Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Ηπια άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική. Πιέσεις καταγράφονται σε ΟΤΕ, Coca Cola. Η προσοχή στις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για το χρέος.

Στον ρυθμό και του χρέους η Αθήνα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά τη θέση του Ταμείου για τον τρόπο αναδιάρθρωσής του. Απαντώντας ουσιαστικά στους Ευρωπαίους εταίρους της (στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας), η Κριστίν Λαγκάρντ επαναθέτει τις προϋποθέσεις που η πλευρά του ΔΝΤ θεωρεί ως απαραίτητες για τη «διαχείριση του προβλήματος».

Είναι προφανές πως όσο πλησιάζει η ώρα για τη «μεγάλη συζήτηση», το ΔΝΤ από τη μία και η Ευρώπη από την άλλη θα αντιπαρατίθενται, πιθανότατα μέχρις ότου εξευρεθεί κοινός τόπος για το μείζον θέμα, που αφορά πρωτίστως την ελληνική πλευρά.

Στον... χορό και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, την ώρα που κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο «πατούν γκάζι» για να κλείσει το πολυνομοσχέδιο.

Επιπλέον παράμετρος, που θα πρέπει πλέον να συνεκτιμάται (και) χρηματιστηριακά, καθώς η αντιπαράθεση ΔΝΤ- Ευρώπης για το θέμα του χρέους έχει μεταφερθεί ήδη και στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Στον ρυθμό και του χρέους λοιπόν η Αθήνα, σε μία συγκυρία που οι αγορές μετά από μία βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση έχουν επανέλθει στο σημείο εκκίνησης της τελευταίας διόρθωσης. Θα φανεί άμεσα εάν οι αγορές, διεθνώς, θα συνεχίσουν σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο, ή θα ξαναδοκιμάσουν τα προηγούμενα χαμηλά τους.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street, παραμένουν τα σύννεφα πάνω από τη Φρανκφούρτη, καθώς πληθαίνουν τα αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία και η Κίνα παραμένει ένας αστάθμητος παράγων απορρύθμισης.

Στο ΧΑ καταγράφηκε χθες... τραπεζικός διχασμός, όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος με αφορμή τη θεαματική διαφοροποίηση της Εθνικής από τις άλλες 3 του κλάδου. Κλείσιμο πάνω από τις 205 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, το ιδανικό θα ήταν υψηλότερα των 210 μονάδων, με την Εθνική να κάνει τη διαφορά δικαιώνοντας όσους πόνταραν βραχυπρόθεσμα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου.

Το βασικότερο, η θυγατρική της Finansbank και η σεναριολογία περί πώλησης μέρους ή όλης της τουρκικής τράπεζας. Η χθεσινή θεαματική αντίδραση της μετοχής ισχυροποίησε έτι περισσότερο τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά, την κίνηση από τα τελευταία χαμηλά του 0,35 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές. Για Πειραιώς και Eurobank είναι εμφανές πως επιχειρείται επιβεβαίωση (ή όχι) των τελευταίων «χαμηλών» τους.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σήμερα, και με την επόμενη να προοιωνίζεται εξίσου κρίσιμη, δύσκολα δεν θα βρεθούν παίκτες οι οποίοι δεν θα μπουν στον πειρασμό να περάσουν από το... ταμείο.

Η εβδομαδιαία απόδοση όχι μόνο της ΕΤΕ αλλά και μετοχών-σηματωρών όπως και blue chips αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη να κατοχυρώσει μέρος των θέσεών του. Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον θα υπάρξουν άλλοι «νεότεροι» παίκτες που θα θελήσουν να «χτίσουν» θέσεις ή «παλιότεροι» που ένα μέρος των υπεραξιών τους θα το ξαναρίξουν στην αγορά.

Η κυκλικότητα με την οποία κινούνται παίκτες και κεφάλαια, λ.χ. στις μετοχές της 3άδας, ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ κινούνται μεν τα ίδια κεφάλαια αλλά σταδιακά προστίθενται κι άλλα «φρέσκα».

Η συναλλακτικότητα και οι τζίροι των προηγούμενων ημερών προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν, με τη ΔΕΗ να ξαφνιάζει θετικά προχθές, τον ΟΤΕ χθες και σήμερα-αύριο κάποιος εκ των τριών φαίνεται πως θα έχει σειρά. Ειδικότερα όμως για τη μετοχή του Οργανισμού, σε ενδεχόμενη διάσπαση των 8,70 ευρώ θα άνοιγε διάπλατα την άνοδο προς τα 9+ ευρώ.

Ωστόσο, εκτός αυτών των 3 μετοχών, για αρκετές ακόμη του FT 25 αλλά και ορισμένων του FT Mid Cap (ή και λιγοστών από τις χαμηλότερες κατηγορίες) η διαμορφωμένη ανοδική φορά «προκαλεί» για περαιτέρω μόχλευση.

Για παράδειγμα για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η προσέγγιση του 1,92 ευρώ αποτελεί πρόκληση για όσους κινούνται με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση. Για τη ΜΕΤΚΑ, η επαναφορά της σε βραχυ-μεσοπρόθεσμα υψηλά ενισχύει την ανοδική τάση, ενώ για το Frigoglass (από τους κυριότερους εκπροσώπους του Mid Cap), ο στόχος των 2,38 ευρώ έχει ενεργοποιηθεί διαγραμματικά.

Να θεωρηθεί δηλαδή δεδομένη η συνέχιση της ανόδου στο ΧΑ μετά τη χθεσινή προσομοίωση σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών; Κάθε άλλο, θα έλεγα. Η αγορά, σε επίπεδο ΓΔ, μπορεί να διολισθήσει προς επιβεβαίωση της περιοχής 666, χωρίς να ακυρώνεται η ανοδική φορά συγκεκριμένων μετοχών, ο ΔΤΡ μπορεί να οπισθοχωρήσει εκ νέου προς τις 200 με πιέσεις σε ορισμένες από τις 4 μετοχές, με την Εθνική να συνεχίζει για τον μεγάλο στόχο (προς τα 0,75-0,79 ευρώ), δεν αποκλείεται όμως να κατοχυρωθούν κέρδη στην ΕΤΕ και να αντιδράσει κάποια από τις άλλες 3.

Κοντολογίς, η αγορά ενδέχεται σε επίπεδο ΓΔ να συσσωρεύει πέριξ των 660-680 μονάδων, χωρίς να έχει κατεύθυνση αλλά ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη να αναδεικνύονται και στη συνέχεια.

Τεχνικά για τον FT 25 θα απαιτηθεί η επιβεβαίωση των 198 μονάδων, για ακόμη μία φορά, με κύριες αντιστάσεις -σε μία βραχυπρόθεσμη μέτρηση- στις 203, στις 205 και 207 μονάδες. Ενδεχόμενη πειστική επαναφορά πάνω από τις 210 μονάδες θα πρέπει να προβληματίσει τους πωλητές/short παίκτες με ανοιχτές θέσεις στα Συμβόλαια του δείκτη στο ΧΠΑ και είτε να τις περιορίσουν, είτε να τις κλείσουν (ενδεχομένως αντικαθιστώντας τες με αγοράς/long).

«Κλειδί» για τις εξελίξεις η διάσπαση των 700 μονάδων, εκτιμά ο Γιώργος Α. Σαββάκης, κάνοντας λόγο και για το σενάριο που θα... αναστατώσει τους shortάκηδες. Για πολλοστή φορά θα συμφωνήσω με τον φίλο και εξαιρετικό «μετρητή» Γιώργο, ειδικότερα στην αναφορά του για την ΕΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v