Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατεβάζει ταχύτητα» η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Στις 52 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης PMI της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Σε μείωση τιμών προχωρούν και πάλι τα εργοστάσια.

«Κατεβάζει ταχύτητα» η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα της μεταποίησης της ευρωζώνης υποχώρησε ελαφρά τον περασμένο μήνα, λόγω της μείωσης στις νέες παραγγελίες και στην παραγωγή, παρά το ότι τα ευρωπαϊκά εργοστάσια άρχισαν και πάλι να μειώνουν τις τιμές τους προκειμένου να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 52,0 τον Σεπτέμβριο –όσο και η προκαταρκτική μέτρηση- χαμηλότερα από το 52,3 του Αυγούστου. Ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση, εδώ και δυο χρόνια.

Ο υποδείκτης της παραγωγής στα εργοστάσια υποχώρησε στο 53,4 τον Σεπτέμβριο από 53,9 τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωσή του στο 53,5, ενώ μικρή μείωση κατέγραψαν και οι παραγγελίες από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία του Markit, που δημοσιεύονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη –ο οποίος μειώθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο- πιθανότατα θα εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v