Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε νέα χαμηλά ο τραπεζικός κλάδος

Αξιόλογα κέρδη για την αγορά, με τους τίτλους των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca Cola να ηγούνται της ανοδικής κίνησης. Συνεχίζουν χαμηλότερα οι μετοχές των τραπεζών, με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, Motor Oil.

Τα blue chips έχουν πάρει την αγορά στις... πλάτες τους και το ΧΑ αντιδρά και πάλι στην γνώριμη μας περιοχή των 666 μονάδων.

Την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος "βυθίζεται" έως τα νέα ιστορικά χαμηλά των 122,21 μονάδων η πλειονότητα των βασικών δεικτών. μετοχών επανέρχεται στα "τοπικά υψηλά" εβδομάδας.

Ολοι πλην τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό του ΧΑ, καθώς η μόνη μη τραπεζική μετοχή που δεν ακολουθεί την ανοδική κίνηση του FT25 είναι αυτή της Jumbo.

Σταθερά σε χαμηλότατα επίπεδα ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες που κυμαίνονται στο 8% με 10%, την ίδια ώρα που οι άλλοι κλαδικοί δείκτες ενισχύονται με κυριότερους των "τηλεπικοινωνιών", "του "πετρελαίου-αερίου", των "τροφίμων- ειδών διατροφής" ενώ ο FT25 επαναπροσέγγισε τις 200 μονάδες.

Αγορά δύο ταχυτήτων το ΧΑ με τα ισχυρά χέρια να συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές ενόσω τοποθετούνται για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Απόλυτη πλειοψηφία ιδιωτών σε Eurobank και Alpha Bank με την αγορά να προεξοφλεί πως οι τιμές των αμκ θα είναι πολύ χαμηλές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη εικόνα των τίτλων.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου αναφέρονται όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες για την διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των δύο συστημικών ομίλων, την ίδια ώρα που στο ταμπλό η μεν μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 6,25% της δε Eurobank 12,05% με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές.

Ακολουθούν Εθνική και Πειραιώς με απώλειες 7,65% και 19,44% αντίστοιχα, επίσης με υψηλότατη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ομως συγκριτικά αυξημένος είναι και ο τζίρος (με το μόλις 27% στις τράπεζες) καθώς αλλάζουν χέρια μεγάλες θέσεις σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, και Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, FF Group κ.α. κινήσεις ενδεικτικές της στάσης που τηρούν ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, διαχειριστές, βασικοί μέτοχοι, επενδυτικοί κύκλοι.

Σημαντικό το έδαφος που (ξανά ) κερδίζει σε αυτό το διήμερο η ομάδα των blue chips στην οποία έχει επικεντρωθεί μεγάλο μέρος των μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών με άξιον αναφοράς πως εχθές-σήμερα πραγματοποιούνται προσυμφωνημένες συναλλαγές και πακέτα.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και με την προϋπόθεση πως θα "αναπνεύσει" ο κλάδος (θυμίζουμε, πως θα ακολουθήσουν reverse split για τις τραπεζικές μετοχές) η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα προς την περιοχή των 700 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως ενώ ολοκληρώνεται το book building (για Alpha Bank και Eurobank) και προχωρά για Εθνική, Πειραιώς οι αγοραστές υπερισχύουν στα περισσότερα blue chips οδηγώντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως η άντληση ρευστότητας/κεφαλαίων έχει σταματήσει (από την συνεδρίαση της Δευτέρας) με τους πωλητές να δίνουν τη θέση τους στους αγοραστές.

Στα 9,12 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ που πλέον "επιστρέφει" και σε εβδομαδιαία μέτρηση σε θετικό έδαφος, ενώ ενισχύεται 4,11% σε διάστημα μηνός. Κατά 7,49% ενισχύεται η μετοχή της ΔΕΗ σε εβδομαδιαία μέτρηση, ενώ συνολικά ενισχύεται 4,79% σε διάστημα μηνός.

Ωστόσο η μετοχή που ξεχωρίζει είναι της Coca Cola, καθώς μετά την καταγραφή "νέων υψηλών" (στα 22,40 ευρώ) συντηρείται πέριξ των 22,33 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές.

Επανέρχεται υψηλότερα των 11 ευρώ η ΜΟΗ, αντιδρώντας νωρίτερα έως τα 11,23 θυμίζοντας πως τα "υψηλά 52 εβδομάδων" έχουν διαμορφωθεί στα 11,60 ευρώ από τις 29 Οκτωβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v