Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 640-650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να παραμένει σε απελπιστικά επίπεδα. Εντείνονται προς το φινάλε οι απώλειες για τους τραπεζικούς τίτλους. Οι κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κέρδη για Aegean, Grivalia, Jumbo.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, χαμηλή πτήση στο Χ.Α. πέριξ των 650 μονάδων.

Η επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη (στις 52 τον Σεπτέμβριο από 52,3 μονάδες τον Αύγουστο) μπορεί να φρέναρε για λίγο την ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το αρνητικό «γύρισμα» για τον DAX στη Φρανκφούρτη, στη συνέχεια όμως επανήλθαν υψηλότερα. Από τα κύρια χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης ο μέτριος τζίρος, ακόμη και στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Στο ελληνικό συνεχίζεται η «ταλαιπωρία», με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει οριακές απώλειες πέριξ των 175 μονάδων, με τις συναλλαγές και τον τζίρο να παραμένουν σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Κύριο θέμα παραμένει το τραπεζικό, αν και οι αναφορές στο ζήτημα του χρέους είναι συνεχείς, είτε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, είτε από το ΔΝΤ, βάσει των όσων επικαλείται η Rheinische Post.

Ενέργεια και χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Κέρι, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day.gr, μείωση του χρέους 100 δισ. ευρώ θέτει (εκ νέου) το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. Σε απάντηση, η αντιπρόταση του Cristophe Frankel (CFO του ESM) για γενναία επιμήκυνση και πολύ χαμηλότερα επιτόκια.

Σε αυτό το περιβάλλον και οι προετοιμασίες ενόψει των EWG και Eurogroup (της 5ης Οκτωβρίου) καθώς αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιέζουν την Αθήνα να επισπεύσει τα προαπαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, συνακόλουθα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Λεπτομέρειες αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Ενδεικτικά τα ανωτέρω για να έχουμε καλύτερη εικόνα της συγκυρίας, των παγίδων και των ευκαιριών που δημιουργούνται σε ανάλογες φάσεις της αγοράς.

Η επενδυτική κοινότητα παραμένει είτε θεατής είτε απέχει, κάτι που αποτυπώνεται και σήμερα στις περιορισμένες συναλλαγές και τον πολύ χαμηλό τζίρο (*).

Στο εύρος των 172,40-180,43 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στο σχέδιο για να σωθεί η παρτίδα.

Μικτές οι τάσεις για τις 4 συστημικές μετοχές του κλάδου, καθώς σε Εθνική, Eurobank υπερισχύουν οι αγοραστές, σε αντίθεση με τις Πειραιώς, Alpha, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές.

Πάντως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η ΕΤΕ έχει χρηματιστηριακή αξία 1,37 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,32 δισ., η Πειραιώς 467 εκατ. ευρώ και 338 εκατ. ευρώ η Eurobank, συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά στα 6,92 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η Coca Cola, στα τρέχοντα επίπεδα των 18,81 ευρώ.

Για 7 από τις 25 μετοχές του δείκτη σημειώνεται θετικό πρόσημο, ενώ αίσθηση προκαλεί σε χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά γραφεία η προειδοποίηση του Ευάγγ. Μυτιληναίου (μιλώντας στους FT).

Με πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά με τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (για τις δύο πρώτες) να επιβεβαιώνονται. Για τη ΔΕΗ απαιτείται η επιβεβαίωση των 4,65 ευρώ (ει δυνατόν σε κλείσιμο).

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 7,65-7,86 και 7,88-8,10 ευρώ αντίστοιχα. Βραχυμεσοπρόθεσμα και για τις δύο μετοχές παραμένει ενεργή η ανοδική φορά, ενώ για τη ΔΕΗ ζητούμενο είναι η επανάκαμψη των 5,20 ευρώ σε δεύτερη φάση.

Στα 4,60-4,71 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 10,50-10,80 ευρώ της ΜΟΗ, στα 5,20-5,35 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων.

Από τις μετοχές που κινούνται ανοδικά, η Jumbo συνεχίζει στα 7,92 ευρώ, η Coca Cola στα 18,85 ευρώ, η Viohalco στα 2,28 ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου στα 6,84 ευρώ.

σ.σ. Στις 14:50 είχαν γίνει συναλλαγές 44,3 εκατ. μετοχές, αξίας 10,8 εκατ. ευρώ. Το 29% στις τράπεζες, συγκριτικά αυξημένες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ. Στο ίδιο διάστημα δεν είχαν γίνει προσυμφωνημένες πράξεις, πακέτα.

Στο ΧΠΑ λίγες οι συναλλαγές, μόλις 516 Συμβόλαια επί του δείκτη (στον τρέχοντα μήνα) και συνολικά 9.651 με μικρή υποτίμηση/discount προς τις 188 (έναντι 188,84 μονάδων στην υποκείμενη αγορά).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v