν λίγο, στις 16.20 στη μετοχή της Coca Cola πραγματοποιούνταν συναλλαγές πάνω από τα 19 ευρώ (2,20%).

Δεδομένης της εικόνας σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ,ΔΕΗ και Coca Cola "λύθηκαν" οι παίκτες σιγά-σιγά και σε μετοχές-σηματωρούς.

Σταθερά ανοδική η μετοχή της Motor Oil, με "νέο υψηλό" νωρίτερα στα 10,88 ευρώ και απόδοση 63,54% από την αρχή του χρόνου επιβεβαιώνει την ισχύ της στο ταμπλώ. Πλέον η αποτίμηση της ΜΟΗ κυμαίνεται στα 1,2 δις ευρώ εκτοπίζοντας πλέον τη ΔΕΗ από την 10η θέση.

Η ΔΕΗ με αποτίμηση 1,08 δισ. ευρώ υποχωρεί στην 11η με την Jumbo μόλις 10 εκατ. ευρώ χαμηλότερα στην 12η θέση. Να σημειωθεί πως όλες κι όλες για μόλις 12 εισηγμένες η αποτίμηση ξεπερνά το κρίσιμο όριο του ενός δισ. ευρώ.

Στις 16.25 είχαν αλλάξει χέρια 79 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v