Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Νέες, βαριές απώλειες για τις τράπεζες

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των διψήφιων απωλειών στις τραπεζικές μετοχές. Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών, μετά τις ανακοινώσεις Alpha και Eurobank για τις τιμές διάθεσης. Η αγορά δύο ταχυτήτων, τα μη τραπεζικά blue chips και ο αυξημένος τζίρος. Τα κρίσιμα όρια για τον FT 25.

Κάτω από τις 670 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι τραπεζικές μετοχές δέχονται μεγάλες πιέσεις από την έναρξη της συνεδρίασης. 

Ο τίτλος της Εθνικής υποχωρεί 24%, της Eurobank χάνει 19%, της Πειραιώς υποχωρεί κατά 17,2% στα 0,024 λεπτά ενώ ο τίτλος της Alpha υποχωρεί 13% στο 0,053 ευρώ. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr σημείωνε:

Η Fed έδωσε φτερά στη Wall Street, η Ευρώπη προβληματίζεται μετά το Παρίσι και στο ΧΑ, ο ΓΔ "αδιαφορεί" για τη νέα τραπεζική βουτιά.

Κλείνει το βιβλίο προσφορών της Εθνικής, στο 1 λεπτό (!) η τιμή διάθεσης των μετοχών της Eurobank, στα 4 λεπτά η τιμή διάθεσης για Alpha και "νέο ιστορικό ελάχιστο" για τον Δείκτη Τραπεζών στις 122,21 μονάδες, καθώς μέσω ελληνικού χρηματιστηρίου συντελείται η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση θέσεων, συμφερόντων και ισχύος στο πιστωτικό σύστημα της χώρας.

Με τις τράπεζες να περνούν στα χέρια των ισχυρών ξένων funds σε τιμές που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας), κεφαλαιακής συμμετοχής περίπου 7-8 δισ. ευρώ, με το ΤΧΣ να επιβαρύνεται με πολλαπλάσιες υποαξίες. Σε αυτή τη συγκυρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει πως ο ρόλος των τραπεζών στους πλειστηριασμούς είναι κρίσιμος, αν και το μεγάλο παιχνίδι προεξοφλείται πως θα παιχτεί στα "κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια". Σε κλάδους, τομείς, δραστηριότητες και επιχειρήσεις όπου προοιωνίζονται συστημικές ανακατατάξεις.

Ωστόσο το ουσιαστικό κέρδος για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι, κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, ακριβώς αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των εισηγμένων-σηματωρών και των blue chips σε σχέση με το πιστωτικό σύστημα και τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Τα μεγέθη και η κατάταξη στον σχετικό πίνακα με βάση την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων είναι, κατά την γνώμη μου, σχεδόν... όλα τα λεφτά.

Διαφοροποίηση που, ειδικά χθες (αλλά και προχθές), αποτυπώνεται εύγλωττα στη διακύμανση και την απόδοση των κλαδικών δεικτών, με τον ΓΔ να ενισχύεται 2,12% στις 672 μονάδες, τον FT 25 κατά 2,37% στις 201, παρά τη νέα "βουτιά" κατά 5,13% του ΔΤΡ, που τελικά έκλεισε στις 136 μονάδες.

Ενθαρρυντικό το ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, ανοδική για τα blue chips, καταγράφηκε αυξημένος τζίρος σε τίτλους εισηγμένων-σηματωρών από το μεγαλύτερο φάσμα του (μη τραπεζικού) ταμπλό. Ισχυρά χέρια ενίσχυσαν και στη χθεσινή συνεδρίαση τις θέσεις τους σε πλειάδα μετοχών (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και (δευτερευόντως ) της μεσαίας-χαμηλότερης καθώς εταιρείες υγιείς και ανθεκτικές στην κρίση εντοπίζονται σε ικανοποιητικό εύρος της αγοράς.

Ενδεικτικό το πρόσφατο θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τις εταιρείες, που όπως δείχνουν τα αποτελέσματα 9μηνου αποδεικνύονται "σκληρά καρύδια" και εν μέσω capital controls.

Με το μη τραπεζικό μέρος του FT 25 πορεύεται η αγορά, ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών και με τον πιστωτικό κλάδο να παραμένει εκτός παιδιάς, τουλάχιστον μέχρις ότου έρθει η ώρα των... reverse split.

Ούτως ή άλλως, πολλοί είναι αυτοί που εδώ και καιρό έχουν προσαρμόσει τις τακτικές τους στην "αγορά δύο ταχυτήτων", την ώρα που στις τράπεζες οι παλαιοί μέτοχοι υφίστανται τρομακτική εξαΰλωση θέσεων (στους οποίους δεν δίνεται καν η δυνατότητα συμμετοχής στις α.μ.κ., με εξαίρεση την Εθνική).

Με τις εισηγμένες-σηματωρούς πορευόταν η στήλη εδώ και εβδομάδες, μήνες, με αυτές συνεχίζει, μέχρι νεοτέρας.

Με το υγιές, καινοτόμο και εξωστρεφές κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας (είτε πρόκειται για εταιρείες του 25άρη είτε του Small Cap), που εκ του αποτελέσματος δικαιώνουν τους υφιστάμενους μετόχους τους.

Τεχνικά για τον FT 25, ενόψει και της αυριανής λήξης της σειράς Νοεμβρίου στο ΧΠΑ, προσοχή χρειάζονται οι στηρίξεις των 198 και 194 μονάδων (ως κύρια βραχυπρόθεσμη στήριξη), ενώ υψηλότερα αντιστάσεις έχουν διαμορφωθεί στις 203 και κυρίως στις 207 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v